PETI DAN MUNDIALA

PETI DAN MUNDIALA

19. lipnja, 2018.

 

Beli, Belac. Od trideset šeste, on se bavi samo jednim poslom, na terenu: zabija golove. Rasni strijelac. Ostaju one, njegove – trice: Liverpoolu, beogradskom športskom klubu i Nagyvaradu, četrdesetčetvrte,  u Pešti. Ponavljao mi je, za naših šetnji, kad je već vrag zemal’ šalu:’ Znate, gospon Magdić, ak’ ne zabijem, kao da nis’ igral’. Nitko nije imao takav ‘nos’ za gol, ko’ Beli. Otpadci, bili su, njegova stvar. Uvijek na lopti. Bojale su se obrane, Belog ko’ samog bijesa. I sam ga je Bukovi, trener, inače škrtac u pohvalama, jednom priliko  nagradil’: „Beli, vi zabijala od tri prilike –  četiri gola“! Ove večeri, gledajući Engleze i Tunižane u Volgogradu, u prvom nastupu Engleske na ruskom Mundialu, vidio sam Lešnika, ove utakmice. Kane. Harry Kane. Kao Harry Lime.! Celu tekmu, njega  nije bilo nigdje. Uostalom kao i Engleza, koji nisu briljirali. Naprotiv, natezali su se, s iznenađujuće, dobrim Tunižanima

Za portal Tjedno SP u Rusiji prati: Zvonimir Magdić

Peti je dan Mundiala počeo u Njižnem Novogorodu.Švedska  1 – Južna Koreja 0

VAR odlučio sudbinom, O:1, Korejaca!

Granquist, veteran  i kapetan Šveđana, isprepleo je dobro, očito, presušeni jezik, da bi krenuo na loptu. Kazneni udarac. Penalty-kick. Da ili ne? Sudac –  ne! VAR- da! I naklon suca, Aguilara, do poda. Tehnika odlučuje. Željezo. Bijela točka. I, mali,mladi, sjajni i spretni i okretni, mačkasti dječak, dao bih mu šesnaest, blijed ko’ krpa, u drugom je kutu, lopta, dobro puknuta, u protivnom. I mir, pri domu. Pax domi. Švedska je  dobila, ovu utakmicu s orehom. Tijesno. Ne briljirajući. Čak, pri samom – dnu-  utakmice, samo malo udesno,a ne ulijevo zavrnuta glava na vratniku, koji je škripao, od zaokreta, čulo se na tribinama skokovitog Južno-korejca. I bilo bi – 1:1.To su trenuci, kad se Daleki Istok digao iz pepela. Vratio  u igru. I bio, čist ‘ fajn. Da je bilo bez odluke – zasluženo. Ovako, visoka hladnokrvnost i rutina Vikinga, koji svi, izgledaju nekak’ profesorski, nobelovski, zapisala je pun pogodak. Tricu, u bodovima. Očito, Švedska bez Ibrahimovića, ipak, nije baš – ta. Prava. Dobra. Ali, ne i puna konačnice. Mat, koji se pronalazi, odlukom – VAR-ureda. I, ekrana. Ja sam, nekak’ –  protiv. Ak’ napadači fulavaju, vratari promašuju, zakaj ne bi i – suci, griješili. Erare  humanum est. Ljudski. Bit će još toga. Uefa i nije –za. FIFA –guta. Taj  Video Assistant Referee. Video pomoćnjak od suca. Tenisači su, navikli. Ne mogu, bez njega. Nogometaši, još – ne. Hrvati idu na VAR, iduću sezonu. Novoje vrimja. Em smo, u Rusiji.

Naivna Panama

U Sočiju, nije bilo nikakve dvojbe. Belgijanci su,  lako, 3:0, tukli, ipak, pomalo naivnu  Panamu. Golovima Mertensa i dva Lukakua.

Nogomet mrtve prirode!

