REKONSTRUKCIJA VLADE ILI PRIJEVREMENI IZBORI

REKONSTRUKCIJA VLADE ILI PRIJEVREMENI IZBORI

9. prosinca, 2012.

 

Zoran-Milanovic
Takav je zahtijev ovih dana stigao iz Bruxellesa

Piše:Denis Karas
Fotografija:www.rijekadanas.com

Kada je 5. prosinca prošle godine na parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija osvojila vlast  predsjednik SDP-a i novi premijer  Zoran Milanović obratio se hrvatskim građanima sljedećim riječima:’ Danas su nam građani dali povjerenje i šansu da vodimo Hrvatsku. Naša odgovornost je ogromna, nećemo ih iznevjeriti obećajem to, potpuno svjestan onoga što govorim’. Godinu dana poslije te Milanovićeve riječi postale su samo prazno slovo na papiru a njegova napuhana obećanja raspršila su se kao mjehur od sapunice, jer upravo se dogodilo sve suprotno od onoga što je tada rečeno. Kukuriku koalicija je u proteklih 365 dana  potpuno  iznevjerila građane koji su puni nade i očekivanja dali svoj glas aktualnoj vlasti. Tim prije što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović  tada održao, ne samo državnički, nego i terapeutski govor koji je nakon svih ‘zuluma’ koje je počinila  prethodna HDZ-ova  vlast, i ona Sanaderova ali i Kosoričina,bio melem na otvorenu ranu hrvatskih građana. Milanović je, podsjetimo, tada, između ostalog  rekao:Na kraju ćemo odluke donositi u ime Hrvatske, nećemo se pokrivati nikakvim alibijima ni izgovorima. Za naše uspjehe odgovorni smo mi, za naše greške odgovorni smo sami. Idemo na posao, možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati , ne smijemo iznevjeriti sve ljude koji su nam dali povjerenje, oni očekuju velike stvari od nas. Svima koji su nam dali podršku hvala, a onima koji nisu poručujem da ćemo svakog dana voditi računa da budemo i njihova dobra vlast’.
Godinu dana poslije premijer Milanović mijenja ploču, sada priča drugačije priče, tvrdi da oni nisu ništa obećavali, a za sve loše što je napravljeno krivicu svaljuju na druge, pa čak i na svoje koalicijske partnere. Za njihove očigledne propuste i nesposobnost u proteklih godinu dana aktualna vlast optužuje bivšu vlast,  a kada im krivaca ponestane  u prethodnoj vlasti onda, primjerice  Linić, za neuspjehe u gospodarstvu i krahu  investicijskih projekata optužuje poslodavce.

MILANOVIĆ KAO PINOKIO

Kada ni to ne pomogne premijer Milanović u ekskluzivnom intervjuu za Novu TV povodom godišnjice dolaska Kukuriku koalicije na vlast, od čelnog čovjeka izvršne vlasti u Hrvatskoj pretvara se u Pinokija. Nakon njegove tvrdnje  u spomenutom intervjuu ‘ kako su ove godine građani bili više opterećeni da bi se rasteretili poduzetnici’, promptno je stigao i odgovor-demantij iz Hrvatske udruge poslodavaca: ‘Rebalans proračuna za 2012. godinu pokazao je da se ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj, unatoč suprotnim najavama iz Vlade početkom godine i brojnim apelima poslodavaca, ove godine dodatno povećalo. Istovremeno nisu pokrenute reforme koje bi rezultirale smanjenjem troškova poslovanja privatnog sektora i povećanjem efikasnosti i odgovornosti u državnom i javnom sektoru – upozorili su i demantirali premijera Milanovića iz Hrvatse udruge poslodavaca. I ne samo da su hrvatski poslodavci ogorčeni dosadašnjim katastrofalnim učinicima Kukuriku koalicije, nego su tim učincima razočarani i naši vodeći  ekonomski stručnjaci i analitičari. Tako ugledni ekonomist dr. Guste Santini   godinu dana vlasti Kukuriku koalicije ocrtava najtamnijim bojama i uvjeren je da nas ova vlast ne može spasiti i izvući iz krize. ‘Još 2000. godine pozivao sam  političare da se formira Vlada nacionalnog spasa temeljem velike koalicije jer je sada jasno da samo ona može Hrvatsku izvući iz krize. No, o tome ni danas nitko ne želi reći ni slova. Očito je  za to imao snage samo pokojni predsjednik Tuđman – rekao je  ugledni ekonomist dr. Guste Santini, na portalu Dnevno.hr.
Santini kao i ogroman broj hrvatskih građana smatra da Milanović i njegova Vlada, odnosno Kukuriku koalicija u cjelini nisu napravili ama baš ništa u proteklih godinu.’ Kada odredite stanje proračunskog salda kao kriterijalnu funkciju problemi u gospodarstvu se moraju povećati. Upravo to nam se  u ovoj godini dogodilo. S jedne strane  se povećala porezna presija,  što je kontraktivno djelovalo na gospodarstvo, ali istovremeno, ništa nije učinjeno kako bi se restrukturirala država. Također, ništa nije učinjeno glede racionalizacije,  kako u području opće tako ni u području zajedničke potrošnje – ističe Santini.

