PROPAO AGROKOR, A NE TODORIĆ

PROPAO AGROKOR, A NE TODORIĆ

6. travnja, 2017.

 

 

Stručnjak u osobi Antonia Alvareza III. Firma njegovog oca ugasila je Lehman Brothers, a u tri i pol godine naplatili su 1,4 milijarde dolara. Lehman Brothers se nije spasio, nego je ugašen, a za restrukturiranje je naplaćeno 1,4 milijarde $. Taj je stečaj bio najskuplji u američkoj povijesti. Možda ipak stečaj Agrokora bude skuplji.

U ovome što se do sada zna, samo Banke dobivaju svoje, dok dobavljači i radnici Agrokora su u banani. A bojimo se, i porezni obveznici također

Tekst: MODES

Pitanje svih pitanja“ ovih dana je svakako Agrokor i treba li država spašavati privatnu kompaniju koja nema ključnu ulogu u ekonomiji i bez koje se svakako može. Poznato je diljem svijeta da država intervenira kad se radi o tzv. strateškim tvrtkama – poput distributera električne energije, plina, vode, drugih energetskih kompanija, telekoma, prijevoznika u javnom prijevozu… Isto tako je poznato da države u kojima postoji svijest da se radi o novcu poreznih obveznika inzistiraju na tome da se ta pomoć (otpisivanje dugova, bilo poreznih, bilo kreditnih, garancije za kredite, subvencije…) i vrati. Tako je u „uređenim“ državama, ali povijest nas uči da u takvim slučajevima u Hrvatskoj kasnije više nitko ne pita kako je novac iskorišten, a kamoli za povrat tog novca državi i građanima.

Carstvo je stvoreno jer je mlađi Todorić (Ivica) odlično naučio od oca Ante da bez mreže jakih saveznika („družina i klika“) nema uspjeha. I dok je Ante Todorić uz pomoć komunističke nomenklature promovirao uspjeh svog Agrokombinata kroz slogan “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”, dotle je Ivica Todorić iza sebe imao podršku najmoćnijih bankara Hrvatske: Bože Prke iz Privredne banke i Franje Lukovića iz Zagrebačke banke.

Od Todorića se brže zaduživala samo hrvatska država

Todorić (Agrokor) je brzo rastao i razvijao se, ali se jako i skupo zaduživao. Vjerojatno se od Todorića brže zaduživala samo hrvatska država. Podaci pokazuju da je Agrokor sa svojim tvrtkama prije sedam godina dugovao tek oko 18,5 milijarda kuna da bi 2014. godine zbog kupnje Mercatora došao do 43 milijarde kuna. Sada se ukupni dug procjenjuje na preko 46 milijarda kuna. Todorić se zaduživao nepovoljno, npr. prije dvije i pol godine ruska Sberbanka ponudila je ruku spasa kredite uz kamate od 5,5 posto. Sve što Agrokorove tvrtke zarade, troše na otplatu kamata napisala je agencija Moody’s.

Kako je naglo rastao dug prema bankama i međunarodnom investitorima, tako čitavo vrijeme raste i dug prema dobavljačima, a to znači da su oni de facto kreditirali Agrokor jer im se nije plaćalo na vrijeme. Ukupan dug Agrokora prema dobavljačima iznosi oko 17 milijarda kuna (a po nekima i više od toga). Značajan dio (7-8 milijarda kuna) otpada na sporne mjenice. Radi se o trasiranim mjenicama koje je Agrokor potvrdio kao glavni dužnik, dobavljači su ih prodavali prije njihovog dospijeća faktoring kućama ili bankama za određenu cijenu, a sve kako bi došli do novca koji im Agrokor duguje. Trenutno banke te trasirane mjenice ne priznaju kao Agrokorov dug već se žele naplatiti od dobavljača na što oni ne pristaju i zbog toga odbijaju potpisati standstill agreement. Uspješni menadžeri tih dobavljača potpis uvjetuju uključivanjem države u dogovor odnosno očekuju njezinu pomoć – žele da se problem rješava novcem poreznih obveznika, a oni će zbog toga valjda smanjiti sebi plaću i odreći se menadžerskih bonusa u idućim godinama. Zašto bi građani, porezni obveznici plaćali tuđe špekulacije? Svi se busaju u svoja kapitalistička prsa, ali i dalje žive svoje socijalističke navike.

