PREDAVANJE MAJKE MINISTRA STIERA O HOBBESOVOJ FILOZOFIJI

PREDAVANJE MAJKE MINISTRA STIERA O HOBBESOVOJ FILOZOFIJI

13. ožujka, 2017.

 

 

 Prof. dr. sc. Lukač Stier navela je činjenicu da su se Britanci poveli Hobbesovim učenjem da se vlast ne može dijeliti i da je suverenitet države daleko važniji od svake globalizacije. Prema Hobbesu, koji je bio Englez, globalizacija nije moguća. Tu je uskočila i s objašnjenjem kako sa svojim stajalištem ne želi svog sina dovesti ni u kakav politički problem u Hrvatskoj, što je naišlo na veselo odobravanje nazočnih. Drugo, bilo je zanimljivo čuti i mišljenje prof. dr. sc. Lukač Stier kako se Hrvatska u proučavanju filozofije nalazi u dalekoj prošlosti, tj. barem pola stoljeća iza ostatka razvijenoga svijeta

Napisao: Antun Babić

U petak 10. ožujka 2017. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predavanje “Raskid s klasičnom filozofijom pomoću semantičke revolucije” održala je svjetski poznata prof. dr. sc. Maja Lukač Stier. Vrijedno je napomenuti da je profesorica Stier rođena u Buenos Airesu od hrvatskih roditelja te da je profesorica antropološke filozofije na katoličkom Sveučilištu Santa Maria de los Buenos Aires, a od 1995. članicom je Papinske akademije sv. Tome Akvinskog. Ona je prva Hrvatica i treća žena koja je postala članicom ove prestižne akademije osnovane 1879. godine. Profesorica Stier majka je potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Davora Ive Stiera.

Predavanjem je profesorica Stier nastojala pokazati Hobbesov novi filozofski model, kojemu je primarni cilj nadići Aristotelovu i skolastičku filozofiju. Budući da sam tijekom svog magistarskog studija u Dublinu proučavao primjenu Hobbesove filozofije u odnosima između suverenih država, uspio sam pratiti izvrsno predavanje prof. dr. sc. Maje Lukač Stier. Međutim, ono što je, barem meni, bilo daleko zanimljivije i relevantnije za stanje u Hrvatskoj, bili su njezini odgovori na pitanja iz publike. Ovdje ću ukratko prepričati njezina tri odgovora na pitanja (jedno sam pitanje i ja postavio) o razini proučavanja Hobbesa i filozofije u Hrvatskoj uopće, o razlozima zbog kojih je došlo do Brexita te o globalizaciji u kontekstu Hobbesove filozofije.

Globalizacija je neprijatelj suvereniteta države

Prvo, kao mogući razlog izlaska Velike Britanije iz Europske unije prof. dr. sc. Lukač Stier navela je činjenicu da su se Britanci poveli Hobbesovim učenjem da se vlast ne može dijeliti i da je suverenitet države daleko važniji od svake globalizacije. Prema Hobbesu, koji je bio Englez, globalizacija nije moguća. Tu je uskočila i s objašnjenjem kako sa svojim stajalištem ne želi svog sina dovesti ni u kakav politički problem u Hrvatskoj, što je naišlo na veselo odobravanje nazočnih. Drugo, bilo je zanimljivo čuti i mišljenje prof. dr. sc. Lukač Stier kako se Hrvatska u proučavanju filozofije nalazi u dalekoj prošlosti, tj. barem pola stoljeća iza ostatka razvijenoga svijeta. Morate promijeniti svoj način razmišljanja, poručila je.

Treće, i za mene sigurno najvažnije, bio je dojam koji na mene kao osoba ostavila profesorica Lukač Stier. Prije svega do izražaja je došla njezina velika skromnost i nepretencioznost, iako se radi o intelektualki svjetskih razmjera. Nažalost, to najčešće nije slučaj s hrvatskim intelektualcima, koji su potpuno zadovoljni sa statusom prvog u selu punom neobrazovanih ljudi. Za razliku od mnogih intelektualaca koji su rođeni od hrvatskih roditelja u raznim državama svijeta, profesorica Stier izvrsno govori i hrvatski jezik.

Kroz njezino predavanje, odgovore na pitanja i kasnije neformalno druženje bilo je vidljivo da je prof. dr. sc. Maja Lukač Stier u svojoj obitelji i hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Argentini dobila hrvatsko domoljubno obrazovanje, na kojem joj mogu pozavidjeti brojne Hrvatice i Hrvati rođeni u Hrvatskoj, a posebice oni rođeni u samostalnoj hrvatskoj državi. Prava je tragedija što je odnos mladih ljudi u Hrvatskoj prema domovini najblaže rečeno ambivalentan. Profesorica Lukač Stier živi je primjer intelektualnog i domoljubnog hrvatskog blaga, koje i dalje živi i postoji izvan Republike Hrvatske. Nažalost i institucije i politika hrvatske države čine i poduzimaju sve što je u njihovoj moći da to blago i golemi potencijal hrvatskog iseljeništva ignoriraju i zatru.

