PROFESOR MARKSIZMA TRAŽI NOVI POSAO

PROFESOR MARKSIZMA TRAŽI NOVI POSAO

21. rujna, 2014.
Print Friendly, PDF & Email

 Davorko-Vidovic-Ilustracija

Davorko Vidović u bici za nasljednika MLM

Napisao: Josip Frković

Fotografija:www.sisakportal.hr

Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane. Dva se puta u svom (političkom) životu Kristina Ikić Baniček dobrano okoristila slučajnim zgoditkom svanuća. Prvi puta – kao i njen partijski lider i svjetski privatno-turistički putnik o državnom trošku Zoran Milanović – kad je iskoristila grabežni banditizam mreže HDZ-ova Ive Sanadera i slučajno se 2013. domogla kormila gospodarski i socijalno malaksala Siska. Drugi puta, pak, kad je milo za drago vratila bivšoj uhićenici, osumnjičenoj za svakojaki kriminal pljačke županijske blagajne, partijskoj drugarici Marini Lovrić Merzel. Vratila joj je za teške dane neizvjesnosti 2012., kad je spomenuta donedavna stanovnica ćelije u zagrebačkom Remetnicu, na vrhuncu moći predlagala svom politbirou SDP-a da raspusti sisačku organizaciju ili čak da gradskoj najnepopularnijoj političarki mlađe generacije KIB dodijeli crveni karton. I sve to da se u lokalnoj izbornoj utrci djelatnica HCR-a i šefica partijskoga ogranka ne bi mogla kandidirati za gradonačelnicu. Prema provjerenim spoznajama, MLM je za tu dužnost imala na umu odnedavno već bivšega ravnatelja/sanacijskoga upravitelja Opće bolnice, bivšega radnog kolegu i pouzdana člana SDP-a dr. Damira Pahića. Tada je već sa čelne ravnateljske pozicije zbacila osobnog i obiteljskoga dobročinitelja iz Stare Drenčine, pok. dr. Vladu Blagaića. Već 206. dotični je kirurg skovao domišljat plan: svoju i sinovljevu (Alen – op.p.) tvrtku DM-soft angažirao je vlastitim programom za posao informatizacije bolnice koja nosi ime velikoga humanista, desetljećima časnoga ordinarijusa dr. Ive Pedišića. Učinio je to suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, odnosno kazneno djelo protiv službene dužnosti pogodovanjem.

KORUPCIJA DM-SOFTA I „ZAGREPČANINA“ PAHIĆA

Pravorijekom Županijskoga suda u Zagrebu i njegova nepotkupljiva predsjednika Ivana Turudića, kojega će još dugo pamtiti generacije Sanaderovih, dr. Damir Pahić osuđen je na 10 mjeseci zatvora koji se mogu zamijeniti dobrotvornim radom. Za ovo ozbiljno kazneno djelo Pahić je zaradio doista blagu sudsku kaznu, jer se sporazumno i pokajnički nagodio s DORH-om. Kako za dan zatvora mora odraditi dva sata dnevno, odnosno ukupno 600 sati u 300 dana i tako odužiti dug za veliku radnu pogrešku, mnogi su Siščani gotovo sigurni da će njegove usluge trebati Hrvatski Crveni križ. Jer, vele, Sisak nije Čobankovićev Ilok, a kuharice Opće bolnice same su u stanju guliti daruvarski ili jazvenički brambori. Obiteljska tvrtka Pahićevih je od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. ostvarila dobit od 663.493 kune. Kad je odvjetnica osuđenoga Pahića sucu Turudiću, nakon svega, kazala kako se ne odriče prava na žalbu, ovaj je vidljivo uzrujan – držeći to nečuvenim – uzvratio kako time vrijeđa dostojanstvo suda. Ali, nije samo sudac Turudić bio zgranut Pahićevim ponašanjem, pokajništvom i sporazumom s DORH-om. O velikoj ljubavi ex-ravnatelja za mutno stečene šuštave novčanice, prozborio je svojedobno i HDZ-ov „tužitelj“ opovrgavane županičine a ipak obavljene ilegalne liposukcije u bolničkom odjelu kirurgije i dobro plaćenoj fiktivnoj ZG-adresi bračnoga para Pahić, Željko Krapljan. Umjesto u metropoli, stanovali su kod drage punice u Sisku, čuvali su privatni auto i gramzivo naplaćivali troškove putovanja do Zagreba, rekao je dipl. ing. prometa Krapljan. „Kolo uokoli vrteći se ne prestaje. Tko bje gori, taj će doli, a tko doli taj gori ustaje…“, veli pjesnička proročanska i filozofska misao. Zbilo se tako i s MLM, koja se ne jednom javno podičila „kako je ubrzo zahvalila mentoru svoga posthadezeovskoga stranačkoga uspona u SDP-u iz 2000. i kasnijem Račanovu dopredsjedniku SDP-a…“. Još tamo 2005., kad je uz pomoć protuzakonita, ne baš legalnoga mešetarenja, plaćenim prebjezima i pristalicama esdeesovske provenijencije u svojoj mnogočlanoj hibridnoj koaliciji, iz fotelje slučajne županice poduprla demontažu kratkotrajnoga SDP-ova gradonačelnika Siska, Davorka Vidovića.

