PAPA FRANJO SUPERSTAR

PAPA FRANJO SUPERSTAR

7. lipnja, 2015.

Papa-Franjo-mladima-u-Sarajevu-580x330

O dolasku pape Franje u Bosnu i Hercegovinu izvještavali su brojni svjetski mediji

Priredio: Franjo Dobrović

“Nikada više rata! Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir. Njegujte praštanje, dijalog i zajedništvo. Gradite mostove umjesto zidova, gradite mir!”

Ovo su ključne poruke koje je papa Franjo, na svom subotnjem  pastoralnom i državničkom pohodu Bosni i Hercegovini prenio građanima i vjernicima. Datum njegove posjete, 6. juni 2015, pamtit će se kao dan kada je duh zajedništva i dobrote nadvladao isforsiranu retoriku podjele, granice u glavama, strah od drugih.-piše portal Radio Sarajevo u tekstu s naslovom “Dobri papa Franjo, sluga i superstar”.

6000 agenata i policajaca

Svi mediji u Bosni i Hercegovinu bez obzira na nacionalne preznake dolasku pape Franje u Sarajevo posvetili su maksimalni prostor. Danima prije posjete pronalazili su zanimljive priče kako se narod pripremao za veliki dan.

O posjeti pape Franje pisali su i mediji u Srbiji, tako je beogradska Politika objavila nekoliko tekstova, a pisali su i o tome što su pisali svjetski mediji: “O papinoj poseti Sarajevu izveštavali su brojni svetski mediji, naglašavajući da je papa došao da bi doneo poruku mira i saživota u zemlji koja je bila suočena sa ratnim razaranjima, i radi ohrabrivanja pomirenja posle trogodišnjeg rata 1990-ih pozvao muslimane, pravoslavce i katolike da „varvarstvo” rata ostave iza sebe i zajedno rade na stvaranju mirne budućnosti.

Federalni MUP saopštio je da su povodom današnje posete sve policijske agencije u BiH bile angažovane kako bi stanje bezbednosti bilo na najvišem nivou i kako bi se poseta uspešno okončala.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da je poseta bila bezbednosni izazov za sve policijske agencije i zahvalio pripadnicima svih policijskih agencija na izuzetnoj saradnji i dobroj koordinaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, oko šest hiljada pripadnika raznih policijskih i bezbednosnih agencija bilo je angažovano na očuvanju bezbednosti.”

Beogradski Kurir je napisao “da je Koševo bilo puno kao šipak” . “Osim prigodnog prijema u Predsedništvu BiH, pozdravili su ga i građani na ulicama. Stadion Koševo, gde se održala Sveta misa pape Franje, jutros je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a po procenama je bilo preko 70 hiljada ljudi.

Kurir je prenio video izjavu Halida Bešlića za portal Radiosarajevo snimljenu na stadionu Koševo i o dolasku pape Franje rekao: “Ovo treba doživeti, sve se poklopilo – lepo vreme, mir, stadion je pun”, kazao je Bešlić.

Što su pisali svjetski mediji

Britanski “Guardian” navodi da je papa posjetio BiH prijestolnicu gdje će podržati postratno pomirenje.

“Papa želi ohrabriti katolike da ostanu u toj zemlji i da pomognu postizanje mirne budućnosti s bosanskim muslimanima i pravoslavcima”.

Svjetski mediji pišu o posjeti pape Franje Sarajevu navodeći da je riječ o vrlo važnoj prilici za narode i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini da osnaže dijalog i proces pomirenja nakon teških događaja iz 1990-tih godina.

CNN je javio da se papa Franjo nalazi u posjeti Sarajevu gdje će se sastati s vodećim ljudima zemlje i održati svečanu misu na stadionu Koševo. “Papa će donijeti poruku pomirenja u Bosnu i Hercegovinu koja se u prošlosti suočavala s tenzije između muslimana, katolika i pravoslavaca”.

Američki “NBC News” je izvjestio kako je papa u posjeti Sarajevu s porukom mira u gradu koji je prije 20 godina doživio strašan rat i koji je bio pod dugogodišnjom opsadom.  “Sarajevo nazivaju Jeruzalemom na Zapadu. To je grad s različitim vjerskim i etničkim kulturama. To je grad koji je pretrpio mnogo kroz povijest”, rekao je papa Franjo novinarima na letu iz Rima.

Poljska televizija “Tvn 24” također navodi da je papa posjetio BiH gdje će boraviti jedan dan, uz napomenu da je moto posjete “Mir vama”.

Britanski list “The Telegraph” navodi da se papa Franjo nalazi u povjesnom posjeti Bosni i Hercegovini”. Dodaje se kako će papa Franjo podržati i promovirati mir i dijalog među vjerama i narodima u BiH. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code