POČINJU VEČERI NA GRIČU

POČINJU VEČERI NA GRIČU

28. lipnja, 2024.

 

 

Od 11. do 22. srpnja u Zagrebu se održavaju 43. Večeri na Griču, jedan od vodećih komornih festivala u Europi. Festival će okupiti velika domaća i strana imena klasične glazbene scene, a publika će imati priliku uživati u šest vrhunskih koncerata.

Najstariji zagrebački ljetni glazbeni festival Večeri na Griču i ovog će srpnja tradicionalno okupiti brojne ljubitelje glazbe na najljepšim lokacijama Gornjega grada – u atriju Galerije Klovićevi dvori te u crkvi sv. Marka. Od 11. do 22. srpnja publiku očekuje bogat glazbeni program posvećen klasici i umjetnicima koji dominiraju pozornicama diljem Hrvatske i svijeta.

„Svake godine održavamo kvalitetu programa na visokoj razini jer znamo koliko to naša publika cijeni. I ove ćemo sezone ostati vjerni klasičnoj glazbi, koja čini programsku osnovicu Večeri na Griču. Vjerujemo kako će ovogodišnji festival izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti i potvrditi svoj dosadašnji uspjeh te opravdati status simbola kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima“, ističe voditelj festivala Josip Nalis, koji poziva sve zainteresirane da mu se tijekom srpnja pridruže na Gornjem gradu.

Ovogodišnje 43. izdanje Večeri na Griču započet će 11. srpnja, kada će festival otvoriti Ballot kvintet kojeg je osnovao poznati francuski violinist i dirigent Rémy Ballot. Povodom 200. godišnjice rođenja Antona Brucknera, Ballot kvintet izvesti će Brucknerov Gudački kvintet u F-duru u peterostavačnoj formi. Prvi koncert održat će se u jednom od simbola Zagreba, u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, koja će ove godine biti još jedna kulisa gričkih večeri.
Već idući dan festival se sa sljedećim koncertom vraća u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri na Griču od njihova osnutka 1982. godine. Ondje će 12. srpnja nastupiti ansambl iz Poljske, Klavirski kvartet Metropolis, a 13. srpnja naš će talentirani gitarist Zlatko Josip Grgić publiku povesti na glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove. Grgić, koji nosi nadimak Torresov šaptač (Torres’ Whisperer), u svojim nastupima naglasak stavlja na emociju, autentičnost i izražajnost, nastavljajući tako tradiciju stare španjolske, katalonske gitarske škole.
Nadalje, povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 14. srpnja održat će se opera Regoč u režiji Kristine Grubiše, koju će izvesti ansambl Euterpa.
Nakon četiri uzastopne glazbene večeri, peti koncert na rasporedu je 18. srpnja, kada će u crkvu sv. Marka doći poznati britanski vokalni ansambl Apollo5, poznat diljem svijeta po svom dinamičnom zvuku. Repertoar ansambla obuhvaća renesansna, klasična i suvremena zborska djela te folk, jazz i pop glazbu, a ovom prilikom praizvest će i hrvatsku tradicionalnu pjesmu Vuprem oči u obradi dirigenta i skladatelja Tomislava Fačinija.
Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Večeri na Griču održat će se 22. srpnja, kada će u atriju Galerije Klovićevi dvori zajedno nastupiti dvije vodeće hrvatske glazbenice, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, čiji će koncert obilježiti kraj festivala.

I dok festival službeno traje od 11. do 22. srpnja, ususret 43. Večerima na Griču održat će se još jedan uvodni koncert na Zrinjevcu, gdje će 29. lipnja nastupiti ženski zbor iz SAD-a Orange County Women’s Chorus, čijim nastupom najavljujemo ovogodišnji festival. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. DRAGANA LETIC
    #1 DRAGANA LETIC 11 srpnja, 2024, 16:19

    HVALA BOGU SAM KONAČNO DOBIO ZAJAM SA 3% KAMATE. ZOVEM SE DRAGANA LETIĆ, MAJKA SAM 3 DJECE, RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA U ZAREBU I IMAM 40 GODINA. MOJA PRIČA POČINJE OVAKO, POČETKOM OVE GODINE TREBAO MI JE ZAJAM I PREVARENI SU ME NA INTERNETU. ODLUČIO SAM POKUŠATI JOŠ JEDNOM I KONAČNO SAM DOBIO ZAJAM OD G. Harryja Bryana. LEGITIMNI ZAJMODAVAC KOJI MI JE POMOGAO S ZAJMOM KAKO SADA GOVORIMO ZAJMOVI SU JOŠ DOSTUPNI I MOGU HRABRO REĆI DA JE OVO STVARNO I LEGALNO. ON JE PRAVI BOŽJI ČOVJEK I IMAM 100% JAMSTVO DA I KOD NJEGA MOŽETE DOBITI SVOJ KREDIT. KORISTIM OVU PRILIKU DA PODIJELIM SVOJE SVJEDOČANSTVO I DA SVI ZNAM DA OVE GODINE POSTOJI NAČIN DA SE DOBIJE JEDNOSTAVAN ZAJAM OD FINANCIJSKOG ULAGANJA GOSPODINA HARRYJA BRYANA. MOLIMO VAS DA GA KONTAKTIRATE ZA SVE VRSTE KREDITA PUTEM E-MAILA: {[email protected]}
    WHATSAPP: {+385 91 560 8706}

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code