POVIJESNI PRVI SABOR HDZ-A

POVIJESNI PRVI SABOR HDZ-A

25. veljače, 2019.

 

Tuđman je tom prigodom naglasio: „Hegemonisti i unitaristi  vide u Programu HDZ-a  zahtjev za obnovom  ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Pritom zaboravljaju da  NDH nije bila  samo puka „kvislinška“ tvorba i „fašistički zločin“, već izraz povijesnih težnji  hrvatskog naroda  za svojom samostalnom državom i spoznaja međunarodnih čimbenika. Prema tome, NDH nije predstavljala samo puki hir osovinskih sila, već je bila posljedica određenih povijesnih okolnosti“

Napisao: Mladen Pavković

Može li se reći da je početak stvaranja slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države počeo 24. i 25. veljače 1990., kad je u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, okićenoj hrvatskim trobojnicama s hrvatskim grbom, održan I opći sabor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)?

Gotovo četvrtinu uzvanika na ovom skupu činili su  delegati ili gosti iz inozemstva, od Kanade, SAD, Njemačke do Australije, pretežno naši Hrvati, koji su tada došli u Hrvatsku prvi put nakon 30, 40 godina.

Skup povijesnog značenja

Dvorana Lisinskog bila je premala primiti sve koji su željeli biti dio povijesti hrvatskog naroda, odnosno onih koji su željeli pozdraviti prvog predsjednika te stranke, a kasnije i prvog predsjednika Republike Hrvatske i pobjednika svetog Domovinskoga rata – dr. Franju Tuđmana.

U tijeku trajanja sabora govorili su mnogi. Pjevalo se i klicalo napokon stvorenoj hrvatskoj domovini, mada je malo tko nakon toga očekivao da ćemo se pet ili šest godina  krvavo boriti protiv srpskog i inog okupatora.

Tuđman je tom prigodom naglasio: „Hegemonisti i unitaristi  vide u Programu HDZ-a  zahtjev za obnovom  ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Pritom zaboravljaju da  NDH nije bila  samo puka „kvislinška“ tvorba i „fašistički zločin“, već izraz povijesnih težnji  hrvatskog naroda  za svojom samostalnom državom i spoznaja međunarodnih čimbenika. Prema tome, NDH nije predstavljala samo puki hir osovinskih sila, već je bila posljedica određenih povijesnih okolnosti“.

U svojoj završnoj riječi dr. Tuđman je, između ostalog, kazao da ovaj skup ima povijesno značenje i zbog toga „što je uspio prvi puta ustanoviti jedinstvo između domovinske i iseljene Hrvatske koje se dosad nije moglo ostvariti u uvjetima totalitarizma“ te dodao: „Doviđenja na  Hrvatskom državnom saboru na Markovu trgu“.

Međutim, nakon održanog Prvog općeg sabora HDZ-a, zaredale su optužbe na račun ove stranke  da „oživljava  duh  NDH“. Srbijanski mediji su u svojim komentarima  savjetovali Srbe: „to što se dešavalo  na saboru HDZ-a moramo primiti k znanju i pravilno ocijeniti da bi znali  što nam valja činiti“.

Građanski rat

Na konferenciji za novinare, 26. veljače 1990., u CK SKH, predsjednik ove komunističke stranke, Ivica Račan optužio je  HDZ kao „stranku opasnih namjera“, jer zaziva „avet NDH“.

Također je istaknuo da „hrvatski narod nije prihvatio NDH kao izraz povijesnih težnji za svojom samostalnom državom, što danas tvrdi  dr. Franjo Tuđman, a to smo već davno prije čuli od ustaša i od velikosrpskih šovinista. Lider stranke koja tvrdi da zastupa  interese hrvatskog naroda najgrublje vrijeđa taj narod. Mračne teze o genocidnosti hrvatskog naroda, čini se, da su dobile još jednog zagovornika“, naveo je Račan, koji je svim silama, baš kao i Srbi, odnosno Milošević i Kadijević, želio Hrvatsku i dalje vidjeti „u okovima“ Tita i partije i takvih kakav je bio i on.

Nakon tih Račanovih  riječi oglasio se i tadašnji predsjednik Predsjedništva  SR Hrvatske Ivo Latin. Rekao je da je HDZ na svom prvom saboru  svojim porukama “ugrozio  ne samo Srbe u Hrvatskoj, nego i sve Hrvate koji drugačije misle“, a saborovanje je nazvao „atakom na demokraciju“.

Opći sabor HDZ-a osudili su i partizanski borci Grada Zagreba i ustvrdili da „ono što Tuđman traži može dobiti jedino građanskim ratom“.

Nu, kako bilo da bilo, HDZ je zajedno s hrvatskim braniteljima i hrvatskim građanima u zemlji i inozemstvu uz velike žrtve stvorio hrvatsku državu.

Opet smo svoji na svome, i sami možemo odlučivati o svojoj sudbini!

A u povodu I općeg sabora HDZ-a u predvorju zagrebačke dvorane Vatroslava Lisinskog   trebala bi biti podignuta i spomen ploča sjećanja na dan kad se, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, rađala sloboda!

Da se ne zaboravi! T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ante
  #1 Ante 27 veljače, 2019, 02:25

  Poslije tog sabora postali smo stranka opasnih namjera. Baš je šteta što ta stranka nije više stranka Račanovih opasnih namjera.Sad je ta stranka postala…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 26 veljače, 2019, 20:02

  Dobro je da se Pavković sjetio Tuđmanova govora. Povijesni je.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Soho
  #3 Soho 26 veljače, 2019, 12:38

  ostao je samo prevrtljivi šeks…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 26 veljače, 2019, 05:34

  Bio sam na tom Saboru i točno je ono što Pavković piše.Tri puta nas je Tuđman dizao na noge svojim govorom.Jedno od otih dizanja, prvo bilo je kad je rekao istinu o NDH…vjekovna težnja hrvatskog naroda za svojom državom…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code