PISMO OD GLINE DO SISKA PUTOVALO PET DANA, A OD ZAGREBA DO SISKA DVA TJEDNA

PISMO OD GLINE DO SISKA PUTOVALO PET DANA, A OD ZAGREBA DO SISKA DVA TJEDNA

12. siječnja, 2022.

 

Ako je suditi prema iskustvima jedne sisačke obitelji, uprava Hrvatske pošte i njen predsjednik Ivan Čulo uzalud se trude uvjeravati korisnike svojih usluga o vrijednim unapređenjima i milijunima kuna vrijednim investicijama u velikogoričku sortirnicu pošiljaka i u druge dijelove svoga poslovanja. 

Spomenuta obitelj iz Siska – čiji je predak radni vijek, sve od ratne 1941. do 1971., proveo na gradskim ulicama i rajonima dostave pismovnih i novčanih pošiljaka – najprije je bila osupnuta činjenicom da najčešće novi “briftregeri” njihov kvart i ulicu samo povremeno, tjedno, posjećuju

Napisao: Josip Frković

Da su nekim slučajem, transportirajući pošiljke konjanicima i zapregama, djelatnici onodobne austrougarske pošte bili neažurni – glinski i petrinjski zapovjednik Prve i Druge vojnokrajiške banske pukovnije general Josip grof Jelačić i  proslavljeni vojskovođa u1848. revolucijom  zahvaćenoj Mađarskoj – zacijelo ne bi na vrijeme doznao da ga je Sabor potvrdio hrvatskim banom. Životno i politički za Hrvatsku, Dalmaciju i Slavoniju važno pismo sa carskim dekretom iz Beča predao je generalu u usputnom Lekeniku poštar Josip Klempaj. Spomenuti je gospodin kasnije, dok je Jelačić uspostavljao mir i red u mađarskim regijama, imenovan prvakom poštanskoga ravnateljstva. U spomen na taj događaj pak Turistička zajednica Lekenik održava prigodne manifestacije uz dan općine. Na vanjskoj pozornici lik bana Jelačića uspješno “glumi” ing. geodezije Ivica Hapčić.

Pokvarljiva sortirnica

Ako je suditi prema iskustvima jedne sisačke obitelji, uprava Hrvatske pošte i njen predsjednik Ivan Čulo uzalud se trude uvjeravati korisnike svojih usluga o vrijednim unapređenjima i milijunima kuna vrijednim investicijama u velikogoričku sortirnicu pošiljaka i u druge dijelove svoga poslovanja.

Spomenuta obitelj iz Siska – čiji je predak radni vijek, sve od ratne 1941. do 1971., proveo na gradskim ulicama i rajonima dostave pismovnih i novčanih pošiljaka – najprije je bila osupnuta činjenicom da najčešće novi “briftregeri” njihov kvart i ulicu samo povremeno, tjedno, posjećuju. Riječ je o dostavljačima koje primatelji ne stignu ni upoznati, jer mijenjaju rajone dostave i pritom ne mogu ustrojiti redoslijed obilaska ulica i obiteljskih kuća ili stanara u stambenim zgradama. Pri tome, dodajmo, dostavljači su najsretniji  – bez obzira na moguće greške – kad u poštanski sandučić spuste kuvertu ili pak obavijest o pristigloj pošiljci, ispisujući na kuverti “nepoznat” ili “otputovao”.

Pet dana od Gline do Siska

Najblaža je varijanta za primatelja mogućnost pritiskanje zvona i odaziv gospođe s drugoga kata koja mora sići do prizemlja i donositelja pisma. Druga je pak priča o mobilnosti i ekonomičnosti poslovanja HP-a: isporučiti paketić od 30 dg uz pomoć velikog kombija trotonske nosivosti baš i nije neka  ekonomičnost za državnu službu. Zar ne?

Na stranu dobronamjerne građanske primjedbe, ali je s važnom porukom prijeteće ovrhe za utrošen plin kuverta A-5 formata na adresu u 50 km udaljenu Zagrebu putovala (zadržana) nevjerojatna dva tjedna, od lani, da bi se potom uz oznaku neisporučenosti “nepoznat”  vratila u Sisak?!.

Nevjernim Tomama u HP-u valja spomenuti da se zagrebačka adresa primatelja nalazi u Folnegovićevu naselju, a ime i prezime adresata ispisano uz pretinac i električna zvonca u prizemlju. Drugi je primjer petodnevno putovanje kuverte velikoga formata na relaciji 35 km, od Gline (preko sortirnice u Turopolju) do Siska. Da je u sandučiću i važna obavijest o prispijeću kuverte s kalendarom, primatelj je saznao sasvim slučajno, korištenjem zvonca na ulici. Zadnjega dana isteka roka o potrebi dolaska na HP  šalter u “Kauflandu”…Toliko o Hrvatskoj pošti, koja je zakidajući korisnike osjetno prorijedila izlaske dostavljača na gradske ulice i koja se ushićeno hvali sortirnicom i postavljanjem njemačkih paketomata. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code