Papa Bendikt XVI završio prvi dan posjeta Hrvatskoj

Papa Bendikt XVI završio prvi dan posjeta Hrvatskoj

5. lipnja, 2011.

Prvog dana posjeta, Papa Bendikt XVI sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem s kojim je razgovarao u četiri oka, a potom i s premijerkom Jadrankom Kosor

Poglavar Katoličke crkve  u  prvi službeni posjet Hrvatskoj  koji ima i pastoralni i državni karakter, stigao je jučer u prijepodnevnim satima. U zračnoj luci Zagreb, gdje ga je dočekao državni i crkveni vrh, pozdrav je izrekao na hrvatskom jeziku:
Benedikt XVI „S velikom radošču dolazim među vas kao hodočasnik i u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlji i kao nasljednik apostola Petra velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike“.

Papin dolazak pred okončanje pristupnih pregovora s EU, u Hrvatskoj je dočekan   kao nedvojben  znak podrške Svete stolice što skorijem okončanju  pregovora.

Prvog dana posjeta,  sastao se  s predsjednikom  Ivom Josipovićem s kojim je razgovarao u četiri oka, a potom i s premijerkom Jadrankom Kosor koju je primio u zgradi vatikanske nuncijature u Zagrebu. I dok predsjednik države nije izvijestio javnost o sadržaju svog razgovora s Papom, premijerka Kosor je razgovor  s Benedikotm XVI nazvala susretom za pamćenje:„ Razgovarali smo svakako o ovom trenutku u kojem je Hrvatska. Rekla sam da svakako mi dolazak Svetog oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje za sve nas i da završavamo pregovore za ulazak u EU. Dakako da imamo punu potporu Svetoga oca na tome putu. Rekla sam da mi ove godine  obilježavamo dvadesetu obljetnicu neovisnosti i da je hrvatski narod vjera snažila  u najtežim godinama rata da izdrži i da ćemo kao 28. članica EU sasvim sigurno  pomoći jačanju kršćanskih vrijednosti u EU“.

U ranim večernjim satima, Papa Benedkit XVI je u   Hrvatskom narodnom kazalištu održao  govor  na talijanskom jeziku   pred sedam stotina predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog  i javnog  života, te članovima diplomatskog zbora. To se obraćanje smatra njegovim središnjim govorom za dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Središnja tema njegova govora u HNK održanog na talijanskom jeziku bila je uloga savjesti u suvremenom društvu.Savjest je kazao je, temelj slobodnog i pravednog društva,  kako na nacionalnoj, tako i nadnacionalnoj razini, prvenstveno u EU čiji je Hrvatska, istaknuo je, Benedikt XVI, oduvijek bila sastavnica na povijesnom i  kulturnom planu, a uskoro će to, kazao je  postati i na političkoj institucionalnoj razini.

Kvaliteta društvenog  i građanskog života, te kvaliteta demokracije, dobrim dijelom kazao je Papa u svom izlaganju u HNK, ovise o savjesti kao kritičkom čimbeniku, o tome kako se savjest shvaća i koliko se ulaže u njezino oblikovanje.

„Ako se savjest“, kazao je, „prema prevladavajućem modernom shvaćanju ograniči na subjektivni okvir u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnosti“

U obraćanju  u HNK  Benedikt XVI je uz ostalo govorio i o logici besplatnosti. Logika besplatnosti naučena u djetinjstvu i mladosti, kazao je,  potom živi na drugim poljima: u igri, sportu, međusobnim odnosima, umjetnosti, u dragovoljnom služenju siromašnima, a kad je jednom usvojena onda se može primjenjivati i na složenijim područjima politike i ekonomije.

Iako je Zagreb jučer bio pod rijetko viđenim mjerama sigurnosti, u prolazu kroz grad Papu su u papamobilu imali prilike pozdraviti i  građani. Danas, drugog dana posjeta, u prijepodnevnim satima, Benedikt XVI će na zagrebačkom hipodromu  predvodit svečano euharistijsko slavlje. U večernjim satima služit će  misu u zagrebačkoj katedrali i pomoliti se na grobu blaženog Alojzija Stepinca, te nešto prije 20 sati napustiti Hrvatsku.

Izvor

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code