PLENKOVIĆ BI SPASIO AGROKOR DA JE POMOGAO TODORIĆU KADA GA JE TO MOLIO

PLENKOVIĆ BI SPASIO AGROKOR DA JE POMOGAO TODORIĆU KADA GA JE TO MOLIO

5. studenoga, 2017.

 

 

Dinonice „Leda“, „Jamnice“ i drugih tvrtki ne bi završile u bescijenju! Tko će ih doista kupiti više nije ni bitno. Nije bitno, jer tko god ih bude kupio učinit će ozbiljne promjene sniženja rashoda i troškova u tim tvrtkama. Naravno tu spada i sniženje troškova plaća, odnosno smanjenja broja zaposlenih osoba, ma koliko to gospodin Ramljak nijekao skupa sa premijerom Plenkovićem

Napisao: Tihomir Janjiček/ Kanada

Agrokor“ je započeo i službeno svoj burzovni potop. Cijene dionica „zdravih“ i „ne zdravih“ tvrtki iz koncerna „Agrokor“ jednostavno  se strmoglavljuju, a  Hrvatska je posve nepripremljena za ovakva događanja. U Hrvatskoj nikad nije funkcionirala dionička burza u pravom smislu te riječi, pa se stoga nisu nikad događali streloviti usponi, ali niti strmoglavi padovi cijena dionica. Dionički kapitalizam jednostavno nikad nije ozbiljno zaživio u Hrvatskoj. Sve su to bile samo imitacije burzovnog poslovanja, ali spašavanje dioničke tvrtke od burzovnog sloma njezinih dionica, doista nije nikad činjeno. Sve do slučaja „Agrokor“.

Prelijevanje kapitala

Što se doista događa u uvjetima „burzovnog sloma“ dionica određene dioničke tvrtke. U uvjetima ovakvih burzovnih promjena, neke tvrtke doslovce nestanu. Međutim, kod brojnih se dogodi samo prelijevanje kapitala. Kapital se preljeva iz ruku manje sposobnih u ruke više sposobnih vlasnika kapitala. Naravno, to prelijevanje nije nikad „bezbolno“! Tvrtke koje se otkupe i koje su loše poslovale dožive ozbiljne promjene na planu rezanja rashoda i troškova, a to se u nas često zove restrukturiranje. Stanoviti broj zaposlenih izgubi zaposlenje i to na svim razinama od djelatnika do ravnatelja.

Nije problem za državu kada se burzovni slom dogodi na razini jedne tvrtke, pa to je ipak samo jedna tvrtka. Međutim, daleko veći je problem kada se slom počne događati kod mnoštva tvrtki, a tako nešto se može lagano dogoditi kada jedna velika dionička tvrtka doživi financijski slom.

U hrvatskom slučaju to je „Agrokor“! Zbog toga vlade većine država nastoje spriječiti financijski slom neke velike dioničke tvrtke. Zato što žele spriječiti situaciju u kojoj bi došlo do masovne panike i lančane reakcije rasprodaje dionica drugih tvrtki na burzi vrijednosnica i samim time pada cijena dionica kod drugih tvrtki. Nacionalni kapital tada bi se razgrabio u bescijenje i otišao u vlasništvo tko zna koga. Kada se kaže kapital, to nije samo novac! Kapital recimo jednog McDonald’ je osim novca, zgrade, inventar, sva hrana u restoranima, svi zaposlenici sa svojim kvalifikacijama i naravno kako rekoh sam novac!
Razlog zbog čega se dogodio financijski slom „Agrokora“ u suštini je vrlo jednostavan. Premijer Plenković se ponašao krajnje nezrelo za pravodobno djelovanje. Naime, na stranu to što je „Agrokor“ u poslovnom svijetu već dugo vrijeme slovio kao nelikividna tvrtka, koja nije u stanju izvršavati svoje financijske obveze prema dobavljačima. Na stranu i to što su i svi drugi premijeri i sve druge hrvatske vlade znali za to i baš ništa nisu činili.

Sve je to doista nebitno onog trenutka kad se preuzeme dužnost premijera. Stoga je premijer Plenković morao  ozbiljno razgovarati s Todorićem kad ga  je došao moliti za financijsku pomoć. Tada,  premijer Plenković nije smio dopustiti odlazak Todorića praznih šaka da tim istim šakama kuca na vrata Putinu i njegovoj „Sberbanci“!

