JA SAM PUT, ISTINA I ŽIVOT

JA SAM PUT, ISTINA I ŽIVOT

14. travnja, 2014.

 

JA SAM PUT ISTINA I ŽIVOT Custom

Misno slavlje i praizvedba  oratorija posvećenog Stjepanu Kranjčiću

 

Napisao: Ivan Raos

Polaganjem vijenaca na grob, spomen-misnim slavljem i, praizvedbom biblijskog oratorija „Ja sam put, istina i život“ u Križevcima je u četvrtak 10. travnja spomenuta 46. godišnjica smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića. Zapravo bio je vrlo sadržajan molitveni program na Kranjčićevu grobu (na križevačkom gradskom groblju), a predvodio ga je župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka. Učenici križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca pročitali su i nekoliko pjesama Stjepana Kranjčića i izmoljena je molitva za otvorenje procesa za Kranjčićevo proglašenje blaženim.

SNAGA SRCA

Misno je slavlje u konkatedrali sv. Križa, uz koncelebraciju križevačkih župnika Stjepana Sovičeka i Dražena Hladuvku, križevačkoga grkokatoličkog župnika Mihajla Simunovića, zagrebačkog kanonika Ivana Miklenića, zagrebačkog prebendara Branka Piceka, župnika iz Maloga Ravna i Gornjeg Dubovca Zvonimira Roginu te župnika iz Samarice i Gornjeg Miklouša Krunoslava Brunovića, predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Misi je nazočio i rektor nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren. U propovijedi je biskup Huzjak govorio o tome kako je župnik Stjepan Kranjčić u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata kad nije lako bilo biti svećenik, poput mnogih drugih svećenika, zaista je branio svoju katoličku vjeru a Kristu nije rekao ne. Istaknuo je da u hrvatskom društvu i danas se iskazuje puno neistina, poluistina, laži, i u medijima, politici, gospodarstvu, i u međuljudskim odnosima, ali da nije kršćanin onaj koji kaže da se tu ništa ne može učiniti – jer da u Hrvatskoj nema drugih izim nas, i da treba hrabro i odlučno biti na dobrom putu po primjeru Isusa Krista. Na kraju mise pročitana je Kranjčićeva „Pričesna molitva“ iz koje se, istaknuo je biskup Huzjak,  može razaznati snaga koja je strujala srcem Stjepana Kranjčića da može služiti svom Bogu i svom narodu. Misu je glazbeno animirao Oratorijski zbor crkve sv. Marka evanđelista Zagreb „Cantores sancti Marci“. Izveli su Misu brevis in D, KV 194 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nakon mise zbor je praizveo dojmljiv biblijski oratorij „Ja sam put, istina i život“ posvećen dr. Stjepanu Kranjčiću autora mo. Ivana Žana i ciklus pjesama za glas i orgulje na stihove Stjepana Kranjčića istoga autora mo. Žana. Koncertni su program uz Oratorijski zbor „Cantores sancti Marci“ izveli solisti: Rea Alaburić, Ana Ticl, Boris Beus, Juraj Gorupec, Krešimir Grloci, orguljaš je bio Ivan Bosnar, dirigent mo. Jurica Petar Petrač, prefekt zbora Hrvoje Beban, a umjetnički voditelj programa bio je počasni Križevčanin mo. Vladimir Kranjčević. Na kraju je izvedbe prefekt Beban izrekao dojmljive riječi o zboru, izvedbi oratorija te o doživljaju Stjepana Kranjčića koji je svojedobno bio kapelan u župi iz koje zbor dolazi, sv. Marka u Zagrebu.

KRANJČIĆ I KRANJČEVIĆ

Maestro Kranjčević se u sadržajnom govoru osvrnuo na mnoge dane i godine koje je kao dječak i mladić proveo u Križevcima vodeći župni zbor u vrijeme župnikovanja Stjepana Kranjčića. Govoreći o Kranjčiću isključivo u superlativima na svim razinama življenja, posebno je naglasio Kranjčićev glazbeni talent, smisao i brigu za umjetnost, govorio je o njegovoj pastoralnoj revnosti, o brizi za okolne svećenike i o osobnom pristupu svakome vjerniku. Voditeljica programa bila je Tanja Baran.

Nakon križevačke svečanosti, u subotu 12. travnja  održano je i zagrebačko sjećanje na dr.sc. župnika Kranjčića u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Misno će slavlje za Stjepana Kranjčića u 18 sati predvodio je  župnik mons. Franjo Prstec, a u 19 sati, nakon mise, zbor „Cantores sancti Marci“ izveo je isti koncertni program kao u Križevcima, oratorij „Ja sam put, istina i život“ i ciklus pjesama za glas i orgulje na stihove Stjepana Kranjčića autora mo. Ivana Žana.

Skladatelj klasične crkvene glazbe mo. Ivan Žan oratorij i pjesme na Kranjčićeve stihove napisao je, prema njegovu svjedočanstvu, kao zahvalu Stjepanu Kranjčiću nakon milosnog uslišanja koje je primio nakon što mu se zagovorio.

Organizatori dvodnevne spomen-svečanosti u čast dr. Stjepanu Kranjčiću, pod pokroviteljstvom Grada Križevaca su: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Župa sv. Ane Križevci te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Wholesale Cars
    #1 Wholesale Cars 6 svibnja, 2016, 08:56

    I have recently started a website, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code