BM 365 RIS: POZIVAMO VLADU DA ZAUSTAVI NESPOSOBNU MINISTRICU

BM 365 RIS: POZIVAMO VLADU DA ZAUSTAVI NESPOSOBNU MINISTRICU

6. lipnja, 2020.

 

Čak 120 milijuna kuna utrošiti za nabavu 30-ak tisuća laptopa u školama.
Nadalje, čak 200 milijuna kuna utrošit će se na nabavu dodatnih 110 tisuća tableta, iako su spomenuti tableti, na čiju je nabavu samo prošle godine utrošeno stotinjak milijuna kuna, uvozni, iznimno loše kvalitete, nefunkcionalni, nepotrebni i neuporabljivi za provođenje i praćenje kako redovne nastave, tako i nastave na daljinu.
Prebacivanje financijskog tereta za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala na leđa roditelja uz istovremeno 320 milijuna kuna vrijednu nabavu uvozne, nepotrebne, zastarjele i, kao takve, neupotrebljive informatičke opreme

Tekst: BM 365 RIS

I.
Slijedom nedavnih medijskih istupa ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, u kojima je ministrica istaknula kako svi učenici razredne nastave osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama, odnosno da će za one koji ne dođu „vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama“ tj. da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana, zaprijetivši pritom roditeljima da će u protivnom učenicima biti dodijeljeni neopravdani sati, Stranka rada i solidarnosti ovim putem poziva Vladu Republike Hrvatske da se ogradi od spornih i protuzakonitih izjava ministrice Divjak te zaustavi praksu davanja nejasnih, konfuznih, oprečnih, pogrešnih i protuzakonitih uputa i izjava kojima se narušavaju i u pitanje dovode prava, interesi, zdravlje, sigurnost i dignitet učenika, roditelja, učitelja i svih drugih dionika obrazovnog sustava Republike Hrvatske.
Podsjećamo da se sukladno Odluci o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama Vlade Republike Hrvatske, nastava za učenike razredne nastave provodi „mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu“, pri čemu su ravnatelji dužni pridržavati se Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi. Ističemo da sukladno trenutno važećim uputama i preporukama, Odluci Vlade Republike Hrvatske te Vladinom javno i jasno iznesenom stavu na njenim službenim stranicama, povratak učenika u škole nije obavezan. U važećim je preporukama jasno istaknuto kako roditelji djecu ne moraju uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školama, odnosno, mogu ih iz objektivnih ili subjektivnih razloga ostaviti kod kuće uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.
Slijedom navedenog, usmeni naputak ministrice Divjak koji nema nikakvo pravno utemeljenje te je u suprotnosti s Odlukom Vlade i preporukama nadležnih tijela kao i izostanak bilo kakve reakcije Vlade Republike Hrvatske na medijske istupe ministrice, eklatantan su primjer kaosa koji vlada u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a koji je rezultat sustavnog nečinjenja i nebrige resornog ministarstva i Vlade Republike Hrvatske za sustav obrazovanja.

II.
Uz sve gore navedeno, Vlade Republike Hrvatske i ove je godine propustila osigurati financijska sredstva za nabavu udžbenika za sve učenike srednjih škola te nabavu drugih obrazovnih materijala za sve učenike osnovnih i srednjih škola čime je roditeljima u Republici Hrvatskoj nametnut dodatni financijski teret u ovoj ionako teškoj ekonomskoj situaciji. Ističemo kako Grad Zagreb unatoč teškoj gospodarskoj situaciji dodatno pogoršanoj razornim potresom koji je pogodio Grad i ove godine svim učenicima osnovnih i srednjih škola osigurava besplatne udžbenike i druge obrazovne materijale. Pozivamo stoga Vladu Republike Hrvatske da hitno osigura financijska sredstva za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj te time osigura Ustavom zajamčenu dostupnost obrazovanju svim učenicima, pod jednakim uvjetima.

III.
Podsjećamo da će se ove godine, unatoč tvrdnji Vlade Republike Hrvatske kako ne postoji mogućnost iznalaženja financijskih sredstava za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala za sve učenike osnovnih i srednjih škola, istovremeno čak 120 milijuna kuna utrošiti za nabavu 30-ak tisuća laptopa u školama.
Nadalje, čak 200 milijuna kuna utrošit će se na nabavu dodatnih 110 tisuća tableta, iako su spomenuti tableti, na čiju je nabavu samo prošle godine utrošeno stotinjak milijuna kuna, uvozni, iznimno loše kvalitete, nefunkcionalni, nepotrebni i neuporabljivi za provođenje i praćenje kako redovne nastave, tako i nastave na daljinu.
Prebacivanje financijskog tereta za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala na leđa roditelja uz istovremeno 320 milijuna kuna vrijednu nabavu uvozne, nepotrebne, zastarjele i, kao takve, neupotrebljive informatičke opreme, još su jedan primjer partikularnih interesa, nebrige za sustav obrazovanja, nerazumijevanja postojeće ekonomske i gospodarske situacije te nedostatka solidarnosti i socijalne osjetljivosti Vlade za građane Republike Hrvatske.

Pozivamo stoga Vladu Republike Hrvatske da odustane od nabave nepotrebnih i neupotrebljivih laptopa i tableta te spomenuta financijska sredstva preusmjeri za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj te tako omogući ostvarivanje Ustavom im zajamčenih prava i zaštitu standarda učenika i njihovih roditelja. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. žrdina
  #1 žrdina 6 lipnja, 2020, 11:22

  Lustracija je cjepivo koje Hrvatska nije dobila.
  Zato sada umire od otrova totalitarnog nakota.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Magdalena
  #2 Magdalena 6 lipnja, 2020, 07:40

  Bandićev ministar i dugovjećna zamjenica (pomoćnica) koji sve znaju o školstvu, reformi, nastavi na duljinu i blizinu, suprostavili se opet i ponovo Plenkovićevoj ministrici. Nije to bez veze. Briga njih za djecu, tablete, ocjenjivanje, kraj i početak školske godine, matura, upisi,….Sve je to dogovorena politika.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code