DAVORKO VIDOVIĆ ŽUPANSKI KANDIDAT SDP-a

I dok su njegov uzmak, spektakularnim predbožićnim „desantom“ HDZ-HSP-ova čelništva i prebjega, mnogi držali zatišjem pred buru, čekanjem i čuvanjem nove prigode za bivšega gimnazijskog profesora marksizma bez „repova“, osam godina kasnije KIB ili mrgudna Kiki najprije je sama obznanila svoje političke vlastodržačke ambicije. Tek potom današnji njen zamjenik i tada još friški član Čačićeve hrvatske nepotrebne stranke, Vlado Andučić. Ne znamo kako je spomenuta gradska šefica reagirala na crne vijesti iz MOL-a o skorom zatvaranju INA-ine rafinerije („Shell“ ju je kao anglo-jugoslavensko dioničko društvo utemeljio podno Viktorovca i crkve sv. Marije daleke 1928. – op. p.), ali da nastavlja upravljati ljudskim često tužnim sudbinama i smjenjivati nepodobne nečlanove SDP-a i kukurikavaca, djelatnike gradske uprave i pripadajućih tvrtki, potpuno je sigurno. Ne znamo je li gradonačelnica odgledala sisačku verziju Nušićeve „Ožalošćene porodice“, karikiranu priču o ljudskim karakterima u prilikama moguće podjele tuđih bogatstava. Ako nije – trebala je i trebat će to učiniti. Jer, upravo si je ona, potpuno neovlašteno i nedemokratski, prigrabila pravo da sebi lojalnima i podobnima udjeljuje ono što je dosad pripadalo nekim podjednako potrebitima. Da nije tako, zar bi pomoćna djelatnica srednje stručne spreme i majka dvoje djece – samo zato što je članica oporbene stranke i privlačna žena – trebala otrpjeti otvorenu patološku mržnju i osvetu drugarice Kiki, koja ju bez ikakva argumenta preseljava među spremačice. Tim postupkom, bez ikakve mogućnosti zaštite, dotična je djelatnica potezom pera grubo novčano kažnjena oduzimanjem četvrtine mjesečne plaće. Ne znamo otkud kazališnim amaterima polet za scensku igru u nazočnosti KIB, kad i nekima od glumaca prijeti SDP-ova „mišolovka“ nove sistematizacije. Još je gore kad se gradska samozvana moćnica, majka dvoje djece, prijeti trudnicama „kako će ipak dolijati kad se iza poroda ponovo vrate na posao…“.

SPOR SIŠČANKE I RODOLJUBA DRAŠKOVIĆA ZA KEKSARU

Dok se o slučaju osumnjičene za pljačku državnoga novca, pet mjeseci pritvorene i od 5. rujna slobodne Marine Lovrić Merzel raspravlja diljem Hrvatske, Nenad Stazić i domaći socijaldemokrati, koji su HDZ olako nazivali „zločinačkom organizacijom“, postupno se prizemljuju. Tako mediji donose vijest o javnoj isprici dičnoga potpredsjednika Hrvatskoga sabora Stazića čelnici udruge „U ime obitelji“ Željki Markić za neprimjereno, tendenciozno i nekulturno spominjanje doma za djecu u Jasenovcu. S posebnom se pozornošću prate i vijesti iz parlamenta, gdje se stari lisac Šeks spreman „locirati, identificirati i transferirati“ suglasio o mogućem moratoriju referenduma s najboljim pjevačem „Čavoglava“ i živom kopijom ratnika Perkovića, Peđom Grbinom. Na političkoj sceni kao da je posustao nezaobilazni manjinski provokator Milorad Pupovac. Njegove „Novosti“ masno financirane iz hrvatskoga proračuna, međutim, zamijenio je zakratko četnički vojvoda poznat po svojatanju Vukovara, višemjesečnom boravku u okupiranom i nesretnom Sotinu i poduci malim Tavankućanima „kako nisu ni Hrvati ni Srbi“. Bivši čelnik srbijanskih radikala i Srpske napredne stranke provokator Toma Nikolić Grobar dao se u trošak, plativši školske početnice tiskane ćirilicom za hrvatske osnovce u Vojvodini. U Pakracu, pak, patrijarh srbijanski Irinej na ustoličenju novoga pravoslavnog poglavara Jovana istresao je poznate velikosrpske podvale posizanja za našim teritorijem, pa i neistine o teškim stradanjima manjinaca u ovoj Hrvatskoj. Nazočio je i neizostavni bivši Slobin pobočnik i euronaprednjak Ivica Dačić. Do Siska je dospjela i vijest o sporu između Vukova brata Rodoljuba Draškovića i Sandre Vavre za navodnu štetu od 21 milijun kuna nastalu pri preuzimanju „prve hrvatske tvornice jaffa-keksa“ u željezari 2008. godine.

