PRVA POBJEDA ZNG-a BILA JE NA BANOVINI 1991.

PRVA POBJEDA ZNG-a BILA JE NA BANOVINI 1991.

9. listopada, 2016.

 

 

I dok će 18. listopada branitelji položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomenika u Novome Farkašiću, pred brojnim visokim gostima i predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović postrojit će se bivši pripadnici MUP-a, 57. samostalne bojne i brigade “Marijan Celjak”, prve dragovoljačke postrojbe ZNG-a, “Gromova”, 120. Sisačke brigade “Toma Bakač Erdoedy”, 12. petrinjske, 17. sunjske, 20. glinske i 125. novljanske pukovnije, 36. inžinjerijsko-pontonirske bojne “Dabrova” i drugih braniteljskih formacija

Napisao: Josip Frković

Četvrt stoljeća od početka Domovinskoga rata i obrane Siska, Banovine, Pounja i zapadne Slavonije, te ustrojavanja domicilnih braniteljskih postrojbi ZNG-a i HV-a, stanovnici Sisačko-moslavačke županije, obilježit će u Novom Farkašiću (Petrinja), mjestu prve ofenzivne i pobjedničke akcije 1991., mimohodom oko tisuću hrvatskih ratnih veterana ulicama Siska, vojnim tehničkim i pučkim zborom na Trgu bana Josipa Jelačića grada hrvatskih pobjeda. Najavljeno je ovo nakon dviju sjednica predstavnika braniteljskih postrojba i njihovih udruga u sjedištu županije, čijih je 52 posto teritorija četiri godine bilo pod velikosrpskom okupacijom ustanika i agresora iz svih dijelova bivše jugoslavenske države.

Crne mambe

Pripremama središnje proslave novofarkašićke osloboditeljske bitke od 17. do 19. listopada, u kojoj su najveći tereti podnijeli pripadnici Druge gardijske brigade “Grom” (ranije MUP-ove 2. A ZNG-a) ratni veterani HV-a prisjećaju se pokušaja prodora neprijateljskih snaga JNA smjerom okupirane Petrinje za Lekenik kako bi se spojili s ostatkom jugovojske u Velikoj Gorici. Pripadnici “Crnih mambi”, međutim, spriječili su ih u toj nakani, postavljanjem mina i kopanjem obrambenih rovova oko Novoga Farkašića. Tako su 18. listopada obranili ovo pokupljansko selo i zarobili tri agresorska tenka i pješaštvo natjerali u bijeg prema Glinskoj Poljani. U obrani Novoga Farkašića smrtno su stradali 20-godišnjaci “gromovi” Boris Crnković, Igor Andrijčić I Mladen Dananić. Prije četiri godine, u selu velike pobjede podignut je spomenik poginulim “gromovima” i pripadnicima 144. brigade iz Sesveta.

Plakte županije

Podsjetimo u ovoj prilici da je prvi zapovjednik 2.A brigade, preteče “gromova” bio general-bojnik Božo Budimir, kasnije zapovjednik Operativne grupe ZNG-a Siska i Banovine, odnosno Prve operativne zone HV-a Zagreb. Na toj su dužnosti omiljenog zapovjednika Budimira tijekom rata naslijedili Vinko Ukota, potom današnji zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, te brigadir Zvonko Peternel. I dok će 18. listopada branitelji položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomenika u Novome Farkašiću, pred brojnim visokim gostima i predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović postrojit će se bivši pripadnici MUP-a, 57. samostalne bojne i brigade “Marijan Celjak”, prve dragovoljačke postrojbe ZNG-a, “Gromova”, 120. Sisačke brigade “Toma Bakač Erdoedy”, 12. petrinjske, 17. sunjske, 20. glinske i 125. novljanske pukovnije, 36. inžinjerijsko-pontonirske bojne “Dabrova” i drugih braniteljskih formacija. Svima postrojbama ratni načelnik stožera 20. domobranske pukovnije, bojnik Ivo Žinić, župan sisačko-moslavački, predat će plakete županije, simbolični podsjetnik na ratne zasluge. Uz vijence,cvijeće i svijeće podno središnjega grobljanskoga raspela na Viktorovcu i na Trgu dr. Franje Tuđmana, u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa slavit će se sveta misa za poginule, nestale i umrle borce Domovinskog osloboditeljskoga rata. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marjan Gašljević
  #1 Marjan Gašljević 12 listopada, 2016, 18:20

  Zanimljivo da se neće “postrojiti” i časnici OG za Sisak i Banovinu koji su zapovijedali ovom akcijom. Da li je razlog što njih nitko ne spominje činjenica da se nikada nisu nikome a i neće si dozvoliti da ih itko “postrojava”.I Lovrička je dijelila plakete sve nekima kojih se baš i ne sječam da sam ih vidio naratištu pa neka, pobjednici su uvijek pisali povjest što bi danas bilo drugačije. Mi, što bijasmo duže u Domovinskom ratu toliko obrnuto proporcionalno imamo i priznanja. Zbilja se na ovo nema što kazati.Samo raspalite Domovinski rat je, očito, Vaša pobjeda.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zavidna
  #2 zavidna 12 listopada, 2016, 11:51

  koliko junaka broji 57-a bojna ?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code