Tog trenutka je premijer Plenković morao biti svjestan što znači propast „Agrokora“ za hrvatsko gospodarstvo, ali i dodatno miješanje Putina u Hrvatsku! To nikako ne znači „spašavanje“ samog Todorića od financijske propasti, već samo tvrtke! Premijer Plenković je morao tada dogovoriti s Todorićem dubinsku financijsku raščlambu „Agrokora“ i nakon toga dokapitalizaciju „Agrokora“!

Spriječio bi tada Plenković svu ovu rasprodaju dioničkog kapitala „Agrokora“ koje će zasigurno brojne zaposlenike ostaviti bez posla,  što je najgore! Spriječio bi i svu ovu bruku koja je nastala, ali još puno važnije svo petljanje Putina u hrvatsko gospodarstvo i politiku koje se sada događa.

Dinonice „Leda“, „Jamnice“ i drugih tvrtki ne bi završile u bescijenju! Tko će ih doista kupiti više nije ni bitno. Nije bitno, jer tko god ih bude kupio učinit će ozbiljne promjene sniženja rashoda i troškova u tim tvrtkama. Naravno tu spada i sniženje troškova plaća, odnosno smanjenja broja zaposlenih osoba, ma koliko to gospodin Ramljak nijekao skupa sa premijerom Plenkovićem.

Premijer Plenković trebao je dokapitalizirati „Agrokor“, fino i u tišini maknuti Todorića sa glavnog položaja kako je to već i onako učinio, ali ne i posve izvan tvrtke i postaviti Ramljaka za predsjednika poslovodnog odobra koji bi nadgledao trošenje dokapitalizirane sume. Potom u tišini prodavao po znantno višim cijenama pakete dionica svih onih tvrtki koje će se sada prodavati besmisleno jeftino. Zaposlenici bi uglavnom ostali na poslu! Putin ne bi imao ovakav utjecaj u Hrvatskoj preko „Sberbanke“ kakav danas ima sa svim njegovim špijunima.

Naravno, svaka osoba će se upitati, pa zašto premijer Plenković i hrvatska vlada to nisu učinili?
Zbog toga što se premijer Plenković odlučio uzeti za ministara PODOBNE, ali NE i doista sposobne osobe. Tu je prije svegaTomislav Ćorić!
Kolega Ćorić je tako zdušno čitao moje tekstove vezane za nagli  skok tečaja franka u kojima sam sugerirao ono što je poslje ministar Lalovac i činio, konverzija kredita sa klauzule prema franku na klauzulu prema euru.
Na žalost baš ništa suvislog kolega Ćorić nije imao ni za reći, a ni za predloložiti unatoč silnim pozivima s HRT-a za gostovanja! Morao se ministar Ćorić „naoružavati“ sa znanjem što mu je manjkalo i to iz stručnih napisa i komentara koje sam javno objavljivao.
Naravno tu je i ministrica Dalić, koja se tako nekontrolirano smijala kad je držala konferenciju za novinstvo vezanu upravo za predstavljanje javnosti novog zakona, poznatog kao „Lex Agrokor“. Unatoč tomu što je bila svjesna svojeg neprimjerenog ponašanja, smijeh nije mogla suzdržati! Upravo to je govorilo o njoj koliko je doista MALO zainteresirana za rješenje problema oko „Agrokora“.

Martina Dalić bila je ministrica kod Jadranke Kosor, poznate  Sanderove služavke. Nakon odlaska s vlasti, Martina Dalić odlazi u tabor Josipovića, a dolaskom Plenkovića na čelo HDZ-a vraća se opet u HDZ! Žena za sve politike, uklapa se u serijal „kum“, ali i „uz maršala tita junačkoga sina“ i u „bože čuvaj Hrvatsku“!

