POVIJEST JOŠ UVIJEK PIŠU PUPOVCI, MARKOVINE, STAZIĆI, PUSIĆI, GOLDSTEINI…

POVIJEST JOŠ UVIJEK PIŠU PUPOVCI, MARKOVINE, STAZIĆI, PUSIĆI, GOLDSTEINI…

11. travnja, 2020.

Tko su uostalom ti koji nisu dozvolili niti dozvoljavaju da se ni nakon toliko godina ne istražuju zločini u Blaiburgu, Jazovki, Macelju, stotine masovnih grobnica od „Triglava do Vardara“, koje su nam ostavili partizani i drug Tito? Što mi znamo o pripadnicima zloglasne OZNA-e i UDBA-e? Pored toga, ne istražuju se niti je tko odgovarao za 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskog rata!

Sve je to u magli i dobro se prikriva. Zašto?

Napisao: Mladen Pavković

Ako je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila fašistička, što je onda bila Srbija, odnosno Jugoslavija u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata?

(Pitanje za milijun kuna!)

Naime, otkako su izgubili sve ratove, Srbija neprestano prebacuje Hrvatima da su „ustaše“, „fašisti“, „koljači“ i tome slično. Čak idu toliko daleko da od Hrvatske traže i odštetu za zlodjela koja su navodno činili ustaše prema Srbima.

A naši političari i politikanti na sve to šute, kao da se to nas ne tiče.

Međutim, žalosno je što smo smetnuli s uma da narod koji zaboravlja svoju prošlost zalaže svoju sadašnjost i prodaje svoju budućnost!

Nemamo vjernu sliku

Što mi primjerice znamo o NDH osim onog što su nam „servirali“ Srbi i Jugoslaveni? U školama se sve do 1990-te učila crno-bijela povijest. Partizani i komunisti su dobri, a ostali su „bagra“ koje se treba što prije riješiti.

Kako god okrenuli, nažalost, do današnjih dana, nemamo vjernu sliku Nezavisne Države Hrvatske, ali ni svega drugog što se događalo u našoj daljnjoj ili bližoj prošlosti.

Kod nas se povijest piše i tumači – kako aga kaže!

Tko su uostalom ti koji nisu dozvolili niti dozvoljavaju da se ni nakon toliko godina ne istražuju zločini u Blaiburgu, Jazovki, Macelju, stotine masovnih grobnica od „Triglava do Vardara“, koje su nam ostavili partizani i drug Tito? Što mi znamo o pripadnicima zloglasne OZNA-e i UDBA-e? Pored toga, ne istražuju se niti je tko odgovarao za 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskog rata!

Sve je to u magli i dobro se prikriva. Zašto?

Srbi nas uspoređuju s fašistima kad netko na neki domoljubni koncert ili manifestaciju dođe u crnom, a još više kad čuju daje netko viknuo – Za dom spremni.

Vrijeme je da se otkriju karte, da istina dođe na vidjelo. Dakle, Hrvati su oduvijek bili vitezovi i mučenici, a velikosrbi i jugokomunisti banditi i koljači!

U hrvatskoj povijesti malo kada ćete čuti da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila uspostavljena nakon sramotnog bijega srpsko-jugoslavenske kraljevske obitelji, ministara i generala, koji su godine 1941. doveli Jugoslaviju do potpunog raspada i gubitka svake državne vlasti – bez vlade, bez vojske, bez područja i bez časti. Stoga je NDH uspostavljena kao nasljednica nestale Jugoslavije, prema načelima mirovnih ugovora 1919., kad su nakon raspada Austro-Ugarske monarhije dijelovi njezini bili nasljednici tog carstva.

Tko je hrvatsku domovinu pomogao dovesti pod vlast velikosrpskih okupatora?

Partizani, rodom Hrvati!

Može li se povijest govoriti i pisati i na način, kako to rade bivši Jugoslaveni?

Povijest su oduvijek pisali pobjednici, što se ne može reći za Hrvate. Njima još i danas povijest pišu Srbi, razni pupovci, markovine, pusići, klasići, tomići, jakovine, stazići, puhovski, goldsteini…

Sramno da sramnije ne može biti!

