PARTIZANI UBIJALI I 1946.

PARTIZANI UBIJALI I 1946.

5. lipnja, 2022.

 

U vrijeme kad je hrvatski katolički puk iza komunističkoga partizanskoga i crvenoarmijskoga “oslobođenja” već dugo trpio teror nove olako stečene vlasti uz pomoć staljinističkoga režima, 15. kolovoza 1946. u šumskom predjelu Volarskoga ivika, bezdušno su lišeni života bračni par Nikola (1893.) i Veronika Blažević (1895.), te Mijo Likić (1900.). Ovaj povijesno ispravljeni podatak dojavio je viktimološkom timu “Hrvatskoga domobrana” i Hrvatskog viktimološkoga društva istaknuti domoljub, pripadnik hrvatskoga ratnoga MUP-a i HV-a, te poratni načelnik općine Hrvatske Dubice, Tomislav Mateljak.

Inače je taj pounjsko-banovinski kraj u tijeku Drugoga svjetskoga rata i kasnije imao 398  žrtava. Od pripadnika gubitničke domobranske vojske NDH i vojnika njemačkoga Wehrmachta, stradalih na Bleiburgu iza britanskoga razoružavanja na prijevaru i na krvavim križnim putovima, uz pratnju naoružanih partizanskih ubojica na konjima sve do Makedonije i Rumunjske..

Najviše žrtava imala je Hrvatska Dubica (227), potom (u dva poraća 1945. do 1995.) nesretnom Baćinu (108), Cerovljani (46), Slabinja (10) i Bosanska Dubica (7). Od Cerovljanaca, najčešće 20-godišnjaka fertilne dobi, bili su mladići iz obitelji Barišić,Blažević, Blinja, Ciprić, Cvitković, Dragočajac,Filipović, Gavran, Jandrić,Kramarić, Kolić, Krznar, Likić,Lucić, Nauković, Petrović i Zaočević. Njihova su imena zabilježena na spomen-ploči Bijeloga križa istine iz 2018. godine pred kapelom sv. Petra i Pavla u Cerovljanima. 

Kako doznajemo iz povjerenstva Bijeloga križa istine, ovaj će se simbol stradanja Hrvata od brutalne komunističke vlasti u jCapragu potkraj lipnja postaviti i blagosloviti za žrtve šume Lasinje, nadomak župne crkve BDM. (J.F.) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 6 lipnja, 2022, 01:19

  TKO TO ARLUČE ,VUKODLAČKI, DINARSKO-HAJDUČKI ,SA PATRICAMA I RASPELIMA OKO VRATA, KOD JAZOVKE.????

