SINA KARLI DOBILA OTKAZ

SINA KARLI DOBILA OTKAZ

1. lipnja, 2012.

get_slika_varijacija
Marko Čustić novi glavni urednik Aktuala

Piše: Dražen Stjepandić

Sina Karli više nije glavna urednica tjednika Aktual. Smijenjena je još prije nekoliko dana, a sve je prošlo daleko od javnosti. Otprilike u ovo vrijeme prošle godine nešto slično se događalo u tjedniku Nacional, gdje je također bila smijenjena nakon što je na mjestu glavne urednice provala deset godina. Nezadovoljna zbog smjene radi slabe prodaje i ponuđenim mjestom savjetnice u NCL Media grupi Sina Karli je u redakciji Nacionala napravila raskol i sa skupinom odanih novinara krenula je u avanturu pokretanja novog tjednika Aktual. S tim potezom uspjela je uzdrmati Nacional, ali istodobno novopokrenuti Aktual  nije se  nametnuo kao  tiražna i kod čitatelja tražena novina. Dostigao je prodaju od svega nekoliko tisuća primjeraka,  što je obzirom na milijune kuna uložene u taj medijski projekt možda jedna od najvećih katastrofa u povijesti hrvatskog novinskog izdavaštva.
Jedan od financijera, tog  na tržištu pokazalo se neuspješnog  koncepta tjednika Aktual,  je Andrija Kević, kontroverzni poduzetnik iz Drniša. Suradnja s takvim čovjekom se smatra posebnom sramotom u hrvatskom novinarstvu jer Andriju Kevića je policija za razne makinacije u gospodarskom kriminalu prijavila čak 72 puta i premda su neki procesi još u tijeku do sada nikad nije bio osuđivan. Tjednik koji se pozivao na elitno novinarstvo finacirao je čovjek s čak 72 kaznene prijave i samo zahvaljujući povezanosti s najvećim domaćim korupcijskim zvjerkama izbjegao je procesuiranje. Nažalost o tome se nije pisalo i vjerojatno će to ući u anale hrvatskog novinarstva kao i podatak da ni je jedan hrvatski medij svojedobno nije objavio vijest o padu Vukovara.

FINANCIJER SA 72 KAZNENE PRIJAVE

Portal Tjedno je ekskluzivno prvi u hrvatskom medijskom prostoru  objavio spisak kaznenih prijava protiv Andrije Kevića. Također  smo postavili pitanje motiva finaciranja gubitaša kao što je Aktual, javno smo zapitali zašto čovjek kao Andrija Kević nikad u policiji nije ispitan u svezi organizacije atentata na pokojnog Ivu Pukanića, posebice jer su stan u Importane Galeriji i kuća na Ribnjaku  ubrzo nakon Pukanićeve pogibije postale vlasništvo kontroverznog poduzetnika iz Drniša.
No, nadamo se da se klupko u osinjem gnijezdu počelo rasplitati, nakon teksta na našem portalu “Andrija Kević naručio atentat na Pukanića?” s pitanjem je li Sina Karli istinu o atentatu na Pukanića zamijenila za finaciranje Aktuala nastala je serija događaja. Prvo smo dobili najavu tužbe za tekst “Rastaju se Keleuva i Karli” objavljen dva tjedna prije toga. Pretpostavili smo da je tekst o Andriji Keviću pravi uzrok, uz brojne prodike neprilične uobičajenim dementirajućim sadržajima ubrzo zatim u Aktualu dogodila i smjena dotada neprikosnovene Sine Karli.  
Jozicu, kako joj je pravo ime  na mjestu glavne urednice Aktuala smjenio je Marko Čustić, dosadašnji njen zamjenik. Krajem devedesetih Marko Čustić je kao mladi novinar došao u Nacional i ubrzo se uz Tonka Vulića, Roberta Bajrušija i Krasnodara Peršuna nametnuo kao Sinin ljubimac, a sve njih krase osobine da su tihi i marljivi, nikad nemaju tema ni ideja, ali uvijek znaju što rade drugi i svojoj dragoj zaštitnici stalno su to prijavljivali.  Poslije petnaestak godina podaničkog rada Marko Čustić je dobio priliku uskočiti na mjesto svoje mentorice.