Neka čudna utakmica. Vlekal se, puževom brzinom. Jedva. Minute, koje ne lete. Vise u zraku. Ne služe nikome. Ništa posebno. Panama je, očito, ispod razine drugih Srednjoamrikanaca. Bezopasna. S nekim dugim, zalutalim loptama. Bez adrese. Nisu to bili „črleni vragi“ Belgije, koje ja znam, još iz davnina. Nema Kopensa nema ni van Himsta. To su bili – meštri. Mladi de Bryne je njihov prvi as. Mali vidi, puca, dijeli. Simpatičan. Plavac. Znalac. No, to je, ipak, premalo. Za vruće kestene koji se već negdje – puše. Oduševio je Mertens, krasnim volejem, iskosa, u drugi kut. Lukaku je jednom glavom, a onda, istrčao jednu brzu kombinaciju, Panamac na golu je izletio,ali nije iskoračio u pravi tren. I pogodio nečuvanu mrežu. Jedna, i  ne toliko i slaba, koliko tekma krcata – dosadom. Bez poteza. Bez driblinga. Bez blistavih  zvijezda. Mrtva priroda. Natura morte.

Kane, poput Purgera Augusta Lešnika

Ajmo, konačno na Volgu. U Volgograd. Nekadašnji, povjesni Staljingrad, u kojem su krvarili i Hrvati. Igraju Tunižani i Englezi. Bookmakeri su smrknuti. Tu nema iznenađenja. Zna se – Englezi. Da vidimo kako je bilo. Ja ću vas voditi….

Kane, poput Purgera Augusta Lešnika! Najbolji zagrebački hrvatski nogometni klub Gradjanski, imao je, na centru svoje navale, Augusta Lešnika. Svijetle kose, pa je – za purgeraj – bio i ostao, Beli, Belac. Od trideset šeste, on se bavi samo jednim poslom, na terenu: zabija golove. Rasni strijelac. Ostaju one, njegove – trice: Liverpoolu, beogradskom športskom klubu i Nagyvaradu, četrdesetčetvrte,  u Pešti. Ponavljao mi je, za naših šetnji, kad je već vrag zemal’ šalu:’ Znate, gospon Magdić, ak’ ne zabijem, kao da nis’ igral’. Nitko nije imao takav ‘nos’ za gol, ko’ Beli. Otpadci, bili su, njegova stvar. Uvijek na lopti. Bojale su se obrane, Belog ko’ samog bijesa. I sam ga je Bukovi, trener, inače škrtac u pohvalama, jednom priliko  nagradil’: „Beli, vi zabijala od tri prilike –  četiri gola“! Ove večeri, gledajući Engleze i Tunižane u Volgogradu, u prvom nastupu Engleske na ruskom Mundialu, vidio sam Lešnika, ove utakmice. Kane. Harry Kane. Kao Harry Lime.! Celu tekmu, njega  nije bilo nigdje. Uostalom kao i Engleza, koji nisu briljirali. Naprotiv, natezali su se, s iznenađujuće, dobrim Tunižanima. Bio sam u Tunisu, mnogo ljeta ‘tamu nazad (ruski mundial!). Naslušao se arapske glazbe. koja nema ni kraja ni konca, koja nosi u snove, jeo ‘francuza’ s putrom, jer devino meso s jajom ili bez njega, nije se dalo. I, sada, na trenutke, oni – šaraju – Engleze. Punih je devedeset minuta, povuci. Tunis je bio na pragu velikog remija. U nastavku, slom:u četiri minute sučeve naknade. Kane. Po drugi put. Sada, glavom. Sam, ko’ duh. I toliki Tunižani, krivo ‘pošlihtani’. 2:1 (90 + 1). I, valjanje, kao da je tučena Laka konjica Ferenca Puskasa (3:6). I prvi gol utakmice, njegov je: za Englesku. Nije bilo čudo: odbijanac, mirno pospremljen, u nebranjenu mrežu. Kapetan of England. Kane. Garant golova. I,  pobjeda. Tako je bilo i ove večeri. Volga, Volga…! Čast Tunižana spasio je, elverom, Sassi. Bilo je devedeset minuta – 1:1.I, na kraju balade, a sada, pošto sam rubriciran logotipom ‘Mojih osamdeset godina nogometa’, na ovom portalu Tjedno, priznajem: Znao sam, past će gol. Za ‘tro-lavaše’. Zapisano. Maktub. (Coelho). Nogomet, općenito, Engleza i Tunižana, baš  ine, gledljiv.  Bez asova. Kane nije – as. Lukavac. I – strijelac. I to, kakav: vilenjak! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code