  JAZOVKA NA POPISU NEKIH ŽRTAVA. KAKVOG LI PARADOKSA ,NAZVATI ZATUCANE KRVOLČNE KATOLIKE ŽRTVAMA???. USKORO B I SE MOGLO DESITI DA ANGELA MERKEL I NJEN GAZA,TRUMP , HITLEROVE SLJEDBENIKE ,KRŠĆANE ZAPDNE EVROPE ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA , KOJI SU ,ONAKO KRŠĆANSKI ,KRIŽARSKO –KRVOLOČNO ČISTILI EVROPU OD SVIH DUGIH I DRUGAČIJIH ,KOJI PO EUGENIČKIM, NACISTIČKO-KATOLIČKIM FENOTIPSKIM PROPORCIJA NISU ISPUNJAVALI UVJETE NADČOVJEKA ,HARIJEVCA , A POGINULI SU U TOJ KRVOLOČNOJ NAJEZDI ,PROGLASITI IH ŽRTVAMA ,A USKORO NJIHOVE VOĐE ,BLAŽENIMA. JER SU DVOJICA TAKVIH KATOLIČKIH KRVOLOKA PROGLAŠENI BLAŽEŽIM ,ODNOSNO, SVECEM, VOJTILA I STEPINAC. TO JE MOGUĆE I REALNO OČEKIVATI JER SE ZLOČINCI HITLER-VATIKANSKE VOJSKE SVE VIŠE OPRAVDAVAJU ,JER SU SE , TOBOŽ,PROTIVILI TOTALITARNOM KOMUNIZMU.MAŠALA!! A NJIHOVI POTOMCI KOJI DANAS VALDAJU EVROPOM ,ODNOSNO EVROPSKIM KAPITALOM, PO SVOJIM POIMANJIMA EVROPSKE PERSPEKTIVE I ODNOSA U NJOJ NIMALO NE ODUDARAJU OD PROGRAMA I PLANA SVOJIH OĆEVA. U SKLADU S TAKVIM TENDENCIJAMA NASTALA JE I EVROPSKA NACI-KATOLIČKA DEKLARACIJA O TOBOŽ OSUDI TOTALITARIZAMA ,ALI JE ON UVJEK KOMUNIZAM. TAKO POMALO BIVA NOVA SITUACIJA U EVROPSKOM OKRILJU DA SE ANTIFAŠIZAM IZJEDNAČAVA SA TOTALITARIZMOM I NEKIM KATOLIČKIM KOMUNIZMOM KOJEG NA OVOJ NAŠOJ GEJI NIKDA NIJE BILO. KAŽEM KATOLIČKIM KOMUN IZMOM JER GA SAMO ZLOČINAČKO-KRVOLOČNA-KATOLIČKA CRKVA PRIMJEĆUJE I DETEKTIRA.

  PA ZAR JE ITKO OD STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA MOGAO BITI ŽRTVA.?????
  NDH-AZIJA JE KATOLIČKA ZLOČINAČKA TVOREVINA KOJU SU OSNOVALI I BRANILI, NAJZATUCANIJI ŽITELJI HRVATSKOG DINARSKOG OSOJA I PRISOJA, BIĆA KOJI SE NE MOGU NAZVATI HRVATIMA ,A JOŠ MANJE LJUDIMA,JER ONI NISU BILI NA STUPNJU SVIJESTI NA KOJEM HEGEL DEFINIRA ČOVJEKA .ONI SU BILI KATOLIČKE SPODOBE ,NA NIVOU HOMO EREKTUSA.
  PREMA TOME ONI NISU BILI NI LJUDI NI HRVATI NEGO STEPIČEVE KATOLIČKE SPODOBE , KOLJAČI ,PLJAČKAŠI I KRVOLOCI, I KAO TAKVI SU VODILI RAT ZA ISTREBLJENJE SVAKOG DRUGOG I DRUGAČIJEG PA SE O NJIHOVIM SMAKNUĆIMA NE MOŽE GOVORITI KAO O LJUDIMA .ONI SU ŽRTVE ZA KATOLIČKU ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKU CRKVU, ZA ČIJE INTERERSE SU RATOVALI.
  MJIHOVI POTOMCI SE DANAS OPET KOČOPERE I TRAŽE DA SE NJIHOVE OČEVE UBROJI U LJUDE I ŽRTVE ,ŠTO JE NEMOGUĆE DANAŠNJEM ČOVJEKU NA STUPNJU SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI TAKO NEŠTO PRIHVATITI.
  ZATO PORUČUJEM POTOMCIMA STEPINČEVIH KRIŽARA ,KOLJAČA,KRVOLOKA NEKA
  BUDU SVJESNI SVOGA DRUŠTVENOG I ODGOVORNOG POLOŽAJA U HRVATSKOJ ZAJEDNICI NARODA I NEKA NIKADA VIŠE NE SPOMINJU SVOJE OČEVE NA LJUDSKU SRAMOTU I NEKA BUDU ZAHVALNI ŠTO SE MI ANTIFAŠISTI ODNOSIMO PREMA NJIMA KAO RAVNOPRAVNIM GRAĐANIMA HRVATSKE ,MAKAR STE POTOMCI NAJMONSTRUMNIJIH BIĆA 2O-TOG STOLJEĆA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code