DO OBLAKA I DALJE

DO OBLAKA I DALJE

9. veljače, 2014.

 

 

otvaranje 3 Custom

Izložba Mirjane Džepine u galeriji Zaklade Čujem, vjerujem, vidim u  Zagrebu

 

 

Napisao: Ivan Raos                         

Otvorenje izložbe likovnih djela akademske slikarice Marijane Džepine održano je 5. veljače,  2014. u galeriji Zaklede Čujem, vjerujem, vidim u Medulićevoj 16 (Zagreb). Na otvaranju izložbe dojmljivo je govorila Vida Pust Škrgulja, povjesničarica umjetnosti autorica teksta u katalogu. A koju riječ je kazala i autorica izloženih umjetničkih djela Marijana Džepina. Fotografije je snimila mr.sc. arheologije Jana Škrgulja.

 

DVA CIKLUSA                                                       

Izložbom najnovijih likovnih djela posjetiteljima se predstavlja Marijana Džepina, akademska slikarica mlađe generacije u Galerijskom prostoru Zaklade ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM u  veljači 2014. predstavlja se Marijana Džepina, akademska slikarica mlađe generacije.

 Stvaralaštvo Marijane Džepine iskazuje  prvenstveno kroz slikarstvo, crtež i grafiku. Iako rođenoj Drnišanki blisko joj je i kiparstvo, prije svega u kamenu u kojem nalazi dio tradicija svoga rodnoga krajolika. Na širem području likovnosti mlada se autorica iskazuje u propitivanju organskih formi, često inspiriranih oblicima prirode i arhitekture, slijedeći pri tom misao Pieta Mondrijana: „želim slikati onako kako priroda oblikuje plod…“

Izložba autoricu pokazljivo predstavlja s umjetninama iz dvaju ciklusa. Slikama iz ranije serije pod zajedničkim naslovom „Evolucijom slutnje“,  umjetnica u tehnici akrila prati razvoj likovne forme, suptilno prelazeći i povezujući granice dvodimenzijskog i trodimenzijskog prostora stvarajući pritom razigrane kompozicije živahnih linija i snažnih valeura. Ishodište bez dvojbe pronalazi u organskim strukturama žive prirode. Iako se prvobitna ideja brzo pretvara u raspjevanu igru slobodnih linija, boja i oblika, lišenih gotovo svake izravne asocijativnosti. Čisti i jasni likovni jezik tako ulazi u prvi plan, jer naglašeni kolorizam u kojem prevladavaju izrazito jaki kontrasti, kadkad na razini komplementarnosti, vraća gotovo strastvenoj nazočnosti osjećaja života koji izbija praktički  iz svakog djelića oslikane plohe. Možda je upravo taj osjećaj životnosti umjetničinih slika stvorio dojam kao da se njezina ostvarenja nalaze na samom rubu između predmetnog, organsko-figurativnog i ne-predmetnog – idejno potpuno slobodnog svijeta, u kojem se ističe čista forma i naslućuje se baš ona druga strana (neuhvatljiva) kadkad i jasno uočljiva. Na rubu apstrakcije i figuracije oblici umjetničini isijavaju snagu, eleganciju i čarobnost pokreta. Postupak dekonstrukcije i fragmentacije vodi prema negaciji primarnog motiva koji u daljem slijedu ponovno evoluira u obliku ponovnog spajanja fragmenata u nove organske forme. Život stvara oblike, razvija ih, odbacuje, stvara opet nove i svi su oni neponovljivi, a opet prepoznatljivi u nekim suptilnim odrednicama, duboko ispod razine primarnih vanjskih obilježja.

 

KOMBINIRANJE TEHNIKA

Marijana Džepina ciklusom grafika „Između oblaka“ istražuje mogućnosti kombiniranja tehnika, pri čemu prvobitni ekspresionistički crtež transformira u grafiku kojeg potom nadalje likovnim intervencijama razvija prema novim – osobnim razinama ekspresije.

