NEUER BOLJI LOVAC OD BUFFONA

NEUER BOLJI LOVAC OD BUFFONA

3. srpnja, 2016.

 

Jedanaesterci. I, konačno, garantirana i garnirana  poslastica: najbolji vratari svijeta, jedan protiv drugog. Buffon i Neuer. Udarci su s bijele točke. Tren velike istine. Jedno je sigurno, toliko trke, toliko umora. Tu noge više i ne slušaju. Zna se: bit će zapucavanja. A golmani? Kao nekada, u dobra stara vremena, tridesetih prošlog stoljeća, Zamora i Planička. Španjolac i Čehoslovak. Jednostavno – mladost pobjeđuje starog vuka. Neuer je ‘skinuo’ dva jedanaesterca, Beluccia i Darmiana, a Buffon je čopio gadnu tunu: Mullera!

Za portal Tjedno nogometni euro prati: Zvonimir Magdić

Bordeaux: Njemačka – Italija 6:5 (1:1, 0:0)

Nije ovo livada nego koncertna dvorana: opera nogometnih bogova!

Elf se nije naigrao, Azzurri se nisu naigrali! Ostao sam žedan i gladan nogometa. Sjećam se, baš Talijana, slavnog Pepina Meazze, po mnogima najboljeg igrača kojeg je Italija ikada imala: ‘Jučer sam vidio Urugvajca Walter Gomeza, bio je to nogomet – del’ Arte! Umjetnost.’

Sinoć, u Bordeauxu, bilo je svega, samo ne – umjetnosti. A jedan Europeo igrali su Njemačka i Italija. Da, gospodo. Pa, di’ sam ja to, onda, bil? I još jedno sjećanje: mitološko. Pyrusovo, poslije njegove pobjede protiv Rimljana: ‘Još jedna ovakva pobjeda i ja sam gotov’. Ne, još jedne Nijemce i još jedne Talijane u izvedbi Lowa i Contea, kojeg su dizali u nebesa, ne bih izdržao. Bolje bi mi bilo baciti partiju flipera. To je bilo negledivo. Pa ovo nije ‘livada’, ovo je koncertna dvorana: opera nogometnih bogova. A, nigdje tenora. Jedan dobar glas bio je onaj Mario Gomez. On je i donio – krasnom rupom – loptu u bunker ili catenaccio Azzurra, a Ozil dobro stisnuo i – pogodio- Elf – 1:0. To je imalo visoku ariju. Osim toga. ništa. Hrvanje, borba za loptu, lov na živu glavu, odbij, vudri, što dalje. Bez ijedne ideje. Bez mašte. Bez užitka. Igrač je bio obični lutak na koncu. Klatarenje, bez smisla. Ti bokca, europsko prvenstvo. Pa, kaj sam ja to onda delal na igralištima, punih osamdeset godina. Pitam. I – idem. Kam? Ne znam. A tko zna. Pa, u to drugo poluvrijeme. S onom nadom tremensom  tresućeg pijanca: bu bolše! Slabije ne može. Bilo je vraga bolje.

Nogemet je i jednima i drugima okrenuo leđa

Ajde, da stanem malo na loptu, je, malo više. Čak je pao i pogodak Talijana. Bila je to neka, visoko isukana ruka tamnog Boatenge, a Mađar  Kasszi je važno,  doletio sa zviždukom u deset, opalio elf-metar. Neki, ne sjećam se tog momka. Un ragazzino i niente di piu, Bonucci, niš’ više, dere razapetu mrežu. Tipično, talijanski. Priča počinje iznova. Iako je posjed lopte, za nijansu, u većem omjeru, Elfa. Talijani su u ovakvim prilikama, moćni. I, opasni. No, nogomet je, jednima i drugim, okrenuo leđa. Općinstvo, uz pjesmu, a među Talijanima, ima ih i pod kacigama i perjanicama, rimskog carstva (!) traži pobjedu. Jednih i drugih. Ali, od pravog loptanja ni traga. Tu nema spasa. Črna kava, konjak i čekaj magare da trava (čitaj nogomet), naraste.1:1. I – produžeci. Bez golova. Pa, ko’ bu ih sprašil? Pelle, večeras,  nije – Pele o brasileiro, a Mullera neće i neće. Dunque. Dakle: Elveri!

Mladost pobjeđuje starog vuka

Jedanaesterci. I, konačno, garantirana i garnirana  poslastica: najbolji vratari svijeta, jedan protiv drugog. Buffon i Neuer. Udarci su s bijele točke. Tren velike istine. Jedno je sigurno, toliko trke, toliko umora. Tu noge više i ne slušaju. Zna se: bit će zapucavanja. A golmani? Kao nekada, u dobra stara vremena, tridesetih prošlog stoljeća, Zamora i Planička. Španjolac i Čehoslovak. Jednostavno – mladost pobjeđuje starog vuka. Neuer je ‘skinuo’ dva jedanaesterca, Beluccia i Darmiana, a Buffon je čopio gadnu tunu: Mullera! I sam, sam, dječakom, bio golman. Plješćem, jednom i drugom. Više se nije dalo. Comedia, jer je to bila tumačenjem jedne divne igre, e finita: Njemačka u poluzavršnici. Očigledno, drvoredu, punom ljetnog zelenila, nema kraja. Bil bum tamo. U Parizu! jer, ja sam takav tip: ne ostavljam olupine i jedne – nade. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code