Hrvatska iza Karpata i na Jadranu

Inače, o uspostavi NDH u Zagrebu 10. travnja 1941. mnogo je toga namjerno prešućeno, marginalizirano ili falsificirano. Pa, i to, da je pukovnik Slavko Kvaternik izvršio uspostavu NDH preko Radio Zagreba u 16 sati, a da su njemačke čete započele ulaziti u grad Zagreb sat kasnije. Tu činjenicu, kažu, može posvjedočiti i preko 150.000 zagrebačkih stanovnika koji su na ulicama grada oduševljeno slavili uspostavu NDH, što opisuju čak i neki komunistički svjedoci.

Također treba objasniti da u smislu hrvatskog državnog prava NDH nije bila nova država, već nastavak 16. stoljeća stare Države Hrvatske iza Karpata i na Jadranu (626-1918). Ona je izravni pravni nasljednik Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, koja je postojala sve do prevarantskog „ujedinjenja“ sa Srbijom 1. prosinca 1918. Stoga se govori o uspostavi!

Spomenimo tek još (istine radi) kakva je recimo bila sudbina ministara NDH, o čemu se malo zna. Naime, za vrijeme NDH preminuli su ministri dr. Anton Filipančić i dr. Ljudevit Šolc, žrtvom neodgovornih osveta pali su razriješeni ministri dr. Mladen Lorković i krilnik vitez Vokić u Lepoglavi, 1945. Zapadni saveznici izručili su od 1945-47. komunističkoj Jugoslaviji ministre dr. Mehmeda Alajbegovića, dr. Milu Budaka, dr. Vladimira Košaka, vojskovođu viteza Slavka Kvaternika, dr. Julija pl. Makanca, general-poručnika Miroslava Navratila, dr. Mirka Puka i doadmirala viteza Nikolu Steinfla, koji su zajedno s Živanom Kuveždićem osuđeni i pogubljeni. Dr. Andrija Artuković, bio je izručen 1987. iz SAD na temelju lažnih optužbi, osuđen na smrt i umro u bolničkom zatvoru u Zagrebu. Ostali su umrli u izbjeglištvu od 1946.-1990., itd. i tako redom. T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Verujte drugu Dumboviću
  #1 Verujte drugu Dumboviću 18 travnja, 2020, 10:10

  Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović spreman je financirati opremanje zaštitnog laboratorija u Petrinji, poručio ej to Županisjkom stožeru Civilne zaštite u otvorenom pismu.

  “Epidemija novog koronavirusa COVID -19 promjenila je naše živote , ali i svakog od nas dovela do toga da se upita čini li sve što je u njegovoj moći da posljedice ove bolesti budu što manje.
  Zakaj vi tom čoveku niš ne verujete. Jvno je obećal da bu finaniral labrotoija u Petrinji, a niko ni zuc. Kak je to Bandić nudil za Imunološki fakultet, pa su svi šuteli. Sramota!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Samofala niš ne vala
  #2 Samofala niš ne vala 18 travnja, 2020, 08:38

  – Grafiti su za svaku osudu. Osuđujem ih i kao čovjek, građanin i kao političar, gradonačelnik i saborski zastupnik, a uvjeren sam da dijelim mišljenje velike većine građana Petrinje – istaknuo je Dumbović.
  Samo ni spomenul da je bil u kompi sa zagrebačkim Matanom Bandićem i da se priklučil onom banditu alfa mužjaku Vesne Pusić i Natalije Martinović, Gazimiru Ćaćiću. Šteta

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Spomenik u ambulanti?
  #3 Spomenik u ambulanti? 16 travnja, 2020, 09:51

