PREDSTAVA “ŽIKINA DINASTIJA U LIJEVOJ NAŠOJ” U GOSPIĆU

PREDSTAVA “ŽIKINA DINASTIJA U LIJEVOJ NAŠOJ” U GOSPIĆU

23. travnja, 2018.

 

Budući da je poznati zagrebački odvjetnik gospodin Zvonimir Hodak iz Plitvica bilo mu je posebno drago gostovanje u Gospiću, najavio je dolazak sa svojim društvom. Bilo ih je sedmero: uz gospođu Ljerku Mintas Hodak na prvo gostovanje “Žikine dinastije u lijevoj našoj” izvan Zagreba uputili su se jedna dama kojoj na žalost ne znam ime, gospodin Zlatko Mateša, Snježana Mehun, te još još dva mlada gospodina. Uoči predstave među prvima je pristigao uvaženi gospodin gradonačelnik Karlo Starčević, ujedno vlasnik pivovare Ličanka, čiji je najpoznatiji proizvod Velebitsko pivo. Na predstavu je došao i najpoznatiji lički šaman gospodin Luka Hodak u društvu s dvojicom rođaka istog prezimena. Rekao mi je da je predstavu već gledao u Zagrebu. Jako me je obradovalo kad sam među prisutnima vidio i uvaženoga mons. dr. Milu Bogovića, biskupa Ličko – senjske biskupije

Napisao i snimio: Dražen Stjepandić

Poslije tri predstave, prve javne izvedbe, pretpremijere, te premijere na sceni Male scene, u Zagrebu “Žikina dinastija u lijevoj našoj” gostovala je u subotu 21. travnja u Gospiću. Zahvaljujući gradonačelniku Gospića gospodinu Karlu Starčeviću monodramu talentirani glumac i redatelj Šiško Majcan izveo je na pozornici Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Ante Starčević”, DR. Franje Tuđmana 5.

Brojni uglednici

U glavni grad Like stigli smo u poslijepodnevnim satima, a Gospić je subotom gotovo prazan grad, posebice ako je lijepo vrijeme. Dogovarajući detalje našega nastupa s gospođom ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Ante Starčević” gospođom Irenom Peša upozoren sam kako je kod njih situacija suprotna od uobičajene, pa su posjete slabije petkom i subotom jer preko vikenda, posebice za lijepog vremena Gospićani zbrišu do mora ili vikendica I kuća u okolici. Prošetali smo pustim gradom glumac i redatelj Šiško, mladi akademski slikar Siniša, zadužen za rasvjetu i ja. Sa zadovoljstvom na tri mjesta smo ugledali plakate. Poslije ručka u restoranu Travel javili smo se gospođi Antoniji Tomljenović, organizatorici kulturnih programa, s kojom sam kordinirao ono što je potrebno za izvedbu predstave.

Budući da je poznati zagrebački odvjetnik gospodin Zvonimir Hodak iz Plitvica bilo mu je posebno drago gostovanje u Gospiću, pa je najavio dolazak sa svojim društvom. Bilo ih je sedmero: uz gospođu Ljerku Mintas Hodak na prvo gostovanje “Žikine dinastije u lijevoj našoj” izvan Zagreba uputili su se dvije  dame, kojima na žalost ne saznah imena, gospodin Zlatko Mateša, Snježana Mehun, te još još dva mlada gospodina. Uoči početka predstave među prvima je pristigao uvaženi gospodin gradonačelnik Karlo Starčević, ujedno vlasnik pivovare Ličanka, čiji je najpoznatiji proizvod Velebitsko pivo. Na predstavu je došao i najpoznatiji lički šaman gospodin Luka Hodak u društvu s dvojicom rođaka istog prezimena. Rekao mi je da je predstavu već gledao u Zagrebu.

Jako me je obradovalo kad sam među prisutnima vidio i uvaženoga mons. dr. Milu Bogovića, biskupa Ličko – senjske biskupije. Pozdravio me pitajući kako sam. “Odlično”. “Bit će još bolje”, uzvratio mi je odlazeći rukovati se s uglednim kolumnistom, po čijim je rečenicama nastala predstava, nejegovom pratnjom i naravno gradonačelnikom Karlom Starčevićem.

Dvorana kapaciteta tristotinjak mjesta bilo je ispunjeno nešto preko polovice sjedala. Za razliku od prethodne večeri na Maloj sceni kada je publika što pljeskom na otvorenoj sceni, što gromoglasnim smijehom reagirala na monodramu, u Gospiću su bili dosta suzdržaniji. Kao da su bili šokirani tekstom. Kažu da u manjim mjestima publika uvijek nekako tiše reagira negoli u Zagrebu, eto još sam nešto naučio. Poznati šaman Luka Hodak kada sam mu pričao kako su prehodne večeri u Zagrebu reakcije gledatelja bile dosta burnije, samo mi reče: “Pusti nas Ličane, vidiš kako fino polako, u miru, izlaze na izlaz, a znali su nači i ulaz, to je za nas već puno…”. Dok je to govorio smijao se.

