PORIBLJAVANJE JARUNA

PORIBLJAVANJE JARUNA

8. svibnja, 2018.

 

 

Krajem prošlog tjedna obavljeno je poribljavanje jezera Jarun, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni, a tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broj riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe. Naime, to je normalna pojava kod poribljavanja gdje je bitno da broj uginulih jedinki riba ne prijeđe određeni postotak njihove unesene količine.

Do unosa tih vrsta u jezero, one se uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se ribe razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stres, a unosom u jezero ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se iz tog razloga i radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera te se jezero poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta. Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč, smuđ a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 8 svibnja, 2018, 20:10

  Sada samo očekujmo kakvog kapitalca.
  Treba ga nahraniti i “namjestiti” Bandiću da ga ulovi.
  Kao nekada državnim čelnicima, koji su ga znali fulat i ispred nosa..
  Nabavit ćemo Mikiju lijeskov štap, konac čim tanji, te savinuti i zašiljeni čaval.
  Za mamac glistu i štopl od pluta, da vidi kada kapitalac zagrize.

  Samo što će za izvlačenje trebati specijalna vatrogasna dizalica.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code