35% SRBA NE ŽIVI U VUKOVARU

35% SRBA NE ŽIVI U VUKOVARU

4. veljače, 2013.

vukovar

U Vukovaru se 2. veljače na prosvjedu protiv uvođenje ćirilice i tzv. dvojezičnosti za srpsku manjinu okupilo preko 20.000 ljudi. To je samo po sebi više nego jasna poruka da ta odluka neće proći, ma koliko se vlada trudila, a trudi se jako. Ustvari trude se toliko jako, kao da im je to posljednja stvar i posljednja pakost koju će smjestiti nama Hrvatima. Ako na tomu ustraju to bi i moglo biti tako.

Ono što je fascinantno u svemu jest grčevito hvatanje vlade za Ustavni zakon o pravima manjina – Srba, koji u vukovarskom slučaju ide na ruku Srbima, iako je dvojbeno ima li Srba u Vukovaru 35%, ili su to fiktivni Srbi, koji su samo tamo prijavljeni a žive preko, na istoku. Prema jednom vrsnom demografu, taj popis je falsifikat i on tvrdi da za to ima dokaze ali to nikoga ne zanima. A što čini vlada u svemu ?

Umjesto da se utvrdi stvaran broj Srba i barem otkloni ta dvojba, oni grčevito ustrajavaju u primjeni Ustavnoga zakona. Pitamo vladu, zbog čega ustrajavaju na zakonu kada je on protiv interesa Hrvata, a lakonski ga krše i ignoriraju kada bi poštivanje Ustava i Zakona išlo na ruku Hrvatima? Za ovu tvrdnju imamo neoborive dokaze i takva vlada bi u svim civiliziranim zemljama odmah podnijela ostavku.

Ustavni zakon za provedbu referenduma o ulasku u Europsku uniju, je jasan i nedvojben, te je u trenutku održavanja referenduma propisivao da na njega mora izaći natpolovična većina birača i da se Ustav iako promijenjen, ne može direktno primijeniti ako Ustavni zakon nije usuglašen s Ustavom. Kako je svima poznato na referendum je izašlo 43% od ukupnoga broja birača, i referendum je po Ustavnom zakonu nevažeći ili bolje kazano neobvezujući, ali mi svejedno po njegovim  rezultatima ulazimo u EU.

Zbog čega vlada ovdje nije grčevito branila Ustavni zakon, nego je postupila suprotno Zakonu i volji Hrvata. Na naš Prijedlog Ustavnom sudu, časna predsjednica toga suda Jasna Omejec, odgovara da je ovo zadnje progledavanje kroz prste vladi i da to više neće tolerirati. Takvoga obrazloženja, za što također imamo dokaze, ne bi se postidjeli ni maršalovi sudci kojima je on dao naputke da se ne drže Zakona kao pijani plota.

Ono što se sa 100% sigurnošću može tvrditi jest  to da će vlada svim svojim snagama braniti i provoditi zakone koji su na našu štetu, a ako se provuče kakav dobar Zakon, taj će se ili ignorirati ili tumačiti kako njima odgovara.

U Zagrebu, 3. veljače 2013.

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Хрвоје
    #1 Хрвоје 7 veljače, 2013, 15:29

    Нисмо ли се недавно договорили како ћирилица, можда више од ичега, симболизира 500 година хрватског културног богатства?!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code