  Baš lijepo, nadahnuto bratstvojedinstvujuće, zborio je liliputan moščenički, popularni gumilezung, samo fotografija je potpuno u skladu s Darinkovim istinama. Možda je on prizor i fotkao? Ni traga spomeniku, samo razvalina moguće ambulante iliti željezničke postaje (četnički udarnici bili su 23. srpnja 1941. konjokradica Vaso Gačeša i Nikola Demonja). I još nešto, zna li se ondje za grobove stotina i tisuća Hrvata Siska i Petrinje smaknutih od četničke Ozne/Udbe?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zamislite, grafiti u Grabovcu!
  #4 Zamislite, grafiti u Grabovcu! 16 travnja, 2020, 09:34

  Nepoznati počinioci između 12. i 13. aprila ustaškim grafitima išarali su spomenik žrtvama ustaškog masakra u selu Banski Grabovac kod Petrinje. Ovaj čin naišao je na nepodijeljenu osudu stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a reagovao je i petrinjski gradonačelnik i saborski poslanik Darinko Dumbović.

  “Grafiti koji su za svaku osudu..

  Osuđujem ih i kao čovjek, građanin i kao političar, gradonačelnik i saborski zastupnik, a uvjeren sam da dijelim mišljenje velike većine građana Petrinje.

  Petrinja je grad koji je puno propatio u Domovinskom ratu, proveli smo godine u progonstvu, vratili se u svoj grad , obnovili da i danas činimo sve što je u našoj moći da Petrinja bude grad svih svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu , vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Mnogo je lepo kad beogradski srpski pobeglice objave senzaciju iz Banskoga Grabovca (razvaljene zgrade ambulante Dušanova sina dr. Slobodana Jekića u kojoj doseljenici skladište zalihe sijena) gotovo prije lokalnih medija. Ili imaju dopisničara ili pak uspješno prepisuju i prerađuju na (b)ekavicu. Ali, prvi je dao povijesnu izjavu osobnom PR-u Gršiću Darinko Dumbović, spomenuvši otprilike sve svoje funkcije, čovjeka, gradonačelnika, saborskoga zastupnika (poslanika). i drugo. Fali podupirajuće članstvo u stožeru protuepidemijske službe, prvoga ekologa Banovine i rušitelja partijanera Ive Žinića i HDZ-ove vlasti u županiji. Mnogo toga rastom maloga, a umom reformista velikoga čovjeka i srbijanskoga menadžera dugoprstih.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Za pokoj duše
  #5 Za pokoj duše "Marš na Drinu" 15 travnja, 2020, 19:18

  Laka mu bila (samo) srbijanska zemlja. Počivaj mirno, doktore Laziću. Tim više što si tražio kad jednom zaklopiš oči (naš je pjevač iz Trogira da ga odjenu u bijelo, a tijelo mu ponesu na Hajdukov Poljud) da se svira “Marš na Drinu. I sviralo se, ali bismo mi Hrvati radije znali da te agresorske četničke nakane nisu donosile na naše sveto tlo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Umro još jedan niški specijalac
  #6 Umro još jedan niški specijalac 14 travnja, 2020, 19:43

  Desila se, tamo daleko od Beograda, u Nišu, još jedna posljedična virusna smrt. Podlegao je vrhunski srbijanski kirurg Miodrag Lazić. Za njim će osim njemu najbližih plakati i tugovati brojni sunarodnjaci, osobito bivši pacijenti. Ali, što je previše doista je previše. Nastrani njihovi mediji slave ga poput Dušana Silnoga ili Lazara. I dotični je za Srbima gubitničkoga agresivnoga rata protiv Hrvatske dotični liječnik (valjda niški specijalac poput popa Ćulibrka, onih koji su harali hrvatskim selima Banovine) odjenuo je uniformu agresorske Milošević-Šešeljeve i Arkanove (para)vojske i “krenuo u obranu srpstva” na hrvatskom tlu. Bio je u Glini, Petrinji i Dvoru, u staroj srpskoj otadžbini. Poslije svega, portal “banija.rs” slavi pokojnika, očekujući i sućut žrtve, hrvatske strane, do koje dospijevaju suludi bizantinski tekstovi o uličarskom patuljku Vasiljkoviću, samozvanu kapetanu, o onima koji su zauvijek pljunuli na hrvatsku domovinu i njen većinski narod. Hrvatski puk koji je silnim žrtvama ostvario slobodu i koji nikad neće zaboraviti svetosavske lažljive zločince iznad svega poštuje ljudskost. A pokojnik u “sećanjima na banijsko ratište spominje izvjesnu Svrzikapa stradalu od ustaškogarafala. Amin”

