POLICIJA NIJE POKAZALA HLADNO ORUŽJE ODUZETO OD TORCIDAŠA

POLICIJA NIJE POKAZALA HLADNO ORUŽJE ODUZETO OD TORCIDAŠA

8. prosinca, 2015.

policijatorcidapodindex
U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 19. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:
NK INTER – HNK RIJEKA 0 : 0
Utakmica 19. kola Prve HNL odigrana u petak, 4. prosinca 2015. 18.00 sati, na stadionu u Zaprešiću, pred svega 500 gledatelja, od kojih je blizu stotinjak bilo pripadnika riječke navijačke skupine Armade. Nije bilo većih navijačkih ispada, zabilježili smo tek skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 32-oj te „Purgerske pičke“ u 43. minuti. Zapaljena je i jedna baklja u 78. minuti.

GNK DINAMO – HNK HAJDUK 2 : 1
Utakmica 19. kola Prve HNL, odigrana u subotu 5. prosinca 2015. u 15.00 sati na stadionu u Maksimiru pred nešto više od 10.000 gledatelja pratilo je najveći hrvatski derbi, a navijački ton dali su pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), kojih se okupilo gotovo 1.500, dok je na suprotnoj strani bilo svega 70-ak članova BBB Fan cluba (navijačka skupina GNK Dinama, tzv. „mamićevci“).
Još prije početka susreta počeli su navijački neredi. Svjedočili smo nemilim scenama na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Policija je zaokružila navijače, koji su aktivirali baklje i detonirali i topovski udar. Pedesetak navijača policija je polegla na hladan asfalt. Tako polegnuti na podu ležali su oko pola sata, kao da se radi o teroristima. Policija je kasnije izjavila da su pronađene različite vrste hladnog oružja, bejzbol palice, bokseri i slično, ali nije pokazala niti jedan rekvizit niti je o tome dala službenu izjavu. Svojim energičnim postupkom policija je pokazala da neće trpjeti nikakve ekstremne navijačke ispade. Ipak sa stajališta ljudskih prava postavlja se pitanje je li policija trebala na pod poleći slabo obučene navijaće iz Splita i držati ih tako dugo vremena do dolaska policijskih vozila. Ovaj postupak policije o rigoroznim kritetijima međunarodnih institucija mogao bi se smatrati prekoračenjem službenih ovlasti. Tijekom i poslije utakmice policija je privela osamdesetak osoba, a na daljnjoj policijskoj obradi zadržano ih je dvadesetak.
Prije samog početka utakmice ispred stadona u Maksimiru dogodio se incident. Skupina Dinamovih navijača, prvo je grubo vrijeđala čelništvo Hajduka predvođeno Marinom Brbićem i predsjednikom nadzornog odbora Ljubom Pavasovićem Viskovićem, a prema pisanju Jurarnjeg lista bilo je i fizičkih nasrtaja na njih
Navijači Torcide glasnim su navijanjem, ali i nepodobnim skandiranjima, dali ton derbiju, tako da se omalena Dinamova skupina nije gotovo ni čula, osim u trenucima kad je probudila i ostale navijače koji su nekoliko navrata gromko skandirali „Dinamo-Zagreb“. Torcida u 17. minuti pali dvije baklje, od kojih jednu bacaju preko ograde na tartan, pali se i jedna dimna kutija, a dvije minute potom odjekuju 2 petarde te minutu kasnije (20.) još jedna. U 24. minuti Torcida najprije skandira „Purgerske pičke“, a zatim više minuta pjeva „Mrzim Dinamo, mrsko ime to“. Slijedi gromko skandiranje „Mamiću Cigane“ (27. minuta), što se ponavlja i u drugom poluvremenu (74.). U 39. minuti uzvikuje se „Gazi, gazi purgera“, a u 41-oj slijedi „Ubij, ubij purgera“, na što je BBB-Fan cluba odgovorio „Tovarske pičke“
Drugo je poluvrijeme počelo mirnije, a Torcida se uz stalno pjevanje, u sedamdesetim minutama opet dohvaća pirotehničkih sredstava pa u 71. minuti odjekuje prva petarda, a u 72. minuti još tri petarde, te tri snažna topovska udara. U 75. i 77. minuti Torcida pali nekoliko baklji, od kojih najprije dvije, a potom još tri završavaju na tartanu. Ogorčeni na suca susreta „torcidaši“ u 83. minuti skandiraju „Cigani, Cigani“, te bacaju preko ograde petardu na tartan.

NK ZAGREB – NK OSIJEK 0 : 1
Utakmica 19. kola Prve HNL odigrana je 6. prosinca 2015. u 15.00 sati na stadionu u Kranjčevićevoj pred 340 gledatelja.
Susret je protekao u korektnom i sportskom okruženju. Navijači NK Osijeka – Kohorta i dalje bojkotiraju.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
Predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code