PRVA ŽENA MODERNOG JAZZA U LISINSKOM

PRVA ŽENA MODERNOG JAZZA U LISINSKOM

6. ožujka, 2018.

 

 

Ravnopravna nasljednica Sarah Vaughan, Elle Fitzgerald i Billie Holiday, jazz diva našeg doba Dianne Reeves na pozornici Lisinskog nastupit će 20. ožujka.

Vokalne tehnike koja slušatelje ostavlja bez daha, improvizacijske snage i jedinstvenog spoja jazz i R&B glazbe, osvojila je publiku i kritiku diljem svijeta.

Njen je rad nagrađen sa čak pet nagrada Grammy, od kojih je posljednju primila 2015. za album “Beautiful Life” u kategoriji Najbolji album jazz vokalne glazbe.

Osim po izvedbama vlastitih skladbi i jazz standarada, poznata je i po osebujnim izvedbama skladbi autora drugih žanrova, primjerice Joan Armatrading, Joni Mitchell, Petera Gabriela ili Leonarda Cohena. Snimila je niz albuma s drugim glazbenicima, te dvadesetak vlastitih na kojima su ju pratili slavni jazzisti poput Clarka Terryja, Phila Woodsa, Tootsa Thielemansa, Bobbyja Hutchersona, Jamesa Moodyja, Joshue Redmana, Joea Williamsa ili Herbieja Hancocka. Rodom iz Detroita, odrasla u Denveru, glazbeni je talent nasljedila od obitelji. Njezin otac bio je pjevač, majka trubačica, a bratić čuveni klavijaturist, skladatelj i producent George Duke. Studirala je na Sveučilištu u Coloradu nakon čega se preselila u Los Angeles gdje je započela glazbenu karijeru uz Stanleya Turrentinea i Lennyja Whitea.

Uspjeh je postigla i na filmskom platnu, ulogom u filmu Georgea Clooneya “Good Night, And Good Luck” u kojem je otpjevala standarde pedesetih kao “How High the Moon”, “I’ve Got My Eyes on You” ili “Straighten Up and Fly Right”: “George je ozbiljan radnik. Ne skriva se iza maske, s njim je sve jasno. Jednom sam ga upitala zašto je odabrao baš mene. Odgovorio mi je da njegova teta Rosemary obožava moju glazbu. Iznenadila sam se koliko se razumije u jazz glazbu.”

Dobitnica je počasnih doktorata najuglednijih svjetskih glazbenih institucija Berklee College of Music i Juilliard School, a ove će joj godine biti uručena posebna nagrada SAD-a – titula “jazz majstora”, najviša i najuglednija koju jazz glazbenik može osvojiti.

Reeves će u Lisinskom pjevati u pratnji svojega kvarteta koji čine iskusni jazz glazbenici – Peter Martin na glasoviru, Romero Lubambo na gitari, Reginald Veal na basu i Terreon Gully na bubnjevima.

To će biti drugi koncert Dianne Reeves u Zagrebu, a treći u Hrvatskoj. Prvi put nastupila je 2008. na Jazzarella festivalu u u Zagrebačkom kazalištu mladih, a drugi puta 2010. na Valamar Jazz Festivalu u Poreču. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code