PRIJE 32 GODINE POGINULO PET GARDISTA I JEDAN GIMAZIJALAC

PRIJE 32 GODINE POGINULO PET GARDISTA I JEDAN GIMAZIJALAC

21. kolovoza, 2023.

 

 

 

Želeći ostvariti vojnički faktor iznenađenja protiv domaćih banijskih četnika sokoljenih iz Beograda širenjem prvih srpskih oblasti, kasnije i srpske republike srpske krajine na svetom hrvatskom tlu, 22. kolovoza 1991. slabo opremljeni i naoružani u prvu ofenzivnu akciju krenuli su pripadnici 2. bojne 2.A brigade ZNG-a (kasnije “Groma”), pripadnici prve formacije u zemlji, dragovoljci zametaka HV-a prve 57. samostalne bojne/brigade  Marijana Celjaka i policije u obračun s drskim okupatorima. Zapravo, u prvi protuudar kojim bi se smanjio pritisak na Sunju i potom hrvatska napadna akcija na Kostajnicu. Je li u tom naumu prevladala varijanta napredovanja naših snaga regionalnim komunikacijama, teško je tvrditi, no krenulo se prema zamisli generala Janka Bobetka, cestom.

Usprkos hrabrosti i odlučnosti Hrvata, srpsko-srbijanski uzurpatori kojima je u pomoć došla armada niških specijalaca jna (možda i s “letećim” kasnijim episkopom slavonskim Jovanom Ćulibrkom?).

Naše su se snage našle u nepovoljnu položaju na otvorenoj cesti, dok su s brda streljačkim oružjem bjesomučno tukli sa svojih imanja lokalni četnici.

Pet branitelja koji su izgubili život na livadi podno sela Brđana Ceste bili su: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan. Sedamnaest bojovnika je u toj bici ranjeno. Broj mrtvih i ranjenih Srba zna samo “Veritas” Save Štrpca.

Istoga dana, međutim, u bombardiranju Siska poginuo je gimnazijalac Dejan Večenaj. (J.F.)

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code