PAVKOVIĆ NA INTERLIBERU PREDSTAVIO PET SVOJIH KNJIGA

 PAVKOVIĆ NA INTERLIBERU PREDSTAVIO PET SVOJIH KNJIGA

8. studenoga, 2023.

 

Obzirom da je Pavković zapažen i po većem broju naslova vezanim uz Domovinski rat i stvaranje hrvatske države, posjetitelji su pokazali veliko zanimanje za knjigu „Junakinje Domovinskog rata“ u kojoj su opisani životi Kate Šoljić, Marije Jović i Eve Šegarić.

Dok se za heroine Šoljić i Jović (majka poginulog prvog hrvatskog redarstvenika zna) to se ne može reći i za Evu Šegarić iz Škabrnje, majci koja je u vrijeme velikosrpske agresije izgubila tri sina i još najmanje desetak članova svoje obitelji

Napisao: Milan Pišković

Na Interliberu, najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj, koji je u Zagrebu otvoren  7. studenoga i trajat će do ove nedjelje, tijekom dana održavaju se i relativno brojna predstavljanja knjiga i autora.

Međutim, već prvog dana Mladen Pavković je u paviljonu broj 7, na glavnoj pozornici, u organizaciji Centra hrvatskih branitelja Gavran iz Gospića i Portala Tjedno, predstavio čak pet svojih knjiga, što je iznenadilo i brojnu publiku, jer mahom svi predstavljaju po jedno svoje djelo.

Pored autora, ovom su prigodom govorili i novinar i književnik Dražen Stjepandić i hrvatski branitelj i autor također  nekoliko zapaženih knjiga – Mario Filipi.

S obzirom da je Pavković zapažen i po većem broju naslova vezanim uz Domovinski rat i stvaranje hrvatske države, posjetitelji su pokazali veliko zanimanje za knjigu „Junakinje Domovinskog rata“ u kojoj su opisani životi Kate Šoljić, Marije Jović i Eve Šegarić.

Dok se za heroine Šoljić i Jović (majka poginulog prvog hrvatskog redarstvenika zna) to se ne može reći i za Evu Šegarić iz Škabrnje, majci koja je u vrijeme velikosrpske agresije izgubila tri sina i još najmanje desetak članova svoje obitelji.

Pavković je pričao i o Matošu i Krleži te Igoru Mandiću, o kojima je također objavio knjige. Prvi puta je promovirao i knjigu o novinarima poginulim u Domovinskom ratu, pa je stoga 45 minuta koliko je trajalo predstavljanje uistinu se učinilo – malo.

Pored toga, treba naglasiti da hrvatski branitelji imaju i svoj štand u paviljonu sedam, gdje je samo od Mladena Pavkovića izloženo čak pedesetak naslova, čime se malo tko može pohvaliti.

Renesansna osoba

Stjepandić je naglasio kako se radi o pesebnom fenomenu, a Pavkovića je odredio ne samo kao izuzetno plodnog autora, nego je i kao velikog čitatelja, jer samo osoba koja mnogo čita mogla je napisati knjige razgovora s Antunom Gustavom Matošom, Igorom Mandićem i Miroslavom Krležom.

Mario Filipi je tijekom predstavljanja pročitao pravi biografiju prave renesansne osobe. Uz to što je neviđeno plodni autor, Pavković je incijator, pokretač i veliki braniteljski aktivist.

Mladen Pavković rodio se u Ludbregu 1951. godine. Suradnik je više listova i časopisa. Bio je zaposlen u listu i radio postaji Međimurje u Čakovcu, urednik Radio Novog Marofa, novinar u listu i radio postaji Vrbovec te do 2013. novinar-komentator u listu Podravka u Koprivnici. Bio je sudionikom Domovinskog rata kao dragovoljac. Bio je pripadnikom 117. brigade i 145. taktičke grupe “Jastrebovi” u Hrvatskoj vojsci. U vrijeme Domovinskoga rata bio je, uz ostalo, inicijatorom i organizatorom brojnih ratnih izložbi, tribina, likovnih kolonija, radio emisija, a zahvaljujući njemu objavljeni su i brojni ratni plakati, od kojih poglavito treba istaknuti plakat iz 1991. “Hrvatska Vas zove” kojeg je osmislio zajedno s Vladimirom Kostjukom. Dosad je napisao više od tri tisuće članaka u svezi Domovinskoga rata. Dvanaest godina bio je predsjednikom Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR),[1] jedne od najaktivnijih Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, a sada je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91), čiji je počasni predsjednik Mile Dedaković-Jastreb. Nakon održanih samostalnih izložbi, darovao je Muzeju Grada Koprivnice (1979. i 2010.) 513 crno-bijelih fotografija na temu “poznati i popularni”. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD; Basel, Švicarska), Hrvatskog novinarskog društva (HND) te Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. O književno-publicističkom radu Mladena Pavkovića objavljena je i monografija s naslovom “Pobjednik ostaje sam” (Ogranak Matice Hrvatske, Koprivnica, 2010.) te monografija akademika Josipa Pečarića “Mladen Pavković” (2020).

Glavni je i odgovorni urednik listova: “Magnum” (1990.-1991.), “Gardist” (1991.-1993), koji je prvi vojni list u neovisnoj državi Hrvatskoj, “Podravski tjednik” (1992.), “Za dom” (1993.-1994), list Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb, “Hrvatski književni list” (1994.- 1999.), kojeg je obnovio s književnikom Zlatkom Tomičićem, “Hrvatski branitelj” (1998.- 1999.), “Rat i mir” (2013.-). Bivši je redoviti je suradnik tjednika Hrvatsko slovo, u kojem je imao svoju stalnu rubriku Da se ne zaboravi.[2] O njegovu radu Hrvatska radiotelevizija (HRT) snimila je i dokumentarni film “Zlatno srce Mladena Pavkovića” scenariste i redatelja Darka Dovranića, (2001.)Objavio je najmanje novine na svijetu “Hrvatski branitelj”,3×2,5cm, (2004.), CD “Zlatko Crnković govori Goloba”, CD “Najljepše pjesme Božice Jelušić u odabiru Mladena Pavkovića”, CD “Najljepše pjesme Zvonimira Goloba u odabiru Mladena Pavkovića” i dr.

Zahvaljujući njemu dosad je u KoprivniciKninuVukovaruZagrebu, Ludbregu, Varaždinu i drugdje podignuto tridesetak spomen – obilježja i Spomen križeva poginulim hrvatskim braniteljima.

Scenarist, autor dokumentarnih filmova

Bio je scenaristom četiri dokumentarna filma Hrvatske radio televizije (HRT) u režiji Marijana Hodaka (urednik Miroslav Mikuljan):

 • “Koprivnica u Domovinskom ratu”
 • “Rukometna lopta svjetskog sjaja”
 • “Virovitica u Domovinskom ratu”
 • “Mara Bareza – koprivnička darovateljica”

Autor je dokumentarnih filmova:

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
  #1 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 8 studenoga, 2023, 21:15

  Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina počeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

  Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code