ZBOG SINE KOPITA

U biografiji Ive Pukanića „Puki nacionale“ u devetnaestom poglavlju nazvanom „Daj Jozica ušuti“ između ostalog sam napisao kako su  članovi redakcije Nacionala do 2000. godine bili su: Denis Kuljiš, Ratko Bošković, Roman Majetić, Dražen Rajković, Stephen Lupino, Mate Bašić, Tomislav Birtić, Mimi Đokić, Darije Petković, Ivica Šantek, Zoran Franičević, Srđan Španović, Boris Beribak, Lidija Mataja, Andrea Latinović, Višnja Gotal, Aleksandra Žarak, Mirjana Dugandžija,  Janja Franko, Željka Matković, Nada Mirković, Sonja Mlinar, Mirjana Brabec, Sandra Vitaljić, Mia Marušić, Drago Glamuzina, Tomislav Čadež, Ivan Ostoja, Žarko Rešetar, Andrej Maksimović, Dragan Đurić, Sergije Mikeli, Milan Pađen, Boris Homovec, Vladimir Stoisavljević, Ivica Radoš, Igor Kolovrat, Tvrtko Klobučar…i moja malenkost.
Neka se ne ljute oni koje sam zaboravio, a ni oni koji rađe na ovom spisku ne bi bili.
Nisu svi dobili “kopito” kako je Puki nazivao otkaze, bilo je i par njih koji su uspjeli zeznuti Pukija, kao pokojni Špan ili Pilaš, ali i ti izuzeci ne spadaju u kategoriju ljepših odlazaka. Važan asistent Pukiju u njegovom feudalnom odnosu prema novinarima, fotoreporterima i njihovim pravima  bila je Sina Karli. Zapravo velika većina s ovog spiska dobila je otkaz jer se prethodno nije dobro slagala sa Sinom Karli.
– Ivo ju je zvao botoks baka i gonič robova. Novinare je uvijek naganjala i malteretirala-kazala mi je Mirjana Pukanić Jusup.
Poslije 2001. velikom spisku nekadašnjih Pukijevih djelatnika i suradnika treba dodati veći broj urednika, novinara, fotoreportera i kolumnista propale Republike, a poslije tog velikog odlazećeg vala dogodili su se i odlasci dioničara: Nenada Polimca, Mladena Plešea, Jasne Babić,  Željke Godeč. Pa  stalno zaposlenog kolumnista Ivana Starčevića, filmskog kritičara Igora Saračevića, rock kritičara Ilka Čuića, političkih komentatora Ivana Zvonimira Čička, Zdravka Tomca, Mate Granića, Chrisa Cviića…
”Luđaci, pijanci, budale, kreteni, pokvarenjaci…” najčešči su izrazi za one koji su se prestajali pojavljivati u redakciji. Ružne riječi za bivše ljude bile su standard, toga je bilo kao učestalica tipa: ”iz krugova vrlo bliskih”, “iz pouzdanih izvora”, “navodno je, tvrdi se”, “prema novim informacijama”, “u kuloraima se spominje”,  “off the record su nam ispričali”…u člancima  Nacionala.“ Napisao sam u knjizi o Pukiju, a sada ponavljam važan asistent u brojnim otkazima u Nacionalu bila je žena koja je u kratkom razdoblju dobila drugi otkaz s mjesta glavne urednice.  
– Sina je bila zadužena za mentalno zdravlje u redakciji, ona daje dijagnoze, onda ti samo odjednom dođe Puki i prenese njene riječi. Ona je kao ona bolničarka iz filma “Let iznad kukavčijeg gnijezda. Uspjeh Nacionala  Sinu je strašno promjenio. Od prvog trenutka bilo mi je jasno što se događa s Mirjanom Pukanić i zašto je završila na psihijatriji. Iz Nacionala sam otišla zbog Sine. Poslije toliko godina suradnje došla mi je govoreći da uzmem godišnji ili bolovanje, koliko god hoću i neka odem u ludnicu i neka se sredim jer sam potpuno luda. Prije toga uoči promocije moje knjige Zagrebačka mafija donijela mi je neku svilenu odjeću i rekla mi je da bih to trebala nositi na promociji, da izgledam kao normalna osoba i ne sramotim redakciju-ispričala mi je Jasna Babić.
Ivo Karli otac Sine Karli bio je jugoslavenski trgovinski predstavnik u Bruxsellesu, gdje je rođena i upisana pod imenom Jozefina. Odrasla je u Zagrebu, mama joj ima stan na Svačićevu trgu. Budući da se jedno vrijeme poslije rata nisu mogla u rodni list upisivati strana imena jozefina je prekršteno u Jozica. Ime jozica kasnije je promijenila u Sina.

