PREDSJEDNICA U MODERNOJ GALERIJI

PREDSJEDNICA U MODERNOJ GALERIJI

31. siječnja, 2016.

_MG_0091

Modernu galeriju u Zagrebu u petak, 29. siječnja 2016. prigodom kulturske manifestacije Noć muzeja koja se s velikom uspjehom već desetak godina održava u Hrvatskoj posjetila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji novog ministara kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatka Hasanbegovića koje je dočelala i provela Galerijom ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić, a što je sa zbivanja s vješto snimljenim fotografijama popratio ugledniji hrvatski fotograf/umjetnik Goran Vranić.
Predsjednicu Grabar-Kitarović dočekala je Biserka Rauter Plančić , ravnateljica Moderne galerije i Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac koja je ujedno i savjetnica Predsjednice za pitanja Holokausta koje su je provele kroz stalni Galerijski postav u kojemu su predstavljena i mnoga najvrjednija remek djela hrvatske likovne umjetnosti od 19. st. do danas koja se nalaze u zbirakma ovog poznatijeg hrvatskog mujezja/galerije.
Nakon čega je ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić pokazala i predstavila predsjednici Grabar-Kitarović posebnu sekciju posvećenu Josipu Jurju Strossmayeru predstavljenu kroz portretna djela s biskupovim likom iz fundusa Moderne galerije. Riječ je o djelima slikara Ivana Simonettija i Vlaha Bukovca, kipara Rudolfa Valdeca i medaljera  Francesca Bianchija, Johanna Christlbauera, Rudolfa Marschalla i Ive Kerdića, nastalih u razdoblju od 1881. do 1920.  Pritom je Nataša Jovičić koja je prije nekoliko godina kao autorica izradila pokazljivo predočavanje umjetničkih djela slijepim i slabovidnim osobama u Taktilnoj galeriji MG, čime je predstavila prvu multisenzornu galeriju za razgledanje ‘dodirom i zvukom koja od 2009. u okviru stalnog postava na prvom katu Vranyczanyjeve palače pokazuje remek-djela hrvatske likovne umjetnosti. Upotrebivši audio vodiče, taktilne dijagrame u staklu i legende na Brailleovu pismu, izložene uz originalnu sliku Ede Murtića „Highway“  pokazala je kako slijepi i slabovidni u MG mogu ‘vidjeti sliku“ i doživjeti umjetničko djelo. U pratnji Predsjednice bio je ministar kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatko Hasanbegović i savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara. Mnogobrojni posjetitelji s posebnim oduševljenjem i radoznalošću su pozdravljali Predsjednicu.
Ivan Raos T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code