Stečaji Schlekera i Parmalata

Sličan je scenarij bio i u Njemačkoj sa Schlekerom. Nakon bankrota firme obitelj Schleker nastavlja s luksuznim životom, ali je Anton Schlecker, nekadašnji vlasnik jednog od najvećih lanaca drogerija u Europi ubrzo završio na optuženičkoj klupi. Nije optužen samo bivši vlasnik propalog lanca drogerija, nego i njegova supruga i djeca. Optužba glasi: Namjerno stvoren stečaj tvrtke, protuzakonito prikrivanje i odgoda postupka insolventnosti i pronevjera.

Jedna od najvećih kriza u povijesti talijanske industrije Parmalat je sretno riješena (morala je intervenirati i vlada tadašnjeg premijera Silvija Berlusconija), a osnivač Parmalata Calisto Tanzi na koncu je osuđen na nekoliko višegodišnjih zatvorskih kazna, između ostalog i zbog krivotvorenja financijskih izvještaja. Uhićeni su i direktori u kompaniji koji su uništavali dokumente i dokaze.

Jasno, ovdje se radi o „nakaradnim državama“ (Njemačka i Italija), pa ćemo vidjeti što će se dogoditi s Todorićima u „pravno uređenoj“ RH.

Vlada i spašavanje Agrokora

Upućeni kažu: „Propao Agrokor, a ne Todorić“. Todorić nije založio Kulmerove dvore na obroncima Medvednice. Oni su bili pod hipotekama koje su očišćene. Nije poznato ni koliko obitelj ima novca na računima (špekulira se o velikim iznosima). Sve to, zajedno s umjetninama i pokretninama, ostaje u vlasništvu obitelji, kako god Agrokorova poslovna priča na kraju završila. Za unuke i praunuke dosta…   

Zanimljivo je kako je Vlada „hitno“ osmislila i pokrenula poseban zakon kako bi pokušala spasiti Agrokor. No, zašto ova “narodna” vlada nije slično pokrenula hitne izmjene zakona o ovrhama i stečaju, koji direktno utječu na život tisuća građana? Na kraju veljače blokirane račune imalo je 328.294 građana, a njihove nepodmirene obveze iznose 41,65 milijarda kuna. Tko su ti ljudi, kako žive oni i njihove obitelji, koliko je brakova uništeno, a djece nerođeno…? Zanima li to ikoga u RH?! Što je sa zaposlenicima Borova? Pa vlasnik tvrtke je država. Za to nema motiva i vremena, ali ima motiva, volje i vremena pod hitno donijeti zakon za spas bogatstva jednoga čovjeka.

U Hrvatskoj je sve moguće, pa i to da se Vlada uputi u avanturu spašavanja Agrokora, a da Todoriću i njegovima dozvoli život u dvorcu, lov na divlje svinje iz helikoptera i slične radosti.

Izgledno je da kaznena prijava koju je Petrov podnio protiv Todorića, a tiče se financijskih izvješća, ne cilja na Todorića nego na aktualnoga ministra financija Marića. Ako DORH pokrene istragu, svakako će morati ispitati Marića. Kao izvršni direktor za financije bio je odgovoran za cjelokupno financijsko poslovanje, u što spadaju i financijska izvješća. Ako Marić to kojim slučajem nije radio, sigurno zna tko je unutar šesteročlane Agrokorove uprave bio nadležan za financijska izvješća.

Očito da MOST ljulja i ovu vladu. Karamarkovu je već srušio. Ovom kaznenom prijavom ljudi te polu stranke polu pokreta odlučili su Plenkoviću malo uzdrmati fotelju, odnosno ugroziti stabilnost vlade do koje je šefu HDZ-a izuzetno stalo.

Kinezi su imali običaj okačiti poslovice na obje strane glavnog ulaza u kuće, a te su ih poruke podsjećale na greške koje su pravili u prošlosti. Čini se da neki ni na svojim greškama ne znaju učiti.

Tim više jer svaku logiku krši činjenica da predsjednik Sabora, predsjednik Mosta, koji ima 15 saborskih zastupnika, član vlade u kojoj, štoviše, Mostovi ministri upravljaju ključnim resorima pravosuđa i MUP-a, da Božo Petrov unatoč tim uobičajenim, zakonitim i normalnim pravosudnim procedurama odjednom upravo kao PRIVATNA OSOBA podiže kaznenu prijavu u ovom slučaju?! – Svakomu razumnom građaninu je više nego jasno kako je to očito farsa za narod i samo jeftini pokušaj predizborne promidžbe! Ili pak krajnji izraz nepoštivanja i nepovjerenja čak u svoje ministre koji vode pravosuđe i policiju!