U START JE DOVEO MAROJE

U kući Vjesnik počela je raditi kao lektorica. Pisati je počela tek u trideset i nekoj godini. S Pukijem se upoznala još u Startu, odakle je na poziv Denisa Kuljiša prešla u Globus.
– U novinarskom smislu Nacional je bio firma od Pukija i Sine, a u poslovnom smislu bio je totalni one man show.  Na Sinu su se palili Maroje, Denis i Puki. Jednom kad je Denisu familija otišla na more, uputio se do Sininog stana i pred vratima je zatekao Pukija. Imali iste namjere, međutim Sina ih je obojicu odkantala jer je imala nekog Talijana. Ovaj događaj kasnije su obojica prepričavali. Puki nije odustajao i na kraju je jedini od njih trojice nešto postigao- ispričao mi je Nenad Polimac.
Dubravko Šmigmator, nekadašnji suprug Sine Karli, u intervju-u portalu Javno reče  da je Puki na svoju najbližu suradnicu navaljivao 17 godina. Šmiga, kako ga znanci zovu, reče da je njegova bivša supruga popustila tek u svojim pedesetim godinama.
– Moj najveći protivnik u Nacionalu bila je Sina Karli, a morao sam otići kad sam Pukiju rekao da sam sreo Marka Cigoja, koji mi je ispričao što je njemu ispričao bivši Sinin muž. Tad je Puki pozvao Sinu i ispričao joj je kakve priče okolo širim. Sina kad je čula poludila je i ljutita je izašla iz Pukijeve sobe, a Puki je bio zadovoljan, rekao mi je smijući se: “Stari samo pričaj dalje”- čuo sam od Andreja Masimovića, a Maks mi je dobacio- Sinu smatram vrlo neinteligentnom ženom i dok sam bio u Nacionalu trudio sam se što više je ignorirati. Moj prijatelj Puki me nije htio braniti od Sine i iz Nacionala bih otišao još prije da me nisu branili Maroje i Pilaš.
Denis Kuljiš je svojedobno izjavio kako je uspostava kolegija u Nacionalu njegovo djelo, a kolegij je po njegovom mišljenju za redakciju bitan kao za obitelj zajednički nedjeljni ručak. Po Denisovom odlasku Puki je nastavio s održavanjem šireg kolegija poslije izlaska svakog broja i posebnih užih uredničkih. Sina Karli je jedna od osoba koja na tim kolegijima gotovo nikad nije imala prijedloga za nove teme, a bila je uvijek važna urednica. Ideje i informacije nisu joj bile jača strana, njeni glavni aduti su izgled i vezivanje uz glavnog igrača. Dugo godina su je smatrali jednom od najzgodnijih, a kasnije jednom od najbolje držećih novinarki.
– Sina ima činovnički pristup novinarstvu. Pregledno postavlja redakcijsku situaciju, ali za glavnu urednicu je prilično nemaštovita i neinformirana. Po mojoj teoriji Puki je bio čovjek koji nije vjerovao nikome, odnosno vjeruje samo onome koga zbog nečega ima u šaci. Seks je njemu nešto najnormalnije za podlaganje i preko takvog odnosa Sinu je odabrao za urednicu-riječi su Nenada Polimca.
Slično o Sini govori i bivši muž. Za portal Javno izjavio je da je Sina sve radila kako bi zadovoljila šefa. Išla je svaki dan kod maserke, kozmetičarke, na fitnes, napravila je botoxaciju i pisala je sve što je od nje tražio.” Sina nije kreativna, ona vam je radišna i marljiva i može napraviti samo intervju s poznatim ličnostima, odnosno samo određuje što joj šef kaže”. Svoju bivšu suprugu Dubravko Šmigmator nazvao je “gospođa Fukanić”.
Veza pokojnog Pukija i Sine je bila jedna od onih dobro poznatih dugogodišnjih paralelnih kombinacija ljudi s bračnim obvezama. Puki i Sina se čak nisu previše ni krili, često ih se u raznom restoranima moglo vidjeti zajedno. Njihov poseban odnos čak nije bio nepoznanica za njihove bračne partnere. Dubravko Šmigmator za izvan bračne aktivnosti svoje bivše supruge i Pukija saznao je 1996. još dok je Nacional izlazio u srijedu: “ pa je kod njih slobodan dan. Bilo mi je čudno što se Sina uređuje na neradni dan, pa sam je odlučio pratiti. Našao sam njezin auto blizu zgrade u Ilici 107 i odlučio je tamo pričekati. Kada me Pukanić vidio zaletio se sa svojim mercedesom i htio me pregaziti. Ja sam još jednom kada sam saznao kako stvari stoje došao pred stan i nazvao svoju bivšu suprugu i naravno čuo njezin mobitel kako unutra zvoni.”
Gospon Šmiga, izjavi da je tada dok je telefonirao ispred stana u Ilici gospođa Mirjana sa Sarom bila na moru.
Gospon Šmiga je gospođi Mirjani 2000. uputio pismo, u kojem je pisao o preljubima njenog muža s njegovom bivšom suprugom. Mirjani to nije bilo ništa novo, ali tada je Pukiju prvi put prigovorila zbog njegove najbliže suradnice.  Šmigi su odmah  od Pukija stigle prijetnje: ”Rekao mi je da ne mogu ni sanjati što mi on može učiniti, nazvao me pijancem, luđakom i prijetio mi je ljudima poput Petrača.”
Sinin bivši muž je dugi niz godina bezuspješno svoj slučaj htio dati u novine, kontaktirao je razne redakcije od Imperijala do Globusa, ali bez obzira na veliki broj medijskih djelatnika, koji nisu dobro prošli u suradnji s Pukijem i Sinom, te ostalih konkurenata i kolega o koje se očešao, godinama nitko o tome nije htio pisati.

