PREGLED POVIJESNOG OPUSA MIRKA VIDOVIĆA

PREGLED POVIJESNOG OPUSA MIRKA VIDOVIĆA

11. listopada, 2015.

250px-Dragutin_Weingärtner,_Hrvatski_sabor_1848._god
Akademik Vidović je prikazao analizu likova kao što su Jerolim Stridonski, ban Josip Jelačić, Ruđer Bošković i Nikola Tesla. Analiza prikazuje dalekosežnu kreativnost i hrabrost ovih dinarskih sinova, stare Hrvatske. U prikazu osoba izneseni su nepoznati podatci o njihovu podrijetlu, liku i djelu. U pitanju su Hrvati čije je podrijetlo jasno, a djelo je prikazano kao rezultat kreativnog duha dinarskog tipa čovjeka, kojeg je obdario Bog velikom intuitivnom pronicljivošću  

Napisao: mr sc. Emil Čić

Knjiga akademika Vidovića MILJOKAZI  POVIJESTI  DINARACA čini pregledan uvid u njegovo djelo, koje se bavi hrvatskom prapoviješću, istaknutim Hrvatima pa i suvremenim hrvatskim nedaćama. Svatko tko će željeti započeti proučavanje djela akademika Vidovića vjerojatno će ići najlakšim putem ako najprije pročita ovu knjigu, kao uvod u cjelokupan opus.
Dinarska kultura Ilira, kako se vidi iz Vidovićeva argumentiranog djela, svakako je biološki temelj kulture i civilizacija Zapada, a uspjesi ilirskih careva u završnom razdoblju Zapadnog Rimskog Carstva bacaju novo svjetlo na cijeli hrvatski korpus prije stoljeća sedmog. Još je Herodot u svojim povijesnim spisima naveo da se Iliri sjećaju da su podrijetlom Haatti, koji su došli iz medijsko-perzijskih prostora, a njemu je bilo teško objasniti kako je to moguće (o tome su Albanci napravili izvrstan filmski prilog, koji kruži internetom).
Rimska paljevina ilirskih knjiga dovela je do toga da to ne možemo istražiti iz ilirskih dokumenata, ali Vidovićeva rekonstrukcija povijesnih događaj iz Laktancijevih i drugih spisa pomaže nam da shvatimo da su Iliri s Rimljanima bili u konfederativnim vezama i da su bili toliko uspješni da je zadnjih 230 godina Rimskog Imperija bilo vođeno od ilirskih careva!  A to bi bilo nemoguće da su Rimljani Ilire uništili, tj. istrijebili i podložili. I sam car Konstantin bio je Ilir, dokazuje Vidović, a njegova strateška odluka da upravu carstva prenese u Carigrad (Konstantinopolis) odredila je daljnji tijek sudbine Rimske Imperije: Iliri su obilježili koliko povijest zadnjih godina starog Rimskog Imperija, toliko i uspon Drugog, istočnog Rimskog Carstva – Carigrada.