DRAMATIČNA UPOZORENJA IZ BRUXELLESA

Upravo iz tih razloga Linićevo pronalaženje krivca u poduzetnicima drži više nego apsurdnim. Takve Linićeve optužbe su, po Santiniju, na žalost, samo pokazatelj stanja mentalnog sklopa nositelja vlasti.  Kapital je plaha i sebična životinja, kaže Santini  i zato traži okružje u kojem djeluju za njega pogodni uvjeti. A da je Linićeva retorika i pronalaženje dežurnog Pedra među poslodavcima puni pogodak uništa potvrđuju nam i Inozemne investicije koje su najbolji pokazatelj kakvo poslovno ozračje djeluje u Hrvatskoj. Santini sa žaljenjem konstatira da kod nas vlada depresija u društvenom sustavu koja određuje očekivanja, pa ukupni dojam koji se tako stvara, rezultira stanjem u kojem se nalazimo. A stanje u kojem se nalazimo, nakon 365 dana vlasti Kukuriku koalicije više je nego očajno.
Građani su nasjeli obećanjima Kukuriku koalicije i sada im se ta vjera u njih dramatično i gotovo tragično obija o glavu. Aktulna vlast potrošila je svaki kredit koji je dobila od građana na početku svoga mandata i više nitko ne vjeruje da bi se uskoro moglo dogoditi neki preokret, neko čudo. Pogotovu nakon što nam je ugledna kreditna agencija Fitch smanjila prognozu kreditnog rejtinga i tako smo se nakon godinu dana ponovno našli na rubu provalije. Upravo zbog svega toga i u središtu EU-a u Bruxellesu, raste zabrinutost za sve kaotičnije stanje u Hrvatskoj. Oni smatraju da premijer Milanović mora iću u ozbiljnu rekonstrukciju Vlade, kako bi s tom rekonstruiranom Vladom konačno stvari pokrenuo s mrtve točke i počeo dugo obećavane gospodarske i druge reforme u zemlji. U EU-u sve više prevladava mišljenje kako je dosadašnja   Vlada dokazala svoju nesposobnost, nekompetentnost, bahatost i jedino što su u izobilju gotovo svakodnevno emanirali iz sebe jeste višak taštine. O kakvoj se nekompetentnosti radi potvrđuje i nedavna izjava novog ministra gospodarstva HNS-ovca Ivana Vrdoljaka, koji je na toj funkciji zamjenio Radimira Čačića,  otvoreno priznavši svoju ekonomsku nekompetentnost:’Priznajem da ne znam puno o ekonomiji ali se razumijem u energetiku, izjavio j Ivan Vrdoljak preuzimajući funkciju ministra gospodarstva. Tim otvorenim priznanjem kao da se unaprijed htio amnestirati za naredne neuspjehe njegova resora, jer što u ekonomskom smilsu očekivati od ministra koji se u ekonomiju razumije znatno lošije nego li ona kumica s placa.I dok je obnašao funkciju ministra graditeljstva posao je izgubilo na stotine građevinara a od od najavljenih projekata državno poticane stanogradnje te izgradnje stanova za iznajmljivanje nije realizirao ništa. Zbog neučinjenog Vrdoljak je nagrađen novom i odgovornijom ministarskom foteljom, pa, kako je krenulo ne bi nas iznenadilo, da uskoro, preuzme i funkciju ministra zdravstva, jer se, valjda podjednako razumije  u zdravstvo kao i u ekonomiju.