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Kruševački Vulin i petrinjski Darinko uniformisani
  #7 Kruševački Vulin i petrinjski Darinko uniformisani 14 travnja, 2020, 17:59

  Jeste li primijetili? Poznati mirnodopski srbijanski vojskovođa Aleksandar Vulin hvali se radnom pobedom njegove srpske ni jugoslovenske, svakako četničke vojske u uređivanju palate sportova kruševca za potrebe suzbijanja coronavirusa. Odenuo je stašni vojnik, od kojega danas klecaju kolena premijeru Kosova Kurtiju i Plenkoviću, srbijansku vojnu odoru bez šajkaču ali s kokardu. Video to i dični Darinko petrinjski, gradonačelnik i još dičniji zastupnik u hrvatskom parlamentu, pa se i on pred sirotinjom u dvorištu učeničkoga doma preko puta Petrinjke pojavio u nekakvoj odori. Ni vojnoj ni vatrogasnoj, ali s oznakama vrhovne gradske vlasti. Istina, bez čina jer je onaj desetarski iz jna odavno zanemario. Ni Vulin nema čina, ali se kiti ćirilicom…Čime se pametan srami, budala uživa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Oni će da urede parohiju u Glini?
  #8 Oni će da urede parohiju u Glini? 14 travnja, 2020, 12:00

  Spomen-obilježje Srbima stradalim u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine trebalo bi urediti u Parohijskom domu u Glini. Ovaj prijedlog pokrenuli su aktivisti srpske zajednice iz Pitsburga i Čikaga u Sjedinjenim Američkim Državama Mim Bižić, Mile Barbir, Svetozar Dančuo i sveštenik Đuro Krošnjar. Pošto se uskoro planirana rekonstrukcija parohijskog doma to je prilika, kako smatraju, da se u okviru tih radova u dijelu ove dvospratne zgrade u centru Gline uredi Muzej ili Spomen-soba glinskim mučenicima. Inicijatori su putem nadležnog sveštenika zatražili blagoslov od vladike Gornjokarlovačkog Gerasima, u čijoj je nadležnosti i glinska parohija.
  Tako iz daleka Chicaga javlja krnjački dopisničar Svetozar Dančuo. Ne mogu da verujem, kazao bi dr. Zvonimir Hodak.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Prešutjeli ime stradaloga Paje Zrnića
  #9 Prešutjeli ime stradaloga Paje Zrnića 13 travnja, 2020, 13:41

  Jučer, 10. travnja oko 15.20 sati na sunjskom području, u mjestu Bestrma došlo je do prevrtanja poljoprivrednog traktora, kojom prilikom je jedna osoba smrtno stradala.
  Očevidom je utvrđeno kako je prilikom punjena cisterne za vodu, koja je bila priključena za traktor, koji se nalazio na nizbrdici došlo do nekontroliranog kretanja traktora i cisterne unatrag i prevrtanja u jamu. Tom prilikom 68-godišnji vozač je pao s traktora pod cisternu koja ga je prikliještila te je zbog zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.
  Tako je o teškoj nesreći u Bestrmi izvijestio (prepisao od sisačkog i petrinjskoga) portal “banija.rs” i, zamislite, odšutio ime u Sisku poznata nesretnika. Da ispravimo u Beograd pobjegle banovinske junake, poginuli je bio istaknuti sportski trener i zvao se Pavle Zrnić. Dok ga Siščani svih nacionalnosti oplakuju sa članovima njegove obitelji, mrzitelji (neostvarene) Hrvata zbog mao krajine, prešućuju i dobra čovjeka Paju Zrnića. I sve to pred Uskrs.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. žrdina
  #10 žrdina 12 travnja, 2020, 16:17

  Crkvenjaci, poslušajte što kaže narod:
  Bolje da krepa selo nego običaj !

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code