Srbisti u zaleđu Carigrada

Izvrsno je Vidovićevo objašnjenje povezanosti izmišljenog imena Slaveni s pojmovima Sklabenoi i Serboi. Ova su azijska plemena zajedno napadala Carigrad: Sklabenoie su Bizantinci, nakon mnogo pokušaja smirivanja, na kraju nemilosrdno poklali, a Serboi su, prijelazom na stranu Carigrada, u ime mira dobili zemlju u zaleđu Carigrada! Tako se postepeno stvarala buduća država Srbiste, a sve to Vidović sjajno dokumentira temeljem objavljenih izvora.
Kako su se Srbi našli u zaleđu Solina, da bi temeljem toga tvrdili kako je i ono Srbija? Tamo su nakratko dospjeli tako što su zajedno s Avarima provalili u Iliriju i neko su se vrijeme ondje održali, sve dok Car Heraklije nije u pomoć dozvao Bjelohrvate sa sjeverne strane Karpata, koji su kao snaga ratnika konjanika s lakoćom prevalili velike udaljenosti i u Hrvatskoj-Iliriji potukli Avare i Sakalibe, izbacivši ih iz Ilirije, sada transformirane u Hrvatsko Kraljevstvo, temeljem vladajućeg pobjedničkog sloja Bjelohrvata, najbližih rođaka Ilira! Sjajna je i velika povijesna priča koju nam je ispričao Mirko Vidović i vrlo vjerodostojna, ili u najmanju ruku visoko vjerojatna, jer akademik citira izvore koji nas prosvjetljuju i daju vjerodostojnu sliku i novo znanstveno uvjerenje.
Velika je šteta što opsežno djelo Mirka Vidovića, iz područja hrvatske prapovijesti, tako teško prodire u javnost: imala bi ta javnost što naučiti.
Vidović je briljantno izložio nastanak imena “Slaveni” i povijest zloporabe tog imena u Carigradu, u ranom srednjovjekovlju i kasnije u Prusiji i Rusiji (koje je britanski Albion, tako vješto uspio posvađati i kasnije zaratiti). Pojam fiktivnog “panslavenstva” uistinu je pojam političke manipulacije i taj pojam koji temeljem lingvističke zbrke spaja nespojive narode, do današnjeg dana koristi se kao sredstvo manipulacije masama, a Hrvatima posebice škodi, jer ih se u ime izmisljenog “slavenskog kosmopolitizma” s ovog područja želi izbrisati, kao nepostojeći narod: u “Slavenstvu” četništvo i komunizam dobili su novog saveznika! U povijesti manipulacije postaje jasno da je:
1. Gottfried Herder (*1744. – 1804.) prvi izišao s idejom “…„slavenskog mesijanizma”. Superiornosti ‘slavenske rase’ i dominantne sudbine Rusije i ruske dvorske politike ….”, radi velikonjemačke potrebe za nacionalnim osvještenjem i nastojanjem oko saveza s Rusijom. (…)Herder je inspirirao humanoidne papige koji su počeli sazivati seriju ‘Panslavenskih kongresa’ razrađivati jednu izmišljotinu o ‘Slavenima’ sve dalje i bezobzirnije, ni ne sluteći da time svojim narodima ne stvaraju slavu, nego li propast do koje dovodi obezličenje…”
2. “Naime, prvi ‘Sveslavenski kongres’ je održan u Pragu 1848., koji je iznjedrio ideju federalizma u Habsburškom carstvu. Naredni ‘sveslavenski kongres’ je održan u Moskvi 1867….”
3.I konačno, nakon Bleiburškog pokolja, godine 1946. zadnji “Slavenski kongres” 1946. u Beogradu sazivaju Mosa Pijade i Tito!
Svi ti panslavenski kongresi služili su ili njemačkom, ili ruskom, ili britanskom imperijalizmu, koji je u završnici poput Rusa podupirao Srbe, radi britanske kontrole hrvatskog područja. “… U famoznom « England World Empire » stvari su shvaćene i (1916.) definirane tako da ‘panslavenska ideologija pretpostavlja nestanak Austrije i Njemačke’. To kao svrhu Sazanove (Ruske) globalne politike i upotrebe ‘panslavenskog opsjenarstva’. …”, a o Herderovu promašaju da ne govorimo: postavio je temelj za uništenje Njemačke. Postaje jasno da svi oni koji govore o “Slavenstvu” ” nikada nisu u rukama imali Prokopijevu knjigu o ‘Ratu s Gotima’, gdje je riječ o mravinjaku  populacije SKLABENOI sjeverno od ušča Dunava, koje su nekada nazivali SPORY “.
Arapi su Sklabenoie poznavali i nazivali su ih Sakalib, pojam kojim su ih smještali u Skitiju! Tko želi saznato što su to Slaveni i Srbi, neka si najprije pročita “Rat s Gotima” iz ranog srednjeg/pobožnog vijeka.  Tako će shvatiti da su Srboijanci svoj jezik najprije i najdulje nazivali ‘slavenoserbski’. A konačno recimo i to da ” Nitko, ni Prokopije, ni Konstantin Porfirogenet nisu Hrvate ni aluzijom svrstali u Sakalibe…”, odnosno Sklabenoie/Slavene (Vidović).
Povijest viče u daljinu budućnosti i kada je krivotvorena ili loše shvaćena daje krive konotacije stvarnosti suvremenika. S time u svezi Vidović objašnjava i zloporabu povijesti u korist srbočetničke parole “mi se branimo” osvajanjem tuđih zemalja. Koristeći se cijelim nizom povijesnih krivotvorina i panslavenskih izmišljotina Srbija je našla načina da se pred svijetom opravdava, a kako je imala podupiratelje i u zapadnim i u istočnim imperijalistima nije joj loše išlo, sve dok na Hrvatima nije polomila zube. No, kako je uporna u ponavljanju laži tako će biti uporna i u ponavljanju agresije. “…Logika napada kao samoobrane dokazala se je u Srpskim ratovima u zadnjoj deceniji dvadesetog stoljeća, kad su Karadžić i Mladić u okupiranoj Bosni ponavljali : ‘Mi se branimo’.…” (Vidović).

