PRVA ŽRTVA RATA ZA DOMOVINU

PRVA ŽRTVA RATA ZA DOMOVINU

31. ožujka, 2022.

 

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) i ove godine  predlaže  Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, ali i ne samo njima, da u četvrtak, 31. ožujka podno spomen obilježja iz Domovinskog rata u svojim gradovima i mjestima, zapale  svijeće  u znak sjećanja na Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog branitelja, Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Naime, mladi Jović (Aržano kod Imotskog, 21.studenoga 1969.- Plitvice 31. ožujka 1991.), kao hrvatski redarstvenik, poginuo je  od srpskog metka u Nacionalnom parku Plitvice na “Krvavi Uskrs”. Ubili su ga – iz zasjede. Bila je to akcija hrvatskih redarstvenika, specijalaca kad su tog 31. ožujka svim silama krenuli  razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, istjerali domaće i strane turiste te ovaj dio Hrvatske željeli proglasiti “srpskim” teritorijem. Hrvatski specijalci su uspješno okončali ovu akciju u kojoj je uhićeno i 29 srpskih terorista, među kojima je  bio i ratni zločinac Goran Hadžić, koji je ubrzo nakon toga (kako i zašto?) pušten na slobodu te postao jedan od glavnih kolovođa srpske pobune u istočnom dijelu Hrvatske, koja je četiri godine pod nazivom “Krajina” bila pod četničkom okupacijom.

Mladi u školama na žalost još uvijek veoma malo znaju o prvoj žrtvi Domovinskoga rata, pa je i naš prijedlog da se 31. ožujka  barem dio jednog školskog sata posveti ovoj nevinoj hrvatskoj žrtvi, koja je dala život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – da se ne zaboravi.

Inače, na obiteljskoj kući u Aržanu na moju je inicijativu postavljena Spomen ploča (2007.), a o njemu sam svojedobno objavio i knjigu. Također smo ga proglasili i Junakom hrvatskog Domovinskog rata (2011.).

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code