ČEKA LI NAS RAZDOBLJE ŠTRAJKOVA I SUDSKIH PRIJEPORA

Cijeloj ovoj kaotičnoj situaciji u zemlji dodatno ulje na vatru dolio je i  proračun  za 2013. godinu kojii u punoj mjeri  demantira izjavu premijera Milanovića da je ‘najgore za građane prošlo’. Tako naši vodeći ekonomski analitičari tvrde da se ‘proračun vodi istom filozofijom kao i onaj iz 2012’. Željko Lovrinović sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta apsolutno je uvjeren da će se dodatni prihodi namaknut   iz džepova građana i da će i dalje rast  porezno opterećenje. ‘Nakon što je ove godine pao pet posto, realni životni standard građana dogodine će se smanjiti za još tri posto. Zbog toga nas iduće godine čeka razdoblje štrajkova i sudskih prijepora – upozorava Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.
Takvoj žalosnoj slici naše aktualne svakodnevice još više pridonose nova odustajanja od najavljenih investicija Kukuriku koalicije.Najnoviji primjer je odustajanje Milanovićeve Vlade   od projekta  nizinske pruge Zagreb – Rijeka, vrijednog 5 milijardi eura, što je kao grom iz vedra neba istinski pogodilo zaposlene u Luci Rijeka. Naime oni su se opravdano  nadali da će izgradnjom te pruge Luka Rijeka, osim što će zaposliti brojne ljude, postati i glavna transportna luka jugoistične Europe.No,  odustajanjem od projekta gradnje  nizinske pruge zabijen i posljednji čavao u Čačićev, na sva zvona najavljivani, investicijski bum i tek sada dolaze bolni dani otriježnjena za hrvatske građane nakon svih tih obmana bivšeg prvog potpredsjednika Vlade, u kojeg je premijer Milanović vjerovao kao u istnskog spasitelja hrvatskog gospodarstva. Prisjetimo li se samo posljednje Čačićeve katarske obmane, prije nego li je doznao za presudu iz Mađarske, kada je na povratku naše delegacije iz posjeta toj najbogatijoj zemlji na svijetu, slavodobitno izjavljivao da će LNG terminal za ukapljeni plin  biti izgrađen u suradnji sa strancima a Katar bi navodno garantirao opskrbu plinom desetke godina unaprijed. No, od tih najavljivanih silnih investicija zbog kojih su brojni građani u šali govorili ‘Emira za premijera’, ostalo je samo veliko ništa.

KUCA LI SLOVENSKI SINDROM I NA HRVATSKA VRATA

Iz Katara nakon odlaska naše državne svite više nije bilo nikakvoga glasa. A kako bi i bilo kada je kao Vladin pregovarač s  katarskim Emirom bio nitko drugi no Radimir Čačić, kojem je u to vrijeme presudio mađarski sud jedanaest bezuvjetnih mjeseci zatvora, zbog toga što je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje nedužnih ljudi. ‘Pa skim to mi pregovaramo’, vjerojatno su se, kada je ta vijest došla do njih, u čudu zapitali katarski pregovarači. Ovakvih crnih  bisera Kukuriku koalicije moglo bi se nanizati u čitavu jednu nisku, od Omble, Linićeva poreza na nekretnine, svakodnevnih prepucavanja koalicijskih partnera, podmetanja i koječega još. Stoga i ne čudi zabrinutost iz EU-a, jer bez ozbiljne rekonstrukcije Vlade,kao  i ne poduzimanja nužnih reformi, čini se da nam je sve bliži slovenski scenarij u kojem je nakon brojnih uličnih prosvjeda pala i prva žrtva. Gradonačelnik Maribora Franc Kangler nije izdržao pod pritiskom nezadovoljnih građana pa je podnio ostavku. No,  prosvjedi će se nastaviti  sve do 21. prosinca ove godine kada revoltirani građani očekuju da će svoju ostavku slovenskim građanima podnijeti i premijer Janez Janša. Vrlo je vjerojatno da slovenski sindrom pređe preko Bregane i u Hrvatsku ukoliko Milanović i njegovi Kukuriku partneri ne shvate dramatičnu  situaciju u kojoj se našla naša zemlja ali i upozorenja  EU o hitnoj i ozbiljnoj rekonstrukciji  Vlade. Jedno je sigurno, premijeru Milanoviću narednih tjedana i mjeseci neće biti lako. Jer, kao što kaže latinska poslovica – ljudi moraju najteže podnositi ono što se dogodilo njihovom vlastitom krivicom’, a upravo sve loše što nam se dogodilo u proteklih godinu dana,(ništa nam se dobro i nije dogodilo), dogodilo se vlastitom krivicom Kukuriku koalicije. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Faruk
  #1 Faruk 23 prosinca, 2012, 01:49

  Prema posljednjim anketama 2 / 3 (66%) građana Hrvatske misli da zemlja ide u krivom smjeru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Valter
  #2 Valter 11 prosinca, 2012, 19:25

  Uskoro će se “pravda” s ljudima prazna želuca valjat ulicama…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Štefica Cvek
  #3 Štefica Cvek 10 prosinca, 2012, 07:30

  Prva godina rada Vlade: Nisu obećali ništa, a to su i ostvarili..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code