KARAMARKO NA „GROBLJU MIRA„

KARAMARKO NA „GROBLJU MIRA„

24. kolovoza, 2014.

Karamarko u BiH Custom

Na Europskome danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma), jučer se na „Groblju Mira” na Bilima, između Mostara i Širokog Brijega, održala komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Komemoracija je započela intoniranjem himne na mjestu buduće kapelice na “Groblju mira”.

„Groblje mira” bit će sjećanje na sve totalitarne režime, ovo područje na Bilima, planirano je kao najveće groblje u Europi te hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje. Zamišljeno je kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će, osim središnje kapelice, biti podignuto preko 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila.

Na događaju nazočili su prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a RH, Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH i mnogi drugi visoki dužnosnici sa svih razina vlasti i kandidati s lista HDZ-a i HNS-a BiH.

Uvodni govor, održao je Ilija Vrljić, voditelja Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH.

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ, pozdravivši sve prisutne, iskazao je veliku čast i zadovoljstvo svojom nazočnošću na ovome mjestu.

Predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Mića Lasić izarazio je sumnju da je hrvatsko ministarstvo branitelja posljednje ekshumacije žrtava namjerno nestručno izvodila ‘da bi se što više zameo trag komunističkog zločina’. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code