NAJNOVIJE NA PORTALU

PREDSTAVNICI SVJETSKIH SVEUČILIŠTA, AIRBUSA-a, BMW-a i CONTINENTALA ZA ZAKLADU “FRA BONIFICIJE PAVLETIĆ”

PREDSTAVNICI SVJETSKIH SVEUČILIŠTA, AIRBUSA-a, BMW-a i CONTINENTALA ZA ZAKLADU “FRA BONIFICIJE PAVLETIĆ”

22. veljače, 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odrekli su se honorara od knjige u izdanju njemačkog Springera

Napisao: Stjepan Vego

 

 

Vjeronaučna olimpijada za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održana je u četvrtak 19. veljače u Biskupijskom ordinarijatu – Velikom Kaptolu i Osnovnoj školi 22. lipnja u Sisku. Otvorenju natjecanja nazočili su sisački biskup Vlado Košić, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević, viši savjetnik za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Sisačko-moslavačke županije g. Darjan Vlahov, voditeljica Odsjeka za školstvo Grada Siska Kristina Sučić i ravnatelji škola koje su sudjelovale u natjecanju. Na početku, okupljene su pozdravili predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, zamjenica župana Sinjeri Ibrišević i biskup Košić koji je učenicima uputio riječi ohrabrenja te otvorio Olimpijadu. U glazbeno – scenskom dijelu programa otvorenja nastupali su najmlađi članovi KUD-a „Hrvatsko srce“ iz Odre, te učenici Gimnazije Sisak i vjeroučitelj SŠ Viktorovac iz Siska Ivica Kovačić, koji su progovorili o papi Ivanu XXIII. i Drugom vatikanskom saboru.

 

Pobjednici iz OŠ “Gvozd”

 

Tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade je “Drugi vatikanski sabor, a u natjecanju koje se sastoji od pojedinačnog pismenog testa, te grupnih zadataka „Tombole“ i „Milijunaka“ sudjelovalo je jedanaest osnovnih i pet ekipa srednjih škola. U natjecanju osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Gvozd, drugo mjesto zauzela je OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, a treće OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće. U srednjoškolskom natjecanju prvo mjesto osvojila je SŠ Glina, drugo je zauzela SŠ „Viktorovac“ iz Siska, a treće SŠ Ivana Šveara iz Ivanić Grada.

Na kraju natjecanja predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko čestitala je učenicima na trudu koji su uložili u natjecanje, te njima i njihovim mentorima udijelila prigodne zahvalnice i poklone.

 

Biskupijska zaklada “Fra Bonifacije Ivan Pavletić”

 

Urednici i autori knjige „Concurrent Engineering in the 21st Century: Foundations, Developments and Challenges“ (Usporedno inženjerstvo u 21. stoljeću: temelji, razvoj i izazovi), izdane prije nekoliko dana u izdanju glasovite izdavačke kuće Springer, odrekli su se svog honorara u korist Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“.

Prvi od troje urednika i vodeća osoba među autorima koji čine predstavnici vodećih svjetskih sveučilišta poput MIT, Tokyo, Delft, Lyon, RMIT, te uspješnih globalnih korporacija poput Airbus-a, BMW-a, Daimler-a, Continental-a, je dr. Josip Stjepandić. On je hrvatski iseljenik koji živi i radi u Njemačkoj i višegodišnji je podupiratelj i prijatelj Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“. Upravo su se na njegov poticaj svi urednici i autori odrekli svog honorara u korist Zaklade i stipendiranja uspješnih studenata u potrebi s područja Sisačke biskupije.

U posveti koja je objavljena na uvodnoj stranici knjige urednici podsjećaju da su mnogi velikani uma uspjeli postati to što jesu zahvaljujući pomoći za školovanje, te navode zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ kao primjer za potporu talentima s financijskim poteškoćama. „Ponosim se da mogu poduprijeti ono najbolje što Hrvatska danas ima: Zakladu koju je utemeljio sisački biskup Vlado Košić, te studente iz njegove Biskupije, koji imaju materijalni problem u najkritičnijem razdoblju za profesionalni razvoj svakog čovjeka. Želio bih iskoristiti ovu prigodu i pozvati ljude dobre volje, koji imaju mogućnosti, da podupiru našu Zakladu“, poručio je prilikom izdavanje knjige dr. Stjepandić.

Usporedno inženjerstvo je specijalna inženjerska disciplina koja se koristi u skoro svim industrijskim granama, a najviše u automobilskoj i zrakoplovnoj industriji, s ciljem da se inženjerski rad bolje upravlja koordinira korištenjem modernih informacijskih sustava. Na taj se način ubrzava rad, smanjuju se troškovi, a pogotovo broj pogrešaka. Sve vodeće svjetske tvrtke preuzele su „Concurrent engineering“ kao temeljnu radnu metodu i koriste ga za svakodnevno usavršavanje svojih proizvoda i radnih procesa.

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code