POVLAŠTENE MIROVINE SAMO NJIMA

POVLAŠTENE MIROVINE SAMO NJIMA

2. prosinca, 2019.

 

U iznimnom su teškom položaju oni branitelji i članovi njihovih obitelji koji obole od najtežih bolesti (pune su ih bolnice). Takvi recimo mogu računati na „povlaštenu“ pomoć od najviših državnih političkih organa od tisuću kuna godišnje, (ili malo više), što nekima nije dovoljno ni za jednu novogodišnju večeru.

No, svaki istinski branitelj recimo Vukovara ili Škabrnje trebao bi biti na popisu povlaštenih mirovina, (o odličjima da i ne govorimo), a ne da je takvih „najviše“ na popisu zavoda za zapošljavanje ili Caritasa

Napisao: Mladen Pavković

Sad kad je javno objavljeno (Jutarnji list, 1.12.2019.) da povlaštenu predsjedničku mirovinu danas uživa 362 osobe, među kojima i Vladimir Zagorec, osuđen na 7 godina zatvora i povrat državi 39,4 milijuna kuna zbog pljačke dragulja iz sefa MORH-a, hrvatski branitelji i stradalnici hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata s pravom mogu postaviti pitanje – kakva je to država, tim prije što su Zagorcu oduzeti generalski čin i brojna odlikovanja (13), ali ne i povlaštena mirovina, koja iznosi 9298 kuna.

Najviše povlaštenih mirovina dodijelio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman (495), zatim Stjepan Mesić (85), a Ivo Josipović dvije, baš kao i Kolinda Grabar Kitarović (biskupu Jezerincu – 8629 kuna- i umirovljenom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću – 6889 kuna.)

Jezerinac ima za 100 kuna veću povlaštenu mirovinu nego general Ante Gotovina!

Među onima koji su dobili i uživaju „predsjedničke“ mirovine ima svega i svačega, čak i onih koji su zbog kriminala odležali u zatvoru.

Svi imaju izniman doprinos

S druge pak strane na tisuće hrvatskih branitelja, poglavito onih iz 1991., ako nisu imali sreće biti ranjeni, jedva sastavljaju kraj s krajem. Mnogi od njih su danas već ljudi u godinama, bolesni, pa čak i bez zaposlenja. Gdje su njima „povlaštene“ mirovine ili bilo kakva druga „povlaštena“ mjesečna ili godišnja primanja?

U iznimnom su teškom položaju oni branitelji i članovi njihovih obitelji koji obole od najtežih bolesti (pune su ih bolnice). Takvi recimo mogu računati na „povlaštenu“ pomoć od najviših državnih političkih organa od tisuću kuna godišnje, (ili malo više), što nekima nije dovoljno ni za jednu novogodišnju večeru.

Povlaštene predsjedničke mirovine dodjeljivali su i Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić, koji su nakon smrti dr. Franje Tuđmana (oko tri mjeseca) bili vršitelji dužnosti predsjednika države. Pavletić je u tom kratkom vremenu uspio poslati u zasluženu mirovinu 18 osoba, a Tomčić – dvije.

Svi“ koji su dali izniman doprinos tijekom stvaranja slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države „puni“ su odličja (Fred Matić je dobio najviše odličje i za teško ranjavanje!), mnogi su dobili i stanove, kuće, zaposlenja, povlaštene i ine mirovine, brojne druge privilegije, a oni koji nisu imali „sreću“ biti blizu „kuhinje“ (da se malo našalimo), a uistinu su bili prvi kad je trebalo dobili su i dobit će – „zlatna slova“, odnosno bit će, kao i do sada – brojke na bijelom papiru!

Državna tajna

O tim i takvim Junacima Domovinskog rata, koji su dosad dobili sve što se dobiti moglo, (mada i nekima od njih nažalost nikada nije dosta), trebala bi i morala i djeca učiti u školama, jer ne dodjeljuju se samo tako visoka državna odličja ili zaslužene mirovine!

Za neke znamo zašto su ih dobili, dok za većinu svako malo saznamo iz „žute štampe“, jer ona „službena“ to ne komentira i o tome ne piše., kao da su te i druge slične stvari državna tajna.

No, svaki istinski branitelj recimo Vukovara ili Škabrnje trebao bi biti na popisu povlaštenih mirovina, (o odličjima da i ne govorimo), a ne da je takvih „najviše“ na popisu zavoda za zapošljavanje ili Caritasa. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code