U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinca, 2015.

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.112 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ingrid
  #1 Ingrid 28 studenoga, 2022, 03:29

  Želite se zadužiti, a ne znate gdje dobiti pravi kredit?
  Želite pokrenuti posao, ali nemate kapitala?
  Trebate li iz bilo kojeg razloga podnijeti zahtjev za kredit?
  Trebate li božićni kredit.

  Vaša je nada konačno tu jer Elena Nino pruža brze i pouzdane zajmove, njihova je usluga 100% originalna i jamči vam da ćete dobiti zajam prilikom podnošenja zahtjeva, obratite se e-poštom i odobrite ga danas na: [email protected]

  Hvala vam i Bog vas blagoslovio
  SAMOUVJERENOST
  Ingrid

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. James Hinson
  #2 James Hinson 8 studenoga, 2022, 14:41

  Koga se tiče,
  Odobravamo kredite pojedincima i tvrtkama. Zainteresirani smo za financiranje velikih projekata i odobravamo kredite bez naknade unaprijed. Kamatna stopa će biti 2% godišnje. Rok otplate je 1-25 godina plus 6 mjeseci počeka.

  Nudimo:-
  *Projektno financiranje
  *Poslovni krediti
  *Osobni zajmovi

  Pošaljite nam e-poruku putem: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. cecilia
  #3 cecilia 3 studenoga, 2022, 08:18

  End Point Finance Solutions ofrece una variedad de tipos de préstamos, que incluyen préstamos para extractos bancarios, préstamos para pequeñas empresas, préstamos para capital de trabajo, préstamos para equipos y préstamos para refinanciamiento de equipos. Los préstamos están disponibles por $ 5,000 a $ 900,000,000. El monto para el cual califica un negocio depende del crédito comercial y personal, el tiempo en el negocio, la cantidad de equipo que posee y las ventas brutas. Por favor contáctenos en [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. cecilia
  #4 cecilia 3 studenoga, 2022, 08:17

  I am a certified loan Lender, that offers loan to individuals & co-operate
  bodies who need loan for small scale businesses, personal investments with
  an interest rate of 3% .Our Franchise includes local, international and Festive
  loans to an individual all over the world. We also operate via online account
  transfer globally. Our watch word is honesty and trust. For more information
  or inquiries Kindly Contact us ON [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. cecilia
  #5 cecilia 3 studenoga, 2022, 08:16

  Es esmu sertificēts aizdevuma aizdevējs, kas piedāvā aizdevumus privātpersonām un sadarbojas
  iestādēm, kurām nepieciešams aizdevums maziem uzņēmumiem, personīgie ieguldījumi ar
  procentu likme 3% . Mūsu franšīze ietver vietējo, starptautisko un svētku
  aizdevumi privātpersonām visā pasaulē. Mēs strādājam arī, izmantojot tiešsaistes kontu
  pārsūtīt globāli. Mūsu vadmotīvs ir godīgums un uzticēšanās. Lai iegūtu vairāk informācijas
  vai jautājumi, lūdzu, sazinieties ar mums pa e-pastu [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. valkamla1
  #6 valkamla1 5 listopada, 2022, 11:34

  Nudim zajmove ozbiljnim ljudima.
  Tražite li zajam za pokretanje posla koji treba dovršiti projekt ili trebate novac iz drugih razloga ili bilo kojeg razloga. Spremni smo posuditi svakome ko ima pravo na povrat novca. Recite mi iznos vašeg zahtjeva za zajam i datum dospijeća. Molim kontaktirajte me
  [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Joshua Benjamin
  #7 Joshua Benjamin 31 kolovoza, 2022, 12:20

  Jeste li tražili mogućnosti financiranja za kupnju novog doma, izgradnju, zajam za nekretninu, refinanciranje, konsolidaciju duga, osobnu ili poslovnu svrhu? Dobrodošli u budućnost! S nama je financiranje jednostavno. Kontaktirajte nas jer nudimo našu financijsku uslugu po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3% za dugi i kratki rok zajma, uz 100% jamstvo zajma. Zainteresirani podnositelji zahtjeva trebaju nas kontaktirati radi daljnjih postupaka stjecanja zajma putem: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Ingrid
  #8 Ingrid 23 kolovoza, 2022, 00:15

  Ja sam Ingrid, htjela bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobila 2.000.000 eura, ZAJAM kroz kreditno ulaganje ELENA NINO i sve vrste. ako ste zainteresirani za kredit kontaktirajte putem e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Ingrid
  #9 Ingrid 16 lipnja, 2022, 21:26

  Ja sam Ingrid, htjela bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobila 200.000 eura, KREDIT preko ELENE NINO kreditne investicije i sve vrste. ako ste zainteresovani za pozajmicu kontaktirajte na email: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. shukAlal
  #10 shukAlal 11 svibnja, 2022, 09:05