I njegov poznatiji rođak Zvonimir Hodak često se šali na račun svojih zemljaka, od svega što je napisao, premda sam kao dramaturg imao daleko više prijedloga, redatelj i glumac Šiško Horvat Majcan je odabrao samo rečenicu “Znate li što je osam Ličana u moru? Splav”. Na to su se naravno nasmijali.

U Gospiću je bila četvrta izvedba “Žikine dinastije u lijevoj našoj” i zanimljivo da je svaka od njih bila priča za sebe. Koliko je publika nosila i podržavala glumca na premijeri, toliko je u Gospiću trebalo imati umjetničku samosvijest i monodramu odigrati do kraja.

Prigodno druženje

Poslije predstave gospodin gradonačelnik je priredio prigodni domjenak. Uz Kasačko pivo, najhvaljeniji proizvod pivovare iz obližnjeg Pazarišta ponuđeni smo ličkim polama, veličine prave ličke šake, sirom škripavcem…

U razgovoru s gospodinom gradonačelnikom pitao sam ga je li istina da je sklopio savez sa ličkim šerifom Dadom Milinovićem? Te priče je nazvao novinarskim patkama, žaleći se da ga HDZ u Gospiću minira uvijek i svugdje gdje to može. Što god aktualni gradonačelnik napravi ili namjerava, HDZ je u Gospiću protiv. Uz crno Kasačko pivo pitao sam kako pivovara? Uzvrati da se s tim više gotovo ne bavi, tek subotom o tome popriča sa suprugom.

Predsjednik HHO-a, gospodin Zlatko Mateša prvog čovjeka grada nije propustio upitati za sportsku infrastruktutu u Gospiću. Gradonačelnik je spomenuo da bi im dobro došao pravi olimpijski bazen.

I tako nakon vrućeg, gotovo ljetnog, dana brzo pade noć. Vrijeme za jaknu i povratak u Zagreb. T

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. PALE
  #1 PALE 21 srpnja, 2018, 08:07

  LERKA MINTAS HODAK, UDBAŠKA PRIJETVORNA BANDITKINJA I NJEZIN GAD BANDIĆ. HODAKOVSKA GOVNA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 19 srpnja, 2018, 14:04

  TKO JE ZVONIMIR HODAK?????

  U PRVOM REDU ,ON JE SKOLASTIČKO-DOGMATSKI ČINOVNIK JEDENE STARE PROFESIJE KOJA JE NIKAL U ROBOVSKO-KASTINSKOM SUSTAVU MATERIJALNIH ODNOSA , A NE OPĆEDRUŠTVENIH INTERESA ,JER JE NJENA SVRHA BILA KAKO POSREDOVATI U PROTURIJEČNIM INTERESIMA VLADAJUĆIH,ODNOSNO ,VLADAJUĆE KASTE . PA JE TAKVA SLUŽBA POSTALA PROFESIJA ZA POSREDOVANJE KOJA JE NAJMANJE IMALA DRUŠTVENI KARAKTER ,MAKAR O NJOJ HEGEL GOVORI KAO O PROFESIJI KOJA IMA DRUŠTVENI KARAKTER. NISAM TAKO PAMETAN ,NI OBRAZOVAN DA PODUČAVAM ILI REPLICIRAM VELIKOM I NENADAMŠNOM FILOZOIFU ,VEĆ ĆU SE POSLUžITI NJEGOVOM SANTENCIJOM KOJA IMA MJESTA U OVOM MOM NEGIRANJU DRUŠTVENOG KARAKTERA OVE PROFESIJE, A ONA JE, CITIRAM HEGELA:NAIME ,NAMJERU DA SE U NAUCI NE ODAJEMO MISLIMA DRUGIH OSLANJAJUĆI SE NA NJIHOV AUTORITET , VEĆ DA SVE ISPITUJEMEO SAMI I DA SE RUKOVODIMO SAMO SVOJIM VLASITITIM UVJERENJIMA ,ILI ,JOŠ BOLJE,DA SVE PROIZVODIMO SAMI I DA JEDINO VLASTITU TVOREVINU SMATRAMO ZA ON ŠTO JE ISTINITO.=KRAJA CITATA.PA TAKVA PROFESIJA ,KROZ POVIJEST DRUŠTVENIH ODNOSA ,UVJEK JE IMALA INTERESNI KARAKTER ISKLJUČIVO ,VLADAJUĆIH STRUKTURA ,JER ROBOVI ILI U MODERNOM KLASNO-KAPITALISTIČKOM SUSTAVU ODNOSA, RADNICI ,NISU IMALI SVOJE POSJEDOVNO VLASNIŠTVO KOJE BI IH STAVLJALO U POLOŽAJ KORIŠTENJA TUĐE RADNE SNAGE, ILI ŠPEKULATVIIH MANIPULACIJA TRŽITEM RADNE SANGE I NJIHIVIH PROIZVIDA, PA IM TAKVA SLUŽBA NIJE BILA POTREBANA,NE U OVAKVOM SVOJSTVU.PA TIČUĆI SE NJEGOVOG OBRAZOVANJA ,ON JE DRUŠTVENO-POLITIČKA TABULA- RAZA,I NEMA NIKAVIH UMNIH I DUHOVNIH POTENCIJA DA ZNA MISLITI ,A NE ZANTI MSILITI ,ZNAČI PO HEGELU,PREDICIRATI SE KAO BIĆE NESRETNE SVIJESTI KOJE NIKADA NIJE SA SOBOM NI PO SEBI ,JER JE UVIJEK ONOSTRANIO BIĆE.
  PA OBAVJEST O NEKOJ ,NAVODNO, PRIPRENLEJENOJ KNJIZI KOJA GOVORI O NEKOJ ,PO NJEMU ,HRVATSKOJ LJEVICI,A KONSTATIRALI SMO DA NJEGOV STUPANJ OBRAZOVANJA ODAJE GA,REKO BI HEGEL, BIĆEM NESRETNE SVIJESTI KOJE NIJE SVJESNO SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI NI SVIJETA U KOJEM ŽIVI,PA JE PRAVA LAKRDIJA ČUTI O NEKOJ NJEGOVOJ KNJIZI ČIJI JE SADRŽAJ DRUŠTVENO-POLITRČKOG KARAKTERA ,JER JE SVAKOM ČITATELJU PORTALA I FACEBOOKA BILO MOGUĆE ZAPAZITI TE KATOLIČKE,HAJDUČKE DINARSKO-ALTAJSKE DAVORIJE .

