NAJNOVIJE NA PORTALU

PR REFORMA SOLIDARNOG JAVNOG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA-pismo Marija Drlje iz Zagreba

PR REFORMA SOLIDARNOG JAVNOG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA-pismo Marija Drlje iz Zagreba

18. travnja, 2015.

Poštovani gospodine Ministre zdravlja, poštovana gospođo Ravnateljice HZZO-a,
Svakim novim danom iz tiska možemo saznati za nove reforme solidarnoga javnog zdravstvenog sustava (SJZS) po nama u UHP-a na načelu malo sunca, malo leda, malo više ledene kiše.
Nas u UHP-a poslije svake “sunčane” najave reforme na trenutak obuzme nada a onda vrlo brzo nas zaspe ledena kiša koja nam utjera strah u tijelo i dušu a tako je bilo i danas kada smo pročitali ovaj tekst “JUTARNJI DOZNAJE: VARGA ĆE PROMIJENITI NAČIN NA KOJI SE LIJEČIMO Saznajte 12 ključnih novosti”. Tko je sve sudjelova sa Vama u ovom prijedlogu reforme? Jeli ova Vaša reforma ide putem onoga što se dogodilo u stomatologiji?
Jako nas je strah ako ta Vaša reforma ide u ovom pravcu da će oboljeli prije svega siromašni i bolesni koji nemaju novca i veza ostati bez kvalitetne zdravstvene zaštite u SJZS u trenutku potrebe. Strah nas je da bi ovo mogla biti sahrana SJZS u trenutku kada su hrvatski građani sve siromašniji i bez posla, blokiranih računa….
U ovih Vaših 12 prijedloga ne vidimo ni jedne riječi da čete zabraniti rad zdravstvenim djelatnicima u SJZS i u privatnom. Pitamo Vas kakvo bi naše sudstvo bilo kada bi suci prije podne sudili u sudnici a popodne radili za neki odvjetnički ured? Ili kakvo bi to izgledalo da vojni pilot prije podne vozi vojni avion a poslije podne civilni?
Je li prebacivaje skupih lijekova na teret bolnica i njihovih povjerenstava “ucjena” zdravstvenih djelatnika da ako odobre orginalni lijek da neće imati za plaće?
Ne vidimo da planirate slobodne kapacitete u SJZS staviti u punu funkciju i u drugoj smjeni prije svega za radno aktivne osiguranike , da mogu poslije posla obaviti svoju dijagnostiku i za to platiti zdravstvene djelatnike​ ako rade prekovremeno​?
Ne vidimo u kojim rokovima se mora ponavljamo mora dobiti pojedina zdravstvena usluga u SJZS.
Strah nas je da je ovo možda još jedna u nizu reforma u posljednih 10-tak godina koja je išla u smanjenju prava na liječenje (jeli možda i uništenje SJZS?​
) u trenutku potrebe na osnovu osnovnog i dopunskog osiguranja a po odluci savjesnih, stručnih, odgovornih i humanih zdravstvenih djelatnika koji su svaki dan na prvoj crti života i smrti – sa svojim umirućim pacijentima svih dobi.
Molimo vas i predlažemo ne srljajte u ovakvu reformu okupite sve zdrave snage u društvu (“crne, crvene, bijele, žute, plave”….) i napravite nacrt buduće reforme SJZS i otvorite javnu raspravu na svim razinama i neka se hrvatski puk izjasni
​ pa ako treba i referendumom​ što stvarno želi a onda to politika mora realizirati.
Zaboravite političku pripadnost kada je SJZS i zdravlje hrvatskog puka u pitanju.
SJZS je opće dobro hrvatskih građana i nitko nema pravo se time poigravati i uništavati taj SJZS a istovremeno stvoriti nekoliko tisuća novih tajkuna. Molimo vas nemojte staviti profit nekoliko tisuća novih tajkuna ispred solidarnosti nekoliko miliona ljudi u Hrvatskoj. Ne smijemo dopustiti uništiti SJZS jer nam to buduće generacije neće oprostiti.
​ Povijest nećemo moći “kupiti”.
Molimo Vas odustanite od ovakve PR reforme u ime zaštite dostojanstva svih oboljelih u bolesti i umiranju.
Ako smo ipak sa ovakvim našim razmišljanjima i prijedlozima izazvali bilo kakvu nelagodu nekome ispričavamo se.
U dobroj vjeri

Marijo Drlje
Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
U Zagrebu 16.4.2015.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code