Na koncu tu je i ministar financija Marić koji se doima kao „lutak šutak“. Ministar Marić nije kriv za propast „Agrokora“, nego Ivica Todorić. Međutim, ministar Marić je kriv što je kao financijski stručnjak morao upozoriti premijera Plenkovića na sve opasnosti koje sa sobom nosi propast „Agrokora“, posebice stoga što je znao u kakvom je financijskom stanju „Agrokor“!
Morao je ministar Marić upoznati premijera što doista znači ako se Todorića samo makne iz Agrokora. Isto tako morao je ministar Marić imati stručne kreativnosti i predložiti premijeru mogućnost dokapitalizacije za očuvanje „Agrokora“ stabilnim, koliko god se to moglo. Nije to učinio, jer je i on kao ministar Ćorić i ministrica Dalić samo još jedna osoba koja je došla na ministarsku dužnost podobnošću, a ne sposobnošću!


Nadležnosti HNB-a

No, neka se ne zaboravi tu je i vječno PODOBNI i NESPOSOBNI guverner Vujčić! Kao i uvijek nije imao pojma o ničemu. Niti o besmislenim kreditima iz HABOR-a odobrenim „Agrokoru“, niti o praznim mjenicama Agrokora! Niti o bilo kojim drugim kreditima koje su odobravale komercijalne banke. Nije znao ništa ni o kreditima koje „Agrokor“ odobravao samom vlasniku i njegovim članovima obitelji.

Iskreno rečeno, guverneru doista treba vjerovati na riječ, on  doista baš NIŠTA NE ZNA! Zato i jeste PODOBAN za guvernera! Svatko sa makar trunkom znanja i stručnosti jednom bi konačno progovorio stvarima koje jesu iz nadležnosti HNB-a, a to je kontrola provedbe monetarnokreditne politike! Ovako samo truća bedstoće o uvođenju eura!
Dokle će to tako ići sa podobnima u Hrvatskoj svatko se pita?
Sve dotle dok se ne promjeni izborni sustav, ali do tada će glavni grad svih Hrvata postati Dublin. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. moslavačka gora
  #1 moslavačka gora 7 studenoga, 2017, 17:18

  moslavački posavac,to je škrlet,bagog i opojnog okusa,ali lako se kvari,,popij si jednu,

  Odgovorite na ovaj komentar
  • moslavački-posavac
   moslavački-posavac 8 studenoga, 2017, 19:48

   Hvala lepa,
   Šteta kaj ne pijem, ali mislim da bi me ovakav ošamutil. pogotovo sad za martinje.
   A zagorci vele da kod njih vlaga ne pada ispod nula pet promila….

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. moslavački-posavac
  #2 moslavački-posavac 6 studenoga, 2017, 18:58

  Kada ga je molio što nije izmolio POKORE…
  Ne znam samo koliko bi trebalo vatrogasnih šmrkova da isperu sve te GRIJEHE i PREVARE.
  Mislim da mu i papini izaslanici ne bi pomogli.
  Tu zaista nema spora…..Dok je ove Vlade bit će i ovakvog AGROkora…….I naravno kruha sa sedam agroKORA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Black Jack
  #3 Black Jack 6 studenoga, 2017, 16:27

  Čovjek se pita da li je Šeks namjerno zatražio da financijska policija radi izvide koje bi zapravo njemu slali umjesto državnom odvjetništvu i policiji kako bi sve otišlo u ladicu!?
  Zar nije čudno da istražiteljov brat dobije za sitne pare u privatizaciji objekte gdje se provela istraga?

  Madison Trust ili Knigthead tko ga jeb….!
  Zar nije Agrokor bio lešinarsko i Veleizdajničko poduzeće koje je kupovalo srspku robu, pakirala u hrvatsku ambalažu i nama hrvatima za masne pare prodavao?
  Srbima su plaće i standard danas bolji nego kod nas.
  Preko Agrokora smo mi njima financirali MIG-ove koje su nedavni kupili a mi nemamo više ništa osim ovršenih i iseljenih hrvata.
  Hvala To Do Rich-u lešinaru!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 6 studenoga, 2017, 06:18