  PA POŠTOVANI GOSPODIN HODAK,HODAJUĆI ,ZATUCANI KATOLIČKI ,IDNDOKTRINIRANI ,HOMO-EREKTUS ,SA SVIJEŠĆU NA STUPNJU,REKAO BI HEGEL,NESRETNE SVIJESTI,KADA NAŠ HODAJUĆI DINARSKO-TRIBALNO-ANTROPOIDNI STEPINČEVSKI,POKRŠTENI BALIJA, SE STALNO POJAVLJUJE I IDENTIFICIRA SA SVOJIM KATOLIŠTVOM ,ONIM STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA, ŠTO BIVA RAZVIDNO,SVAKOM ANIFAŠISTIČKOM SLAVENSKOM AUTOHTONOM HRVATSKOM GRAĐANINU, JASNA PREDLODŽBA O KOME JE RIJEČ I TKO JE AUTOR TOG PANFLETA ILI KATOLIČKO-STEPINČEVSKE PASQUILE , PRAVNIK,KOJI NIKADA NIJE NAUČIO MISLITI OSIM SLUŠATI I VJEROVATI U POSTULATE ,ZLOČINAČKE CRKVE .

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. nosferatu
  #3 nosferatu 26 lipnja, 2018, 15:31

  Smrdljiva kučka hodak-mintasova, u banditskoj partijici BM 36itd., neš ti “domoljuba”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ilija
  #4 Ilija 25 travnja, 2018, 22:09

  E, moj kretenčino grunfe. Iz koje si se četničke srbijansko-bosanske selendre dovukao u civilizaciju Hrvatske. Intelektualce i domoljube, dičnoga Ličanina Hodaka nazvati malograđanskim fiškalom, a ženu mu kujom, i nedužno dijete žrtvu flojsačom udbe/kosa i drugih šugoslavih pizdarija mlogo je premlogo. Goni se lepo u tri lepe pm karađorđevićeve..

  Odgovorite na ovaj komentar
  • grunf
   grunf 26 travnja, 2018, 17:15

   prije će biti da si se ti dovukao, čobane, viš majmune, ja sam ti rođeni zagrepčanec, za razliku od tebe, četniče.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Iz Hrvatskoga sabora
  #5 Iz Hrvatskoga sabora 25 travnja, 2018, 12:12

  Tose samo dogada u Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. m
  #6 m 24 travnja, 2018, 13:17

  STVARNO JE ŽALOSNO DA NAPADATE ISTINSKOG DOMOLJUBA GOSPODINA HODAKA I NJEGOVU GOSPOĐU LJERKU I SIGURNO STE ZABORAVILI NJIHOVU OBITELJSKU TRAGEDIJU JER NI DAN DANAS SE NEZNA 100% ISTINA O OSOBI KOJA JE LIKVIDIRALA NJIHOVU KČER IVANU!!!???

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #7 Anonimno 23 travnja, 2018, 19:56

  Koji to kriterij odabira gostiju, kaj i Potemkinova ela.
  Svukud idu na premjere u istom sastavu.
  Koga ova Mehunka predstavlja u”predstavi”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Black Jack
  #8 Black Jack 23 travnja, 2018, 19:49

  Jebote taj Mateša je već 5000 olimpijskih bazena izgradio u rh!
  Hahahahahahahahahahaha

  Ne uzdaj se u toga Karlo!

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. grunf
  #9 grunf 23 travnja, 2018, 17:24

  primitivac malograđanski fiškal hodak i njegova kuja mintasica, ljubitelji kriminalca devastatora i titoiste bandića

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. grunf
  #10 grunf 23 travnja, 2018, 17:23

  primitivac malograđanski fiškal hodak i njegova kuja mintasica, lizači bandićevog dupeta

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code