Izraženo riječima autorice „rad se bavi pitanjima osobnosti i identiteta kroz simboličko pročišćavanje niza oprečnosti; sakupljanja i razdvajanja, mirovanja i kretanja, kodiranja i dekodiranja…Ista matrica se multiplicira u brojnim otiscima koji se međusobno razlikuju, vežući se uz pitanje osobnosti i identiteta koje opet propituje jednu drugu matricu, a ta je svojevrsni kod koji čovjek dobiva rođenjem….U interakciji s različitim poticajima, osobnost se u cjelini razvija, pa tako i svaki pojedinačni otisak dobiva svoj vlastiti život, bez obzira na prvotni kod koji je negdje vidljiv, a negdje u potpunosti pokriven…“

Pitanje identiteta u svim je razdobljima povijesti predstavljalo jedno od ključnih pitanja svakog stvaralačkog djela. Ipak čini se da je u današnjici sklono šabloniziranju na svim razinama međuljudskih odnosa i djelovanja uz još ne iskazane mogućnosti reproduciranja i preoblikovanja najraznovrsnijih zapisa osjetljivost tog pitanja uzdignuta na jednu posve novu razinu.

Stoga Marijana Džepina senzibilitetom svojstvenim autentičnim umjetničkim osobnostima zadire u samu srž te problematike, tražeći pritom svoj put i svoje osobno, jasno raspoznatljivo mjesto u prostoru ovodobnice.

Zaista taj dio zapravo je traganje za autoričinim izričajem u kojemu izražava nova likovna rješenja a izrazito jasno su zastupljena serijom crteža – koje autorica prvi put izlaže baš na ovoj izložbi.  Njegovanje crteža i vježbanje opuštenosti i suverenosti slobodne linije dio je tradicije europskog slikarstva i grafike.  Marijani Džepina crtež je i poligon za materijalnu  vizualizaciju novih ideja, novih potki za buduće tematske sklopove budućih slikarskih ostvarenja, ali i mnogo više. Svaki crtež nastaje kao mali, autonoman likovno djelo, skladan i koherentan u svim osnovnim aspektima analize likovnog problema.

Izložba likovnih ostvarenja Marijane Džepina sadržajno govori da je riječ o kompleksnoj umjetnici koja, povezujući suptilnu percepciju izvanjskog i duboku introspekciju unutarnjeg svijeta stvara slojevita, energijom nabijena likovna djela snažne ekspresivnosti – prožeta refleksijama života – koji pulsira još duboko ispod površine (kadkad vidljive), često samo naslućivane materijalnosti. Sve u svemu o izložbi i autorici Marijani Džepini s dojmljivom vještinom je govorila Vida Pust Škrgulja (povjesničarica umjetnosti), kako na otvorenju, tako i u katalogu izložbe DO OBLAKA I DALJE.

 

PROFESORICA LIKOVNOG U IVANIĆ GRADU

O umjetnici: Marijana Džepina rođena je 1977. godine u Drnišu. Osnovnu školu je pohađala u Oklaju, a završila u Splitu, u kojemu se zatekla (prognanica) tijekom Domovinskog rata. U Splitu završava i opću gimnaziju S.Š. „Ivan Meštrović“,  Drniš  (na kratko sa sjedištem u Splitu), potom upisuje studij Likovne kulture na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu kojeg završava 2002. godine.

Danas živi i djeluje u Zagrebu.

Djelatna je nastavnica likovne kulture u O.Š. „Đurmanec“ u Đurmancu  i profesorica likovne umjetnosti i estetike u  S.Š. „Ivan Švear“ u Ivanić Gradu, a bavi  se  i  pedagogijom, s učenicima  postiže i zapažene uspjehe na natjecanjima učenika.  Autorica u svom slikarskom djelovanju zapravo teži crtežu i grafici, privlači je i kiparstvo – samostalno izlaže od 2007. godine. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code