OSTALI KANDIDATI ZA ŽUPANA

Prvoga dana jesenskoga zasjedanja Sabora, 17. rujna, glasovanje zastupnika za prekid mirovanja mandata poremetili su zastupnici HDZ-a, nestankom kvoruma i izlaskom iz Sabornice. A kako do novih funkcionara ? Za dužnost župana dosad su se kandidirali HDZ-ov Ivo Žinić, HNS-ov Ivan Nekvapil, Pejo Trgovčević (HSP) i Davorko Vidović (SDP). Čudni klub vijećnika, kako smo ga svojedobno nazvali, u kojem je deset čelnika stranaka bivše SDP-ove koalicije poduprijet će vjerojatno Trgovčevićevu kandidaturu. Nije, naime, jasno tko će, s kojim učinkom i kako stati iza Emila Franjevića (HSU), Đure Belovarića (A-HSS), Šabana Kadrića (SDA), Milivoja Tičarića (DSU) i Rajka Mladenovića (HDRS). Iako je i Zdenko Vahovec, do 12. listopada obnašatelj dužnosti župana, spominjan kao mogući SDP-ov kandidat za upražnjenu fotelju, čini se da mu u okolnostima Milanovićeve neočekivane ponude Vidoviću (bez obzira na suparništvo za Opačićku! – op.p.) ni znatan novčani prilog za lanjsku kampanju nije bio dostatan. To je prošlo svršeno vrijeme, dok bivšoj županici i u saborskim klupama preostaje strpljivo očekivanje sudskoga procesa i pravomoćne presude za učinjena kaznena (ne)djela. Kako će, ostane li u bivšem sastavu, funkcionirati Županijska skupština, pokazat će mjeseci pred nama.T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. partijski sex
  #1 partijski sex 13 listopada, 2014, 16:18

  vele da mu je milanka znala i po pola dana rauhati ispod radnog stola… i to gola i u štiklama! još je uvijek lud za njom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jamnica
  #2 Jamnica 13 listopada, 2014, 14:59

  Ako ovaj dodje na vlast u Sisak bi mu se mogla vratiti stara ljubavnivca Milanka Opačić nakon poraza SDP na parlamentarnim izborima tako da će sisčani nakon MLM dobiti novu ljevičarsku ikonu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. biga
  #3 biga 26 rujna, 2014, 15:56

  ma izaberite covika za prisednika, on ce narod poducit marxovoj (bilo bi bolje brace marx-komedijasa) mudroliji kako napravit raj na zemlji, ali samo za izabrane(kanda ovi njegovih svjetonazora ne znaju kako sebi napraviti raj.No nekako su suzenih horizonata pa su njega istomisljenika previdjeli. Pomozite jadnu coviku. Biti munjara je sada jako in.(pitajte onog jebarozu jel istina)

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zark
  #4 Zark 26 rujna, 2014, 12:23

  To je meni neshvatljivo. Jedan covek kao Darinko nije imao malo pameti u svojoj glavi kao mladi momak pa je bio zadojen toj odvratnoj ideologji koja je pobila vise ljudi nego crni fasizam.
  I sad taj tip hoce da mu vjerujemo da je on nesto drugo osim zadrti komunjara.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. deniz
  #5 deniz 25 rujna, 2014, 13:56

  dok sisak propada i nestaje s lica zemlje ovaj ističe kandidaturu!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. olga
  #6 olga 24 rujna, 2014, 15:21

  evo ja bi tija pomoc nesritnom coviku. Ima za nj jedan zanimljiv posa. Naime postoji jedan javni nuznik za one koji pate od zatvora, pa bi jadnima moga pricat tu svoju nauku koja bi ih sigurno oslobodila zatvora. Samo bi mora pazit da ne pretjera sa teorijom da jadni nakon toga ne bi dobili sracku!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 21 rujna, 2014, 16:32

  Doktor marksizma traži sebe dostojan posao. Njegov pajdaš Vojislav Šešelj – i on doktor marksizma – se je snasao doživotno. On može nastaviti pjevati onu staru i toliko puta izrevanu himnu NEradničke avangarde: Svidja mi se ovaj režim – dani prolaze a ja ležim. Stan, hrana, posteljina, odjećai obuća – sve besplatno. Oj Davore, javore, ti si drvo najgore…

  Odgovorite na ovaj komentar

<