  На сайте https://hdiptv.clan.su Вы сможете окунуться в мир цифрового телевидения. С технологией IPTV Вам больше не понадобятся традиционные форматы спутникового или кабельного телевидения, достаточно лишь иметь интернет на своем девайсе. С IPTV Вы больше не зависите от расписания телеканала, а сами выбираете, что Вам посмотреть.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Becca
  #11 Becca 11 travnja, 2022, 11:59

  Ja sam Becca Nora, htjela bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobila 800.000 eura, KREDIT preko ELENE NINO kreditne investicije i sve vrste. ako ste zainteresovani za kredit kontaktirajte na e-mail: [email protected] ili je kontaktirajte na Whats-app: +17066680090

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. loriywrife
  #12 loriywrife 9 travnja, 2022, 23:46

  Мультимодальная транспортная компания ООО “Агентство Авиафрахт Плюс” оказывает услуги по перевозке грузов по России и всему миру. Основные грузовые отправки осуществляются из аэропортов Шереметьево и Домодедово. Для осуществления деятельности в области авиационных грузовых перевозок Агентством был получен сертификат соответствия с правом продажи и бронирования грузовых перевозок, включая опасные грузы. На сайте https://avia-plus.com/ Вы узнаете более подробно о всех деталях и услугах компании.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Becca
  #13 Becca 9 travnja, 2022, 11:03

  Ja sam Becca Nora, htjela bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobila 500.000 eura, ZAJAM preko ELENE NINO kreditne investicije i sve vrste. ako ste zainteresirani za kredit kontaktirajte na e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Mohammed
  #14 Mohammed 17 siječnja, 2022, 20:33

  My name is Mohammed Ahsan I’m a financial Consultant of a reputable firm Operating out of the United Kingdom
  we provide Discrete Financial, Services for High Net Worth CEO’s/Executives of Corporation & Senior Government Officials globally.
  What we do is Legal & within the ambit of the law but following the Leakage of the Infamous United Kingdom
  Papers & subsequent threat by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
  International Criminal Court (ICC)
  Below is what my Sender can offer.
  1, MT103 gpi automatic
  2, MT103 wire transfer
  3, MT103 TT
  4, MT103/202 manual download
  5, SBLC lease and Purchase

  All bank instrument will be done via bank officer to bank officer, Receiver has to provide bank officer details
  on DOA all brokers are welcome and guarantee of there payment after successful deal
  kindly send me a message via email and WhatsApp.

  Email: [email protected]

  WhatsApp- +19893413179

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Blaine Lorcan
  #15 Blaine Lorcan 30 studenoga, 2021, 23:28

  GENUINE BANK GUARANTEE (BG) AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC) FOR BUY OR LEASE AT THE BEST AVAILABLE RATES
  We offer certified and verifiable financial bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable
  of taking up time bound transactions.
  FOR LEASING OF BG/SBLC
  MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
  LEASING FEE = 4%+2%
  FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
  MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
  PRICE = 32%+2%
  Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded,
  loan financing by providing you with yearly.
  RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days
  I will be glad to share with you our working procedures.

  Name : Blaine lorcan
  Email : [email protected]
  Whatsapp: +1209 800 4843

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Norbert
  #16 Norbert 13 listopada, 2021, 10:41

  Poštovani, ljudi moji, Norbert, jeste li u financijskoj krizi? jer u mojoj zemlji sada vlada financijska kriza, upravo sam dobio iznos kredita od 90.000 eura od kreditne tvrtke Stella Rene, tvrtke u kojoj sam podnio zahtjev za iznos svog kredita, a moj je kredit odobren i poslan na moj bankovni račun u roku od 2 sata jer su od mene ste danas dobili brzi i ekspresni zajam, a danas sam sretan čovjek jer imam sada sve račune i kontaktiram izvršnog direktora ispod e-pošte ([email protected]) ili također kontaktirajte Whatsapp +1(540)225-1955 i čekam da čujem vaše svjedočenje danas jer su stvarni i zakoniti 100 %i svi u našem gradu govore dobro o ovoj tvrtki jer mnogi od nas imaju gotovinu i uspješni su na svom zajmu.

  Norbert

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Proton Loan Service
  #17 Proton Loan Service 9 listopada, 2021, 17:07

  Ovim želimo obavijestiti širu javnost da trenutno dajemo zajam ljudima kojima je potrebna financijska pomoć po niskoj kamatnoj stopi od 3%. Ako ste zainteresirani za podnošenje zahtjeva za kredit, kontaktirajte nas za više informacija putem: E -pošte: [email protected] ili Mobitela/Whatsappa: +44 7520647201

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code