Najskuplji stečaj u SAD-u

U svakom slučaju biti će još zanimljivo vidjeti koliko će svoju „dance glazbu“ naplatiti stručnjak u osobi Antonia Alvareza III. Firma njegovog oca ugasila je Lehman Brothers, a u tri i pol godine naplatili su 1,4 milijarde dolara. Lehman Brothers se nije spasio, nego je ugašen, a za restrukturiranje je naplaćeno 1,4 milijarde $. Taj je stečaj bio najskuplji u američkoj povijesti. Možda ipak stečaj Agrokora bude skuplji.

U ovome što se do sada zna, samo Banke dobivaju svoje, dok dobavljači i radnici Agrokora su u banani. A bojimo se, i porezni obveznici također. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. hrvtaski posavac
  #1 hrvtaski posavac 9 travnja, 2017, 21:55

  Što se ovo sad u Vladi zbiva
  Kome je Agrokorova situacija kriva
  Todorić Ivica po starom živi
  našu Vladu za sve krivi
  O svemu se mnogi spore
  Hoćel radnicima biti gore
  Novi zakon sada tvore
  Todorić zapečatio Kulmerove dvore
  Boli njega đon za raju
  On uživa u podsljemenskom kraju
  Ujutro je kod frizera svoga
  Ispovjedaju jedan drugoga
  Dragi Andrej skuplja bankare
  da osiguraju za tajkuna pare
  Tko će sada odriješiti kesu
  da otvore blokiranu”lesu”
  Martina i zdravko krivi nisu
  Zato i vire po svakom spisu
  Na kraju najbitnija teza
  za vođu firme meću Alvareza.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 8 travnja, 2017, 20:01

  Iz jednog feudalnog sistema u drugi
  ============================
  A sada u ROBOVLASNICHKI
  ============================
  Zar ti koji nas guraju u taj ponor
  ============================
  Ne vide da su tu i oni isto
  ============================
  Samo robovi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ============================
  Nemamo ljude
  ============================
  Nemamo vodje
  ============================
  Nemamo crkvu ni Boga
  ============================
  Svi gledaju samo novac
  ============================
  Svuda samo kanibali
  ============================
  Plachi voljena zemljo