Kao hrvatski politički emigrant i iseljenik, koji je imao sve uvjete za vrlo stabilan i uspješan profesionalni život u Australiji, tijekom predavanja shvatio sam zašto se mladi Davor Ivo Stier, rođen u Argentini, odlučio doseliti u Hrvatsku. Sa svojim obrazovanjem i vrlo uspješnim obiteljskim okruženjem mladi je Stier mogao u Argentini izgraditi dobru karijeru, kao što su to pokazali mnogi Hrvati u toj zemlji koji su se popeli na vrlo visoke položaje u politici, gospodarstvu i znanosti. Mislim da sam u pravu ako utvrdim da je prava motivacija dolaska Davora Ive Stiera u Hrvatsku od najranijeg djetinjstva sazrijevala u obitelji koja je praktički živjela u Argentini, no čije su srce i duša bili u Hrvatskoj, kao što je to i danas slučaj sa stotinama tisuća iseljeničkih obitelji diljem svijeta.

Veliki broj studenata na predavanju

Svi se zajedno trebamo pomoliti dragome Bogu da Davor Ivo Stier uspije – u ovim opasnim i prijelomnim vremenima – u većoj mjeri pridonijeti opstanku hrvatskoga naroda i hrvatske države. Nadajmo se da ga neće slomiti izuzetno negativan antisuverenistički utjecaj i okruženje u kojem se danas nalaze kako HDZ, tako i cijelo hrvatsko društvo, a koje je daleko manje pošteno, istinsko, hrvatsko i domoljubno od onoga u kojem je on odrastao u Argentini. Istina, često se događalo da djeca nisu uvijek slijedila razmišljanja svojih roditelja. No, da bi došao na poziciju od utjecaja u hrvatskoj politici, Davor Ivo Stier morao je ići i krivudavim putem. Svi ćemo mu oprostiti, na primjer, veliku bliskost s Jadrankom Kosor, ako u ovim presudnim vremenima odigra pravu ulogu u spašavanju hrvatskoga naroda od brojnih opasnosti koje mu prijete unutar i izvan Republike Hrvatske.

U zaključku moram primijetiti kako Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, osim temeljne djelatnosti obrazovanja studenata, igra sve veću i sve važniju ulogu u stvaranju pozitivnijeg ozračja u snažno podijeljenom hrvatskom društvu. Naročito me je obradovala činjenica da je vrlo velik broj studenata bio nazočan na ovom vrijednom predavanju prof. dr. sc. Maje Lukač Stier. Velika je to ravnoteža, iako još uvijek ne dovoljna, protuhrvatskim obrazovnim programina i pranju mozgova studentima na Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 21:48

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 14 ožujka, 2017, 22:41

  TKO JE POŠTOVANA I K’TOME JOŠ NEKE VRSTE PROFESORICA ,GOSPOĐA STIER????

  POŠTOVANA I K’TOME JEDNE VRSTE PROFESORICA ,KRŠAĆNSKE FANTAZMAGORIJE ,ŠETA PO EVROPI I PROPOVIJEDA NAMA, EVROPLJANIMA ,POIMANJE SVIJETA ,NA NJEN SREDNONJOVJEKOVNI ,KRŠAĆNSKO-STALEŠKI USTROJ ODNOSA.TREBA PORUČITI ,POŠTOVANOJ GOPSOĐI, ODI DOMA I TO PROPOVJEDAJTE SVOJIM KRŠĆANIMA U ARGENTINI KOJI JOŠ UVIJEK VJERUJU U VOJNE HUNTE KAO NAJSIGURNIJI NAČI USTROJA KLASNIH -KRŠĆANSKIH ODNOSA I SIGURNOST DRŽAVNOG INTEGRITETA .
  PREMA TOME VAŠE TUMAČENJE HOBBESA I NJEGOVE FILOZOFIJE JE DAVNO DOŽIVJELO DRUŠTVENE I DUHOVNE METAMORFOZE .