  POŠTOVANI ,GOSPODINE PLENKOVIĆ,
  IMATE SREĆU U NESREĆI ,TIČUĆI SE AGROKORA, JAVLJA SE JEDAN KATOLIČKI-EKONOMISTA IZ KANDE ,POLOŽIO ČOVO SVE ISPITE IZ EKONOMIJE DUGUJE -POTRAŽAUJE I ,GLE VRAGA I ČOVO DOKTORIRAO, TKO DRUGI NEGO ,JEDAN KATOLIČK DRIPAC SEOSKOG PROFILA SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA ,ALI USAVRŠIO OBRAZOVANJE IZ EKONOMIJE ,DUGUJE-POTRAŽUJE U KANADI, ZOVE SE GOSPODIN JADNIČEK.POŠTOVANI ,GOSPODINE PLENKOVIĆU, NEMOJTE DA VAS NJEGOVO PREZIME OBESHRABRI,TAMO SE U KAPITAL SVIJETU I MATEMATIKA DRUGAČIJE UČI, PA JE 2+2=5
  ETO ŠTO TI JE OVA NAŠA HRVATSKA ,NI SAMA NE ZNA KOLIKO DOBRIH I STRUČNIH LJUDI IMA ,RAZASUTIH DILJEM NAŠE GEJE, KOJI BI JOJ U TREN OKA POMOGLI DA RIJEŠI SVE SVOJE ILI POSTEPENO ,KAKO SE JAVLJAJU, DRUŠTVENO-EKONOMSKE ILI DRUŠTVNEO POLITIOČKE PROBLEME ,ALI UVIJEK NAVREIJEME ,I DA IZLIJEČI OVAKVE DUHOVNE I UMNE BOLESNIKE KOJI SU PROUZROČILI DRŽAVI PROBLEME I BRIGE ,A OVAJPUT JE U PITANJU, NE OSOBA NEGO SPODOBA ,RAZVRATNO-SELJAČKE PROVENIJECIJE, DUHOVNO I UMNO AMBICIOZNA ,PEČALBARSKI MEŠETAR, TODORIĆ,KOJI NIMALO NIJE OSJEĆAO NI INDIVIDUALNE NI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI ,JER JE ON TAJ DRUŠTVENI KAPITAL DOBIO NA POKLON,ONAKO KATOLIČKI , KAO STEPINČEVSKI POKRŠTENI HRVAT, BALIJA ,ČUVAR KATOLIČKOG, NACIONALNOG ,TRADICIONALNOG ,TRIBALNO-ANTROPIDNOG DINARSKO -ALTAJSKOG HRATSTVA , KOJE SE KOVALO U IMTSKOJ KRAJINI ,OTKUDA JE I PAVELIĆ POBIRAO VOJSKU.
  PA SE EVO JAVLJA ,GOSPODIN JADNIČEK,SA SVOJIM JADNIM MIŠLJENJEM DA UTJEŠI NAŠEG PREDSJEDNIKA VLADE ,ODNOSNO ,DA MU ONAKO, STRUČNO,DUGUJE-POTRAŽUJE PRIGOVORI,ZAŠTO SE NIJE JAVIO NJEMU U KANADU ,JER TAMO SE NE SAMO ŠKOLUJU VEĆ PRIJE TOGA RAĐAJU INVENCIOZNO ODABRANI HOMO-EREKTUSI ZA KRPANJE KAPITALISTIČKE EKONOMIJE,KOJI REDOM DOBIVAJU I NOBELOVE NAGRADE.POZNATI SU TI PRIMJERI DA SU TI STRUČNJACI ,DUGUJE POTRAŽUJE ,DEVEDESETIH ,KADA SU DOVELI SVJETSKU EKONOMIJI U KRIZU ,U KRIZU KOJA SE I DANAS LIJEČI,POBJEGLI IZ AMERIKE I KANADE U EVROPU I PO EVROPI LUTAJU KAO JALOVI PSI TRAŽE DA UDOME SVOJU TEORIJU DUGUJE POTRAŽUJE.
  PA PREPORUČUJEM ,POŠTOVANOM DOKTORU JADNIČEKU DA SE ,KADA NIJE USPIO POMOĆI PREDSKDNIKU ,DA SE JAVI U EGZIL, GOSPODINU TODORIĆU I SA NJIME ,ONAKO STRUČNO,DUGUJE -POTRAŽUJE, IZNENADI SVE UKLJUČENE U PROBLEM AGROKORA ,PA SE POJAVI SA SVOJIM,JADNIM IMOTSKIM,POLJAR – MEŠETAROM ,TODORIĆEM,NOSEĆI U RUCU NOVU ,NAPRAVLJENU U EGZILU ,BILANSU U KOJOJ ĆETE ,VAS DVA STRUČNA ČOVJEKA, NOVIM PODACIMA IZNENADITI ,NE SAMO VLADAJUĆU SVITU NEGO I NAS NEUKE GRAĐANE