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 7 travnja, 2017, 00:50

  U SABORU IZGLASAN ZAKON, LEX AGROCOR,
  KOJI DEMANTIRA, A TO NE ZNA NAŠ PREDSJEDNIK VLADE, SKOLASTIČKO-DOGAMTSKO, OBRAZOVANI TEOLOG, KLASNO-ROBOVSKO- KRŠĆANSKO-EKSPLOATATORSKOG USTROJA PROIZVODNIH ODNOSA, DA MI NISMO NIKAKVA SUVERENA DRŽAVA, MAKAR JE JOŠ JUČER, SA JAVNE SABORSKE GOVORNICE, NA MASOVNI PROTEST SABORSKIH ZASTUPNIKA ,DA JE ZAKON KOJEG PREDLAŽE, PROTIV NARODNIH INTERRESA,A TIČE SE SANACIJE PREZADUŽENOSTI JEDNOG OD NAJVEĆIH , FORMALNO-HRAVTSKIH PODUZEĆA , A KOJI TO NIJE , JER JE NASTAO KAO TVOREVINA PLJAČKE DEVEDESETIH GODINA ,PROŠLOG STOLJEĆA ,KADA JE U SOCIJALISTIČKOJ ,SAMO-UPRAVNOJ DRŽAVI HRAVTSKOJ,POMOĆU ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,KAO STOŽERA AMANETSKOG DUHA STEPINČEVSKE KRVOLOČNO-PLJAČAKAŠKE CRKVE U HRVATA ,NARAVNO , U APSOLUTNOJ SLUžBI I UZ POROGRAM SVETE ZAPADNE ,VOJNE ALIJANSE ,ATLANSKLOG -TERROTISIOTČKOG PAKAT, DEVEDESTIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA , IZVRŠEN DRŽAVI UDAR ,ILI AGRESIJA, KOJOM PRILIKOM SE USTROJILA STEPINČEVSKA ,KLERIKALNO-KAPITALISTIČKO-KLASNA,DRŽAVA ,NAZVANA HRVATSKOM,KOJA TO ,ODMAH, NIJE BILA, JER KAPITALISTIČKA DRŽAVA JE ONO ŠTO POPKRIVA VLADAJUĆI EXSPLOATATORSKI KAPITAL SVOJIM USTROJEM ,PROIZVODNIH ROBOVSKIH ODNOSA.PA PREZADUŽENI AGROKOR,NIJE VIŠE U VLASNIŠTVU,HRVATSKOG ,KATOLIČKO-IMOTSKOG,ALTAJSKO-MONGOLSKOG ,DRIPCA ,TODORIĆA,POTOMKA, STEPINČEVSKOG NEKOG KRIŽARA IZ VREMENA III-ĆEG REICHA, A HRVATSKI NIKADA NIJE BIO, JER JE TAJ AGROKOR SEKVESTRIRAN ILI SEKVESTRETOMIRAN RADNIČKOJ KLASI KOJA GA JE STVORILA, A ONA JE TIM ČINOM POSTALA ROBOVSKA ALAŠA. TO ,EVO OVO VRIJEME ,U SABORNICI I JAVNO POTVRĐUJE.
  PA JE PRAVA SMIJURIJA ,JUČER ČUTI OD NAŠEG PREDRSJEDNIKA, SA SABORSKE GOVORNICE ,I TO POVIKOM,KOJIM JE TREBAO NADMAŠITI PROTESTE SABORSKIH ZASTUPNIKA , NA PRIJEDLOG ZAKONA KOJIM SE PRIVATNO VLASNIŠTVO ,SADA PREDICIRANO U TOM VELIKOM ,TOTALNO PREZADUŽENOM PODUZEĆU , AGROCORU,TREBA SANIRATI DRUŠTVENIM ,ODNOSNO, ROBOVSKIM NOVCEM ,ROBOVSKIH RADNIKA ,ODNOSNO NJIHIVIM NEPALĆENIM RADOM, PA IM UZVARAĆA ,POVIŠENIM TONOM ,DA UOPĆE NE RAZUMIJU ŠTA JE TO MEĐUNARODNO PRAVO,ŠTA JE TO NACIONALNI INTEGRITET A KOJI SE TEMELJI ,NA TERITORIJALNOM INTEGRITETU I SUVERENITETU.TO JE ,PO NJEMU ,GARANCIJA DRŽAVNOG SUVERENITETA I INTEGRITETA JER TO PIŠE U MEĐUNARODNOM PRAVU. A JA DODAJEM ,KOJIM MOŽEŠ OBRISATI GUZICU.