POSLIJE PUKIJA KEVIĆ

Pokojni Puki zbog svoje izdavačke i novinarske dimenzije nije direktni i samo celebrity, ali po svom hobitusu bliži je njima nego li vrhunskim intelektualcima, ozbiljnim poslovnim ljudima ili političarima.  Za tabloide i tabloidne rubrike na razne načine  bio je zanimljiv i po svom ljubavnom životu, ali o njemu i njegovoj za glavu višoj najbližoj suradnici nije se pisalo. Godinama ih nitko nije dirao, mada se uz brojne novinare koje je zajedno sa Sinom potjerao iz Nacionala,  i na druge načine kačio i bahatio s kolegama. Na kraju se zakačio i sa Sinom.
–    S koliko godina žene idu u mirovinu?-Puki je pitao Mirjanu.
–    Rade do 65 godine-odgovorila je Mirjana.
–    Joj kako ću do tada izdržati Sinu. Ona nad menom radi mobing-Puki se požalio Mirjani.
Prepričavajući taj razgovor Mirjana mi je rekla da negdje od 2007. najpoznatiji par iz Nacionala nije skupa. Koliko su svi znali za njihovu vezu malo njih zna za prekid.
–    Prekinuo je s njom, ali poslovno je se nije mogao riješiti. Zbog Sine 12 godina nije mi dao doći u Nacional da nju ne bih povrijedila.
Od Mirjane sam saznao da stan u Importane Galeriji u kojem su jedno vrijeme živjeli Puki i njegova najbliža suradnica na kraju nije pripao glavnoj urednici Nacionala:
– Taj stan je kao privatna osoba na svoje ime Ivo Pukanić otkupio od NCL Media Grupe.
Sad je taj stan u vlasništvu Andrije Kevića i navodno kao nekada s Pukijem u istom tom stanu na petom katu Importane Galerije, kontroverzni poduzetnik iz Drniša sastajao se sa Sinom Karli. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jozo
  #1 Jozo 3 lipnja, 2012, 23:51

  ……“gospođa Fukanić”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. miki
  #2 miki 3 lipnja, 2012, 18:23

  Sina je još uvijek komad

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. adolf
  #3 adolf 2 lipnja, 2012, 11:51

  a jos ljepsa i velika usta

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. sherif
  #4 sherif 1 lipnja, 2012, 23:21

  ima lijepe oci…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code