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. muž
  #5 muž 5 studenoga, 2017, 21:41

  SVI STE ZNALI KAJ STE NAPRAVILI
  SVOJU PAMET SVI STE OČISTILI
  SVAKO ŠTITI KADRA SVOGA
  SVI SE KUNU U DRAGOGA BOGA
  ZA IVICOM DAJU TJERALICU
  PLENKOVIĆU IDU U VIKENDICU
  U VLADI KAMERE SVUDA
  TU RAZGOVARAT MOŽE GLAVA LUDA
  POČETAK AFERE SVI PAMTE
  SVUD SE SLIKA RAMLJAK ANTE
  OKO AGROKORA EVO GUŽVE
  SA SVIH STRANA PLJUŠTE TUŽBE
  KUDA SE GOD OKRENETE
  SVAK IMA SVOJE ARGUMENTE
  OTKUDA GOD VJETAR PUŠE
  SVI SE SAMO NAROGUŠE
  MI KOD SEBE NEMAMO SLOGU
  TODORIĆ PIŠE NA SVOM BLOGU
  TKO KAKVU IMA ULOGU
  ISTINU SAZNAT NE MOGU
  OKRENEŠ SE BILO KOJOJ SLICI
  U PRVOM PLANU ODVJETNICI
  BJEGUNCI IM NAJBOLJA STRANKA
  SMIJU SAD SE ČEDO I JADRANKA
  NE MJENJAJU SVOGA DRESA
  JESU LI U SUKOBU INTERESA
  SVATKO SVOGA KLIJENTA BRANI
  NA ČIJOJ JE VLADA STRANI
  TU RAČUNI NISU BISTRI
  STALNO SKAČU I MINISTRI
  ZNAO NITKO NIŠTA NIJE
  SAD VELIKI BOJ SE BIJE
  SEDMOJ SILI EVO STRAHA
  PLENKOVIĆ IH SVE POKLAPA
  ŠTO VI MENI PAMET SOLITE
  SVOJ POSAO BOLJE RADITE
  ODAKLE VAM TI PODACI
  TO SU MENI LOŠI ZNACI
  RETORIKU PREMIJER IZMJENIO
  SVE NOVINARE ZAVADIO
  ONI SLOŽNI UVIJEK JESU
  OTHRVAVAJU SE NJEGVOM BIJESU
  kONSTATACIJA JE BLAGA
  KAD POČINJE TA ISTRAGA
  ŠTO ĆE BITI KAO PRIJE
  DAL ĆE IĆI I PENZIJE
  SADA SLIJEDI NOVA RUNDA
  HOĆEL BITI I NARODNOG BUNTA
  i NA KRAJU GLAVNA FORA
  RIJEČ UVIJEK IMA dijaspora….

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 5 studenoga, 2017, 18:01

  Nravo gospodine.
  Lijepo je ovo čitat i sve to stoji.
  No tko će te činjenice i greške PRIZNATI…
  Svak čuva svoju poziciju i čitaju Gundulića….KOLO OD SREĆE UOKOLI…TKO BI…a TKO NE BI…
  To vam je kaj šahovska ploča kad se mijenjalu LIKOVI, a ostaju 32 FIGURE s obje strane.
  Nema”jedenja”, sve figure ostaju na ploči…Ne daj Bože da tko pojede figuru.
  Tako je i s ovim prezimenima u vrhu države…Pa onda ona dječja stara igralica….SAD SE VIDI, SAD SE ZNA, TKO SE KOME DOPADA…A ona dvoboj na brvi….KOLINDA protiv PLENKIJA….Tko ima bolje pokrete, tko će izdržati…Ne bojte se neće nitko past sa brvi….Kad dođu na sredinu bit će ZAGRLJENI…
  Onda press konferencija pa paljbe tko ništa nije znao o svemu…
  Jesu li postali senilni….ili im šefovi ureda podastiru loše podatke….Njih nitko ne smije dirnuti..

  A ovo da je Plenki mogao spasiti, dakle znao je što se događa.
  Prema tome ta teorija o ne znanju pada u vodu…..Nije NAROD bedast da ne kuži što se dešava….NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code