Glagoljaši i glagoljaštvo

Ova knjiga, među ostalim, dokazuje da je južnoslavenska ideologija neodrživa izmišljotina, jer se Hrvati i Srbi od početka razlikuju povijesno, etnički, kulturno i – moralno. Hrvati i Srbi konfrontirani su od početka povijesti Srednjeg Vijeka, i nikada nisu bili ne samo jedan narod negoli ni srodni narodi, kako je to dokazao švicarski antropolog E.Pittard.
Osim ovog istraživanja akademik Vidović je prikazao analizu likova kao što su Jerolim Stridonski, ban Josip Jelačić, Ruđer Bošković i Nikola Tesla. Analiza prikazuje dalekosežnu kreativnost i hrabrost ovih dinarskih sinova, stare Hrvatske. U prikazu osoba izneseni su nepoznati podatci o njihovu podrijetlu, liku i djelu. U pitanju su Hrvati čije je podrijetlo jasno, a djelo je prikazano kao rezultat kreativnog duha dinarskog tipa čovjeka, kojeg je obdario Bog velikom intuitivno pronicljivošću.
Posebno je zanimljiv prikaz odnosa Ilira i ilirskog/glagoljaškog bogoslužja i Akvilejske patrijarhije, koju je utemeljio jedan Ilir, Hilarius  Pannoniensis (276-285), u vrijeme kad je Dioklecijanov ujak sveti Kajo bio rimski nadbiskup – još prije ‘Milanskog edikta’. Zanimljivo je da je Vidović našao da je Akvilejska patrijarhija branila glagoljaše i glagoljaštvo, iako je bila područje vlasti i latinskog bogoslužja. To jasno pokazuje da je Akvileja znala za dugovječnost glagoljaške tradicije i Ilira, a tu tradiciju Sveti Otac više je puta potvrdio i odobrio kao legalnu, zato jer je Crkva znala kolika je drevnost glagoljaša.

