NAJNOVIJE NA PORTALU

 • NAGRADA ŽGADIJA

  NAGRADA ŽGADIJA

      Književna nagrada Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar: ŽGADIJA.  Prema izvornoj ideji književnika i novinara, predsjednika Hrvatskog književnog društva …Opširnije »
 • NESRETNI SRBINE MILORADE

  NESRETNI SRBINE MILORADE

    Zanimljivo je i ovom prilikom primijetiti da Plenkovićev (u narodu neželjeni) koalicijski partner u ulogama manjinskog samozvana čelnika, nakladnika …Opširnije »
 • 12 HRVATSKIH BODOVA KONSTRAKTI

  12 HRVATSKIH BODOVA KONSTRAKTI

      Ana Đurić Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Euroviziji održanoj u Torinu, zauzela je visoko peto mjesto. Dobila je …Opširnije »
PROMOCIJA KNJIGE O FRANCUSKOM U NOVINARSKOM DOMU

PROMOCIJA KNJIGE O FRANCUSKOM U NOVINARSKOM DOMU

11. ožujka, 2015.

Pardon my Frenchomotnica

U četvrtak 12. ožujka u 17 sati u velikoj dvorani HND-a održat će se predstavljanje knjige

„ Pardon my Franch“ Hervé Bourgesa uz prikazivanje dokumentarnog filma o povijesti frankofonije „Francuska veza“.

Govoriti o frankofoniji, može nalikovati na obranu zaštićenog dobra naslijeđenog od kolonijalnog imperija. Pitanju se međutim pristupa kroz borbu protiv sveopćeg prisustva engleskog u međunarodnoj razmjeni i protiv jezičnog „babelijanstva“ koje nas preplavljuje.

Hervé Bourges, koji je uvijek prednjačio u tim kulturnim bitkama, posvetio se problematici francuskog, jezika što ga se zanemaruje u znanstvenim raspravama, u šansonama i olimpijskom sportu, a što ga „masakriraju“ mediji, administracija, poduzeća, institucije.

Nakon što se (u ovoj knjizi) propitao o prošlosti i opisao je sadašnjost frankofonije , autor se posvetio budućnosti, otkrivajući nam sve bogatstvo suvremenog francuskog , u svoj svojoj različitosti izraza i slobodi izgovora njegovih govornika, od Québeca do Abidjana, od Clermot-Ferranda do New Yorka, od Alžira do Porte au Princea.

Hervé Bourges, autor je petnaestak knjiga, a obavljao je i brojne odgovorne dužnosti u audiovizualnom sektoru (gen.dir. RFI, PDG TF1 i France Telévisions, predsjednik CSA). Bivši je direktor za informacije i portparol UNESCO-a, pri kojemu je 1994. bio i francuski veleposlanik. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code