RATA KREDITA 67 500 KUNA

RATA KREDITA 67 500 KUNA

15. veljače, 2013.

 

jakovcic

Kako to Jakovčić  plaća s plaćom od 16 000 kuna?

Piše: Saša Radović

Pojam općeg propadanja slikovito označava staronordijska riječ ragnarökr što znači sumrak bogova. Taj sinonim propasti svijeta često je korišten (Wagner, Visconti, Von Daniken…) u opisima erozije sustava, propadanja dinastija, generacija ili moćnih porodica. Ovih je dana, čini se, započeo „sumrak bogova“ u Crnoj Istri (Histria terra nigra!) – zemlji crnog kapitala. Urušava se 20 godina pomno izrađena filigranska čipka čvrstih porodičnih, prijateljskih, poslovnih i inih niti koja pokriva svih 3476 kvadratnih kilometara poluotoka Istre. Povod je pobuna Damira Kajina, najbližeg suradnika neprikosnovenog gubernatora, Ivana Nina Jakovčića, župana Istarske županije. Da se to događalo prije godinu ili dvije, predizborna kampanja prošla bi u relativnoj tišini i uz zatvorene tajne najveće istarske stranke, IDS-a. No, ovo se događa danas, u vremenu portala i eksplozije informatičke kulture u svim dijelovima svijeta. Najjači globalni medij lomi komadiće svakog skrivenog mozaika, izvlači tajne iz bakinih ormara i iz dnevnika tinejdžerki. Ono što se skrivalo, svakodnevno ulazi u svaku kuću.

JAKOVČIĆEV FEUD

Portali zdušno prate dvoboj bivšeg potpredsjednika i aktualnog predsjednika ids-a, njihove izjave, obećanja, tiskovne nastupe, ali i crnu stranu, sastavnicu hrvatske politike. Po toj crnoj liniji Damir Kajin pokazao se kao prilično nesposoban političar – po hrvatskim mjerilima, dakako! Zgrabio je bezobrazno visoku saborsku mirovinu, ali nema ni hotela, ni skupu jahtu! Nasuprot Damiru, župan Nino pokazao se pravim učenikom, takoreći sinom doktora Franje Tuđmana ili doktora Ive Sanadera. Od samog početka, tijekom dva desetljeća, Jakovčiću je samo nebo granica. Visoko rezolutne slike njegove latifundije od 6,2 hektara i njegovog atraktivnog kamenog grada Svetog Juraja, brzinom svjetlosti rasipaju se po ekranima od Pule do Australije ili Bolivije. Tu su i fotografije kulturnog zločina, kulturocida – ulice Sv. Juraja popločene su srednjevjekovnim povijesnim granitnim pločama, iščupanim ispod pulskog slavoluka Sergijevaca iz I. stoljeća. Tekstovi koji prate „razodijevanje“ župana navode općinske milijune utrošene za infrastrukturu njegovih kamenih utvrda, te bescjenje za koje je Jakovčić „kupio“ svoj feud (2 kune po kvadratnom metru zemljišta).

No, to sve kap je u moru u odnosu na milijunske svote kredita i na pitanje, kako župan vraća mjesečno 67.500 kuna uz plaću od 16.000 kuna?

Nekada dobro čuvane tajne zaduživanja, danas je lako otkriti. Podaci iz suda u Poreču i u Bujama ukazuju da je Jakovčićev kredit od ukupno 800.000 eura dobiven po vrlo povoljnim uvjetima od 4,1% kamata (običan puk plaća 9% do10%). Ako su krediti na 10 godina, otplata je 108.000 eura godišnje ili 9.000 eura mjesečno (67.500 kuna mjesečno).

Kako je moguće u navodno pravnoj državi Hrvatskoj da očigledno „crno“ ne vidi neki predsjednik, neko povjerenstvo ili DORH?

No, i ta „kreditna enigma“ samo je jedan isječak realizacije velikog projekta pretvaranja Histrie magice u elitni azil crnog kapitala. Ono što je Tuđman stvorio od Hrvatske, Jakovčić je realizirao na zelenom poluotoku. Spleo je spomenutu filigransku čipku od zermana (rođaka), kumova, prijatelja i prijateljevih prijatelja involviranih u sve pore agencija, fondova, programa, razvojnih planova, te svih lokalnih i državnih institucija, uključujući policiju, carinu, pravosuđe… Sinovi i unuci bivših sekretara centralnog i inih komiteta raspoređeni u Rotary i Lyons klubovima, te vodeće opozicijske stranke HDZ i SDP (do nedavno!) satelitski podložne IDS-u – također djeluju u sustavu.

Moćno jezgro čipke sastoji se od cca 1.000 predvodnika, voditelja, ravnatelja, direktora, šefova, čelnika, načelnika, gradonačelnika, zamjenika, tajnika, savjetnika, predstojnika, pročelnika, predsjednika, vijećnika, zastupnika, ministara i stotina plaćenih političkih parazita… Širi krug tog respektabilnog klana ukupno iznosi oko 3.000 egzistencijalno ili drukčije ovisnih, poslušnika. U organizaciju je duboko uvučen hrvatski i inozemni krim milje s klasičnim poslovanjima (duhan, droge…)! Navođenje imena i funkcija niti spletene „čipke“ nema smisla, zauzelo bi nekoliko stranica, a možda bi netko bio izuzet. No, u izvoru informacija evidentirane su stotine obitelji direktno zavisne i poslušne Velikom šefu (dostupno autoru!).