  MI SMO ,DRAGA,POŠTOVANA GOSPOĐO, ZAKORAČILI U DRUGU DEKADU 21-VOG STOLJEĆA KADA SMO DRUŠTEVENO-PROIZVODNE SNAGE PODIGLI NA STUPANJ PLANETRANIH RAZMJERA, PA ONE TRAŽE I DRUGAČIJI USTROJ DRUŠTVENIH ODNOSA U KOJIMA ĆE NACIJA I VJERA NAJMANJE BITI OBILJEŽJE NOVOG ČOVJEKA 21-VOG STOLJEĆA, JER TEHNIKA I TEHNOLOGIJA JE VEĆ SADA PLANETRANIH RAZMJERA, KOJA DIKTIRA TOTALNO DRUGAČIJE POIMANJE SUTRAŠNJICE, A DA NE GOVORIM O TOME KAKVU ĆE PERSPEKTIVU IMATI ČOVJEK NAŠE PLANETE.
  SIGURNO ZNATE DA SE VEĆ ZA DESET GODINA PRIPREMJU NAŠI SUGRAĐANI PUTOVATI NA MARS ŠTO NAM JOŠ SA SADAŠNJEG STAJALIŠTA IZGLEDA DALEKA PERSPEKTIVA, JER SE RADI O NOVIM LJUDSKIM STREMLJENJIMA SPOZNAJE DRUGIH PLANETA KOJE ČOVJEK ŽELI I HOĆE OSVAJATI ,JER JE TO U LJUDSKOM BIĆU KOJE JE SVIJESNO SEBE, ŠTO BI REKAO HEGEL, KAO PREDMETA SVIJESTI I SVIJETA U KOJEM ŽIVI, ALI I PRIRODNIH DATOSTI KOJE GA OKRUŽUJU ,A NIČIM OGRANIČENE. PA MISLEĆEM BIĆU NA TOM STUPNJU OBRAZOVANOG UMA NEMA PREPREKE ,JER MU JE TO ISKONSKA PRIRODA PONUDILA DA TRAGA ZA ONIM ŠTO GA ČINI SLOBODNIM, DA SE PREDICIRA U TOJ ISKONSKOJ PRIRODNOJ NADARENOSTI.
  PA TAKO NEĆE BITI NI VREMENA NI POTREBE ZA TO DA SE UPREŽEMO U NEKO NOVO UDRUŽENO JUGOSLAVNESTVO, EUROPEJSTVO ILI NEKO DRUGO DRŽAVO-TVORNO DRUŠTVO,NE ZATO ŠTO GA IZ RAZNORAZNIH RAZLOGA GRAĐANI 2O-TOG STOLJEĆA RAZLIČITO DOŽIVLJAVAJU,NEGO NEĆE BITI POTREBE JER, KAKO REKOH, TEHNIKA I TEHNOLOGIJA KOJU LJUDSKI UMOVI STVARAJU STALNO ĆE NAM BITI NOVI IZAZOVI I OKUPACIJA ZA ONIM ŠTO JE NEPOZANTO, NE RADI REPRODUKCIJE ŽIVOTA, JER ĆEMO PREDMETE ZA REPRODUKCIJU ŽIVOTA IMATI U IZOBILJU, NEGO TRAŽENJE NAŠE SVRHE ŽIVLJENJA.

  PA POŠTOVANU GOSPOĐU ,I JOŠ K’TOME NEKE VRSTE PROFESORICU STIER ,TREBA POSLATI U ŠKOLICU AKO NIJE VEĆ KASNO ,JER JE DUBOKO U ZABLUDI KOJA SE TEŠKO LIJEČI ,JER ZLOČINAČKO KRŠĆANSTVO,GDJE JE ZAVRŠILA VJERNAUČKO I SPARTANSKO OBRAZOVANJE , JE KORPORACIJA KOJA IMA SVOJE EKONOMSKE INTERESE I UVIJEK REGRUTIRA SVOJE ČANDALE IZ NAJNIŽIH SLOJEVA SOCIJALNOG I DUHOVNOG DRUŠTVENOG SLOJA , PORIJEKLA I ODGOJA ,PA IH INDOKTRINIRA I UVJEŽBAVA KAO SPARTANSKE VOJNIKE ZA SVOJU OBRANU , I DA SE ZAKLUČITI DA JE POŠTOVANA GOPSPOĐA STIER JEDNA OD POSEBNO TRENIRANIH ZA OBRANU ONOGA ŠTO SE NE TREBA BRANITI, JER NE POSTOJI ,PA ONA TEŠKO MOŽE NAĆI OPONENTA SVOJIM PRIMITIVNIM ,DUHOVNIM FANTAZMAGORIJAMA, TIČUĆI SE OVE TEME.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Rudolf
   Rudolf 25 ožujka, 2017, 18:44

   Vjerojatno pripadate grupaciji ideološko ispranih mozgova društvenog usmjerenja bravarovih, na lešinama, stasalih tkz.”intelektualaca ljevičara”. Da to nije tako,shvatili bi, kao što to shvaća, čak i prosječan obrazovani intelektualac s FER-a ili PMF-a (naravno ako ga to zanima) da je sva današnja, tkz.tehnologija kojim se današnja populacija zanosi, put u propast i novo feudalno ropstvo.Ali gospodin je očito od utopija Aldous Leonard Huxleya i Orvela, napravio svoju religiju.U trnutku kad Vas i takove, Hazari iskoriste, ispljunut će Vas sa zadovoljstvom iz Vašeg ” Vrlog novog svijeta”.

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Putnik
  #3 Putnik 14 ožujka, 2017, 13:18

  Mi smo naj razvijenija drzava .Imamo naj vise anti fasisti u svjetu smo naj bogatiji u nakazama Bog I Hrvati.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code