S LJUBAVNIKOM PRED AUTISTIČNIM SINOM

S LJUBAVNIKOM PRED AUTISTIČNIM SINOM

4. svibnja, 2012.

 

174848_121914797879813_6228073_n

Jagoda Markovinović Jagnjić je predjsednica Foruma žena SDP-a Novi Zagreb istok

Piše: Dražen Stjepandić

“Nestali Marko Marinović (15) pronađen je tijekom noći. Taksisti su ga uočili u Runjaninovoj ulici oko 1.30 sati. Odmah su pozvali policiju i odvezli ga u postaju.
Posljednji put je viđen u petak oko 14.30 sati. Marko je ušao u tramvaj broj 11 između Britanskog trga i Dubrave. Majka nije uspjela ući za njim i od tada ga nije vidjela. Obitelj je odmah zatražila pomoć od policije.
Roditelji su zahvalni svima koji su pomogli u pronalasku Marka.”
Krajem prošle godine u dnevniku “24 sata” izašao je  navedeni tekst, u kojem je prezime dječaka  bilo pogrešno napisano. Preziva se Markovinović, a ne Marinović. Dječakova majka  Jagoda Jagnjić Markovinović je kasnije izjavljivala da je dječak po dolasku u stan ljubio svoje stvari. Nakon toga, više se nije gubio jer ga majka više nije ostavljala samog. A kako smo doznali, kad se prvi put izgubio njegova majka nije ispričala istinu. Krajem prošle godine  nije se izgubio jer mu mama nije uspjela skupa s njim ući u tramvaj, nego ga je ostavila da čeka dok je ona bila s ljubavnikom.  Sastala se s ljubavnikom  i dok je bila obuzeta strastima autistični Marko  nije je  čekao kao što je očekivala,  nego je prošetao i izgubio se.

A  MUŽ U REMETINCU

Otada majka dječaka više ne ostavlja vani, nego autistični  dječak nijemo svjedoči maminim ljubavnim susretima. Mama je predsjednice Foruma žena SDP-a Novi Zagreb Istok  i članice  predsjedništva SDP-a Novi Zagreb Istok. O tim stalnim ljubavnim susretima majke pred autističnim dječakom nadležnu socijalnu službu pismenim putem više puta je izvjestio dječakov otac Nenad Markovinović, zaštitar trenutno pritvoren u Remetincu, ali nije pomoglo. Centar za socijalnu skrb nije reagirao na prijave dječakova oca, pa je gospođa Jagoda na sastanke s ljubavnikom počela voditi i osmogodišnju kćer. To mi je plačući ispričao dječakov otac u čeliji gdje smo zajedno proveli noć u nekadašnjopj vojarni, sada pretvorenoj u prostor za zadržavanje na Oranicama.
Prije toga dječakov otac  Nenad Markovinović morao je napustiti vlastiti stan u kojem je živio s obitelji.   Gospođa predsjednica Foruma žena SDP-a Novi Zagreb istok prijavila ga je za obiteljsko nasilje i presuđena mu je mjera pet mjeseci  zabrane približavanja bivšoj supruzi, a to u ovom slučaju znači zabranu ulaska u valastiti stambeni prostor u Božidara Magovca 15. Muž nije smio ući u svoj stan,  ljubavnik je mogao i kad je čuo što se događa s njegovom djecom, a na njegove prijave nadležni centar za socijalnu skrb nije reagirao i ljubavniku bivše supruge,  inače  svom nekadašnjem dobrom prijatelju,   poslao je SMS poruku prijetećeg sadržaja jer “ono rade pred djecom”, na što ga je  bivši prijatelj odmah prijavio i ponovno je priveden. Poslije noći  provedene u odjelu za zadržavanje na Oranicama izveden je pred sud, a odatle u Remetinec, gdje se još nalazi. Ranija uvjetna kazna zbog prijteće SMS poruke pretvorena je u kaznu zatvora. Po izlasku iz Remetinca, zbog višemjesečnog izostanka s posla vjerojatno ga čeka i otkaz.

ZLOUPOTREBA ZAKONA

Ovo je samo jedan od primjera zloupotrebe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Zatvori su puni  obiteljskih nasilnika, zapravo poniženih muškaraca koji su njihove zlostavljane žene u sprezi s novim muškarcima u njihovim životima napakirale  po nekoliko mjeseci  zatvora  s velikim izgledima da se to pretvori u nešto još gore.   Poslije prijava u težem položaju nađu se oni koji su prijavljeni, a to su uglavnom muževi. Policajci koji se u svom poslu često susreću s obiteljskim svađama tvrde kako pojedine supruge svoje muževe znaju prijavljivati i po nekoliko puta dnevno i za banalnosti kao što je promjena tv kanala, a sa stalnim  prijavama prestanu tek ako policija i njih privede i smjesti u ženski odjel istog centra za zadržavanje.   Tada prijave obično prestanu, što općenito govori koliko pojedine žene  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji strašno zloupotrebljavaju.

Osim toga premda  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji spade u prekršajno pravo,  kazne su često veće nego za kažnjiva djela s područja krivičnog prava.  Pet-šest mjeseci zbog nekoliko žeščih riječi, uobičajena je domaća praksa. I sve to predstavlja stanoviti  ponovni povratak verbalnog delikta na obiteljski način.
Vrijeme je za ozbiljno preispitivanje onoga što se događa s primjenom ovog zakona koji mnogi nazivaju Kosoričinim zakonom, premda je za njegovo donošenje službeno najzaslužnijom proglašena odvjetnica  Ljubica Matijević Vrsaljko.
Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko bila je prva pravobraniteljica za djecu, a od 1992. do 2003. besplatno je zastupala žene i djecu žrtve nasilja pred sudovima i centrima za socijalnu skrb kao jedina odvjetnica Autonomne ženske kuće, prvog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Poznata je po svom senzibiliziranju domaće javnosti u zaštiti prava žrtava pa je 2003. prvi put donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a Matijević Vrsaljko bila je predsjednica radne skupine za njegovu izradu. Odvjetnica danas je voditeljica pravnog tima udruge B.a.B.e.

Skupština Grada Zagreba proglasila je   osobom godine pa je osim laskave titule, dobila i novčanu nagradu od 50 tisuća kuna. Za Zagrepčanku godine bile su predložene brojne žene iz javnoga života Zagreba, a među njima i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor koju su za ovu nagradu predložili članovi Udruge Petrinih pletilja.
Bez obzira koja je od dama zaslužnija što su zatvori puni muškaraca okrivljenih zbog obiteljskog nasilja, njihova plemenita namjera naišla je na svoju suprotnost. Obitelj nisu samo žena i djeca, nego i očevi, a neke od njih supruge  s vezama kao u primjeru gospođe iz Foruma žena SDP-a Novi Zagreb Istok   zaista mogu uništiti.
Staro pravilo kaže kako nikad nije problem u zakonu, nego u njegovoj primjeni. Dosadašnja praksa pokazuje kako Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji pod obitelj uglavnom smatra ženu, majku, a što neke od njih koriste u smislu protivnom plemenitoj prirodi zakona kao takvog. I premda je prakasa primjene zakona dobro poznata, još nije došlo do rasprave i preispitivanja nastale situacije. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. gurni mi ga
  #1 gurni mi ga 7 svibnja, 2012, 17:03

  dal zoky zna sta mu ova radi?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Sandokan
  #2 Sandokan 5 svibnja, 2012, 06:37

  Ljubica Matijevic Vrsaljko & B.a.B.e. ,senzibiliranje javnosti,besplatna pravna pomoc…koje gluposti!? Istina je sasvim nešto drugo.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code