PREDSJEDNICA ODLIKOVALA JANJU NINIĆ BABIĆ

PREDSJEDNICA ODLIKOVALA JANJU NINIĆ BABIĆ

18. lipnja, 2015.

todlikovanje

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a na prijedlog Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91, umirovljena bojnica Janja Ninić Babić odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Umirovljenoj bojnici Janji Ninić Babić odlikovanje je u vili Prekrižje uručio osobni izaslanik Predsjednice Republike i bivši ministar obrane prof. dr. Andrija Hebrang u srijedu 17. lipnja 2015. Prije uručenja odličja prof. dr. Hebrang je rekao kako su se stvari u Hrvatskoj počele mijenjati na bolje izborom gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, što pokazuje činjenica da je Predsjednica odlikovala blisku suradnicu ministra obrane Gojka Šuška gospođu Janju Ninić Babić, koja se stavila na raspolaganje u obrani Hrvatske od prvog dana demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine. Naglasio je kako mu je posebna čast da to odlikovanje može uručiti umirovljenoj bojnici Janji Ninić Babić zbog njezinog velikog doprinosa u stvaranju Hrvatske vojske i Domovinskom ratu.

«Umirovljena bojnica Janja Ninić Babić odradila je veliki posao u Kabinetu ministra obrane tijekom domovinskog rata, ali i kao prva vojna izaslanica Republike Hrvatske u NR Kini od 1998. do 2003. godine. Umirovljena bojnica bila je i prva žena vojni izaslanik Republike Hrvatske nakon stvaranja samostalne hrvatske države. Za vrijeme njezinog mandata u Pekingu došlo je do značajnog proširenja dobrih vojnih odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine», rekao prof. dr. Hebrang.

Nakon uručenja odličja, Janja Ninić Babić posebno se zahvalila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović što joj je ukazala tako veliku čast. Iskazala je zahvalu i prof. dr. Hebrangu na uručenju odličja, te g. Mladenu Pavkoviću, predsjedniku UHBDR 91, na prijedlogu za dodjelu odličja. Zahvalila se i svojem suprugu Antunu Babiću koji je, kako je rekla «uvijek bio čvrsto uz nju, a posebno sada kad prolazi kroz teške trenutke zbog ozbiljne bolesti». Gospođa Ninić Babić sjetila se i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška te svih hrvatskih branitelja. Na kraju je istaknula «kako odlikovanje Predsjednice Republike Hrvatske predstavlja i priznanje rada svih njezinih suradnica i suradnika u Kabinetu ministra Gojka Šuška, pa je to ujedno i njihovo odličje».

Na dodjeli odličja također su bili nazočni pobočnik Predsjednice Republike, pukovnik Vlado Čulina, pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost i vojna pitanja, brigadir Damir Terzić, pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost, Goran Grosnić i suprug umirovljene bojnice Janje Ninić Babić, Antun Babić.

Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code