Pannonia Savia i Pannonia Valeria

Naime, “…vladar Gornje Panonije (Dioklecijanovih Pannonia Savia – prima i Pannonia Valeria) bio je ban Vojnomir, saveznik Karla Velikog. No, kako je Karlo Veliki bio Franak kao saveznik Svete Stolice, on je tom odlukom da spusti granicu Akvilejske patrijaršije na Dravu davno prije dolaska Mađara na to područje: sav oteti dio podvrgao jurisdikciji Rima putem latinskog jezika u liturgiji ( što u prvom redu ukazuje na to da tu nikako nije mogao doći neki Ćiril i sudrug mu Metod, jer je u latinskom bogoslužju Franačkog Carstva bila zabranjena upotreba nekog drugog jezika osim latinskog), a što je i navelo Karla Velikog da proširi granice latinskog bogoslužja i spusti s Dunava na Dravu granicu Ilirske Patrijarhije iz Akvileje). (…)
Akvilejska crkva nije slučajno, još za živih apostola, utemeljena na području na kojem se sastaju dva jezikoslovno srodna područja: Ilirskog jezika na jugu i istoku te slovinskog jezika na sjeveru. (…) Iz navedenih citata, vidimo da je i Akvilejski Patrijarh Barbaro branio ilirski jezik od liturgije na ‘slavonskom’ jeziku, (Ćirila i Metoda, prim. E.Č.), a za to imamo uvjerljiv dokaz…”, koji autor knjige s izvorom navodi na latinskom jeziku, pa se čitatelj može uvjeriti da je hrvatsko bogoslužje bilo starije od početka djelovanja ‘Solunske braće (to dokazuje i izjava pape svetog Agatona prilikom supotpisivanja ‘na Grobu Svetog Petra’ Ugovora o nenapadanju izmedju hrvatskog kneza i Svetog Oca, godine 689, ka je potvrdio ispravnost hrvatskog bogoslužja koje je imenovalo Boga na hrvatskom jeziku!)  Time je bogoslužje na hrvatskom jeziku bilo 184 godine starije od početka djelovanja Solunske braće, Ćirila i Metoda. 
A to dokazuje, da je od početka Crkve i dolaska  Bielohrvata imalo i kontinuitet i zaštitu najviših autoriteta Crkve, koji su znali tko su Iliri i zašto imaju pravo na svoje domaće iliričko ili glagoljaško bogoslužje (koje su opsluživali popovi ilirci na južnom Jadranu  i popovi glagoljaši na sjevernom Jadranu).
Ove će činjenice morati dovesti do preispitivanja legende o Ćirilu i Metodu i Hrvatima, a Hrvatima će još jednom ojačati samosvojni identitet.
Jednom riječju, dobili smo revolucionaran prikaz hrvatske povijesti, a pažljiv čitatelj znat će za sebe iz svega toga izdvojiti ono što je ubuduće nezaobilazno u kontinuitetu naše ukupne povijesti.T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 20 listopada, 2015, 06:36

  Volim ovu temu
  ==================
  Prije potopa
  ——————————–
  Mali IASI
  ___________________
  Zhivjeshe u
  ——————————–
  HRVATSKOJ !!!!!
  ——————————–
  Kad je doshlo da se
  ——————————–
  MJESEC
  ——————————–
  Parkira u Zemljinoj orbiti
  ——————————–
  Sagradjene su
  ——————————–
  Bosanske PIRAMIDE
  ——————————–
  Za prihvat izbjeglica
  ———————————–
  S MARSA
  ———————————–
  Doshli su prije
  ———————————-
  POTOPA
  ————————————
  Jer potop, je
  ————————————
  Prouzrochilo
  ————————————
  Parkiranje Mjeseca
  ————————————
  Onda je aktiviran SHTIT
  ————————————
  To se danas nauchno zove
  ————————————-
  Van Alen belt
  ————————————-
  Zbog tog pojasa
  ————————————-
  Kao klinac sam se smijao
  ————————————-
  Americhkoj bajci da su
  ======================
  Bili na Mjesecu !!!!!!!
  —————————————
  Tek ove godine su priznali
  ======================
  Kukaju da su Rusi bili
  ————————————–
  Isperd njih ida su nekaj morali
  ======================
  DODUMAT
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Politicheskije tutleki
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Su spizdili nevjerojatna brda love
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Na obadvije strane !!!!!
  +++++++++++++++++++++++++++++
  Ak je Amerima S. Kubrik
  __________________________________
  Bil glavni dirigent zvjezdane operete
  ——————————————————–
  Gde su nofci ?????????
  ——————————————————–
  Da ne velim za Hrushteve
  ——————————————————–
  Ti su se pak potrgali da “stignu” !!!!
  ——————————————————-
  Povijest je jako zanimljiva zbirka
  ———————————————————
  Krivo poslaganih
  ———————————————————–
  NETOCHNIH INFORMACIJA

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code