FILIGRANDSKA ČIPKA

Održavati u miru i poslušnosti „čipku“ na 3476 kvadratnih kilometara – da se nešto ne bi otelo kontroli – zahtijeva mnogo truda i milijunska sredstva. Koliko je samo trebalo „utjecaja“ da se ne otvore desetak mega afera (Hypo, Dragonera-Barbariga, Arenaturist, Rockwool, Dajla…) i desetine manjih afera u Istri? Milijuni su „legli“ na privatne račune, ali i u fond organizacije. I u sferi legalnih poslova klan pomaže svojim članovima, financiraju se ogranci, pršutane, vinarije… Sam župan Jakovčić ulazi u „Gineta business“, u posao sa sokovima koje nitko ne pije, ali će navodno županu donositi zaradu od 5 do 6 milijuna godišnje. Sokove će proizvoditi Todorić. Kažu da tu nema nikakvog sukoba interesa, a još manje – pranja novca(!).

Histria terra nigra tone u tamnoj kaljuži nemorala, korupcije, kriminala i siromaštva! Njezine zelene šume venu otrovane Rockwoolom, Plominom, Koromačnim, Kaštijunom, nema više ni zmija, škorpiona, paukova…

Sumrak bogova započeo je, ali pitanje je koliko će trajati agonija. Erozija mreža državnih i krim miljea događa se zbog sve veće dostupnosti informacija. Sjeverna Koreja, Kazahstan, Bjelorusija, Hrvatska i sl. dobro kontroliraju korumpirane medije, tisak i državne TV mreže – ali cenzura gubi tlo pod nogama pred rastućom silom nezavisnih portala, blogova, stranica, Facebooka, Twitera… Istarske „tajne iz bakinog ormara“, pa ni ovaj članak, nikada ne bi osvanule u nekom hrvatskom tiskanom izdanju.

Kotač budućnosti DORH može usporavati (kao i do sada!) – ali ga u ovom i u nekom drugom sastavu – neće moći zaustaviti. Jakovčićeva „čipka“ s tisućama poslušnika može pobijediti na izborima – ali akcija slična talijanskoj „Mani pulite“ (čiste ruke) mora se dogoditi. Očistiti smeće skupljano 20 godina veliki je posao – ali mora se očistiti!

 

Anno Domini MMXIII. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pouzdan zajmodavac.
  #1 Pouzdan zajmodavac. 16 kolovoza, 2018, 05:52

  Zdravo,

  Jeste li zainteresirani za dobivanje pomoći od privatnog zajmodavca?
  Jeste li tražili pouzdanog zajmodavca s kojim se možete pouzdati i raditi s punim povjerenjem?
  Jeste li odbijali vašu banku u vezi s dobivanjem kredita?
  Želite li otvoriti tvrtku ili proširiti postojeće tvrtke?
  Imate li hitnu ili kritičku medicinsku situaciju i trebate hitni zajam?
  Imate li dugove za čišćenje i trebate zajam?
  Jeste li student i treba studentski kredit?
  Trebate li zajam za osobne potrebe?

  Ovo je privatni zajmodavac po imenu gospodin Rod Alfred; registriran za posudbu širom svijeta. Ja sam sposoban izdavati sve vrste zajmova s ​​maksimalnim iznosom od 35 milijuna dolara. Pružam 24 sata online gotovinskih kredita s neprekidnom službom za korisnike na čekanju da prisustvujem vama. Bez obzira na vaš posao (zaposleni ili nezaposleni) i dalje ćete dobiti zajam. Dajemo kratkoročne i dugoročne zajmove. Sve ove usluge zajma su kamatna stopa od 3%. Molimo, ako vam treba zajam, kontaktirajte nas dolje ..

  E-adresa: [email protected]
  WhatsApp: + 2 3 4 8 0 2 5 9 3 4 6 9 9

  Ovdje ste uvijek dobrodošli. Dobit ćete svoj zajam ovdje i mi ćemo obrišiti vaše suze. Imamo dobru poslovnu reputaciju. Slobodno nas posjetite danas.

  Hvala vam.
  Direktor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. MARIA JORGE
  #2 MARIA JORGE 23 studenoga, 2016, 08:37

  Jeste li u potrazi za ulaganja i privatni kredit? Traži više nema, jer ste na pravom mjestu za zajam rješenja upravo ovdje! Global Finance Limited dati kredite tvrtkama, privatnim subjektima i pojedincima na niske i pristupačne kamatne stope. Traži više nema, jer naš cilj je sve o financijskoj slobodi i stabilnog društva. molimo da nas kontaktirate putem e-maila putem: ([email protected])

  Primjena podataka

  1) Ime:
  2) Država:
  3) Adresa
  4) Država:
  5) Spol:
  6) Bračni status:
  7) Zanimanje:
  8) Broj telefona:
  9) Trenutni položaj u mjestu rada:
  10) mjesečni prihod:
  11) potrebno Iznos kredita:
  12) trajanje kredita:
  13) Namjena kredita:
  14) Religija:
  15) Jeste li primijenjena prije:
  16) Datum rođenja:
  Hvala ti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code