  PA JE TOM PRILIKOM ,NAŠ PREDSJEDNIK, IZAVLIO PRAVU TEOLOŠKO-DOGMATSKU BUDALAŠTINU KOJA PROIZLAZI IZ NJEGOVOG PRAVNIČKO-SKOLASTIČKO-DOGAMATSKOG OBRAZAOVANJA,A KOJA SE U JAVNOJ KOMUNIKACIJI , U KALSNO-ROBOVSKOM USTROJU DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA ,PERMANENTNO KORISTI, OD VLADAJUĆIH ,DA NAS POUČE, DA JE KLASNI USTROJ ROBOVSKIH PROIZVODNIH ODNOSA ,PO KRŠĆANSKIM NAČELIMA ,JEDINI I PRAVEDNI USTROJ ,U KOJEM JEDNA KLASA VLADA A DRUGA ROBUJE. I TO SE ZOVE ,I UČI SE U JAVNOM OBRAZOVANJU ,DEMOKRACIJOM.ODNOSNO ,DA JE PO MEĐUNARODNOM PRAVU ,TERITORIJALNI INTEGRITET ONO ČIME SE DIČI ,NAŠTO SE OSLONJA U SVOM POSTOJANJU I EGZISTIRANJU, JEDNA NARODNA ZAJEDNICA,A ZOVE SE DRŽAVA.NARAVNO,JA PARAFRAZIRAM NJEGOV GOVOR ,ALI GA PREDICIRAM SUŠTNISKI.XYX
  I NAŠ NEOBRAZOVANI PREDSJEDNIK HOĆE DA UVJERI SABORSKE ZASTUPNIKE ,DA JE DRŽAVA, MEĐUNARONIM PRAVOM ,ZAGARANITIRAN TERITORIJ NEKE ZAJDNICE ,KOJA IMA SVOJE GRANICE, JEZIK , OBIČAJE I TAJ TERITORIJ NASTANJUJE .A SVI ZNAMO DA NIJE TAKO.MAKAR OVU DEFINICIJI DRŽAVE ,KOJU SAM CITIRAO, JE U MEĐUNARODNOM PRAVU USTOLIČIO STALJINOV ČUVENI ,STRUČNJAK,PRAVNIH ZNANOSTI ,VIŠINSKI. PA JE PRAVA SMIJURIJA ČUTI IZ USTA PREDSJEDNIKA JEDNE VLADE ,JEDNE FORMALNO USTROJENE DRŽAVE ,DA JE HRVATSKA SUVERENA, TERITORIJANLNO NASTANJENA DRŽAVA, JER JOJ TO GARANTIRA MEĐUNARODNO PRAVO .PA SE U DANAŠNJIM OKOLNOSTIMA ,TIČUĆI SE JEDNE VELIKE KORPORACIJE ,HRAVTSKE, MORA TAKO I PONAŠATI UPOZORAVA PREDSJKENIK ,SABORSKE ZASTUPNIKE. A JAVNO SE ZNA DA JE TA ,TAKOZAVANA ,HRVATSKA DRŽAVA ,ZADUŽENA VIŠE NEGO JE NJEN GODIŠNJI PRIHOD,ŠTO ĆE REĆI ,DA STRANI KAPITAL VLADA I UPRAVLJA SVIM RESURSIMA ,JER JE SVE U NJEGOVOM VLASNIŠTVU ,A PRIVATNO VLASNIOŠTVO ,REKOH U POČETKU,JE OSNOV VLADAJUĆIH DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA. PA TKO JE TAJ KOJI ĆE ,JEDNOM FILIPINCU,GENETSKO PORIJEKLO MU JE IZ VREMENA ŠPANSKE KRŠAĆNSKE ,KOLONIJALNE VLADAVINE ,KADA JE TA KATOLIČKO-ZLOČINAČKA, PLJAČKAŠKA POŠAST VLADALA SVIJETOM, PO ZANIMANJU TAMBURAŠ,KOJI ČAK ZNA I PJEVATI UZ GUSLE I ČEMANE U DESETRCU ,A SIN JE BOGATOG VLASNIKA VLADJUĆEG KAPITALA,KOJI JE VEĆ DOŠAO U ZAGREB DA PREUZME VLAST U SVOJE RUKE ,NAD SVIM RESURSIMA KOJIMA JE DO JUČER VLADAO ,DO JUČERAŠNJI VLASNIK, IMOTSKI ,KATOLIČKO-STEPNČEVSKI,DRIPAC ,T O D O R I Ć !! PA TKO TO NAMA PRODAJE SOLIDARNU BRIGU ZA PROPALOG IMOTSKOG POLJARA ,KOJI JE SAMO SLJEDEBENIK ,ZLOČINALČKOG, PLJAČAKŠKOG KATOLIČANSTVA U ČIJOJ SLUŽBI JE , KAO ODANI BOJOVNIK ,PRIBAVLJAO SEBI EGZISTENCIJU NA NAČIN DA JE DOŠAO ,DŽABALUKA ,I DO POSJEDA VELIKOG AGROKORA,KOGA NITI MOŽEMO ,NITI IMAMO ČIME ,SANIRATI, OSIM TOTALNIM ROBOVANJEM .ZAVISI OD FILIPINCA ŠTA ĆE TRAŽITI OD NAS ,KATOLIČKIH ROBOVA, NA KOJI NAČIN MU MORAMO NADOKNADITI POSUĐENI NOVAC ,OVOM IMOTSKO-STEPINČEVSKOM,ZATUCANOM DINARSKOM DRIPCU ,TOTORIĆU. PREMA TOME, DA ZAKLJUČIM,U KAPITALISTIČKIM VLADAJUĆIM ,DRUŠTVENO-PROIZVODNIM ODNOSIMA ,DRŽAVA JE SAMO FORMALNO-OBILJEŽEN,GEOGRAFSKO-TERITORIJANI PROSTOR ,KOJIM VLADA UDRUŽENI KAPITAL,PREMA SVOJIM INTERESIMA, KOJI SU APSOLUTNI.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code