VINDIJA PRED PONIŠTENJEM PRETVORBE

VINDIJA PRED PONIŠTENJEM PRETVORBE

8. listopada, 2011.

 

vindija1

Kako je Drk stekao 99,8 posto dionica tvrtke?

Piše: Darko Petričić

Temeljem najnovijih zakonskih odredbi prema kojima ne zastarijeva kriminal iz procesa pretvorbe i privatizacije, mali dioničari varaždinske Vindije, kao i ključne osobe koje su bile dobro upućene u tranzicijske financijske malverzacije ove tvrtke, namjeravaju pokrenuti postupak poništenja pretvorbe.

Sadašnji predsjednik uprave Vidije Dragutin Drk, koji je ujedno i većinski vlasnik ove tvrtke, a posjeduje ukupno 99,8 posto dionica, mogao bi uskoro pred istražnim organima objasniti čarobnu formulu kako je uspio kupiti tvrtku koja se procjenjuje na preko 300 milijuna eura. Drk je preuzimanjem Vindije tako postao i gospodar cijele varaždinske regije, a njegovi bivši, najbliži suradnici dobro znaju, i raspolažu podacima i dokumentacijom, da sve te transakcije, koje su omogućile koncentraciju bogatstva kod jedne osobe nisu bile legalne.

Osnovni dokument koji otkriva nezakonitosti u procesu pretvorbe i privatizacije varaždinske tvrtke je Izvješće o obavljenoj reviziji u Vindiji koje je završeno u svibnju 2003. godine. U tom Izvješću spominju se brojne nepravilnosti koje je sadašnji predsjednik Uprave Dragutin Drk počinio dok je gomilao dionice na svom putu prema većinskom vlasništvu. Bez obzira na protuzakonite radnje koje su evidentirane u Izvješću, Državno odvjetništvo do sada nije pokrenulo nikakve kaznene postupke prema Drku, no s obzirom na aktualno pokretanje brojnih antikorupcijskih afera, za očekivati je da će se uskoro rasvijetliti i pretvorbena enigma Vindije.

OTJERANI REVIZORI

Troje državnih revizora u Vidiji su proveli oko 6 mjeseci istražujući financijske i knjigovodstvene malverzacije, a njihov boravak bio bi i duži, a nalazi kvalitetniji da ih Drk nije doslovno potjerao iz Vidije riječima: Hranite li vi sve ove ljude ili ja? To im je bio zadnji dan boravka u tvrtki. U Vindijinom revizorskom izvješću spominju se brojne nepravilnosti kakve su registrirane i u ostalim tvrtkama s problematičnim pretvorbama, pa je tako otkrivena nerealna procjena tvrtke, odnosno, Vindija je potcijenjena za oko 25 do 30 milijuna DEM! Tako potcijenjena vrijednost išla je u korist Drku i na štetu državi. Kod procjene tvrtke nije ukalkulirana vrijednost 25 stana u vlasništvu Vindije, čija je prosječna površina iznosila oko 80 kvadratnih metara, a njihova cijena je u to vrijeme bila oko 2000 DEM po «kvadratu». Te stanove koristili su radnici i oni su ih otplaćivali tako da su rate plaćali Vindiji.

Ni Vindija nije bila pošteđena menadžerskih kredita. Oni su korišteni za kupnju dionica, a otplaćivani su iz dobiti tvrtke. Usred procesa privatizacije Drk odlučuje smanjiti temeljni kapital Vindije kako bi se smanjila vrijednost dionica i kako bi što jeftinije preuzeo preostale dionice koje nije posjedovao.

KLJUČNI PODACI

Kada su dionice Vidije otplaćene preko Štedno-kreditne Zadruge Vindija Uprava je donijela odluku o uništavanju poslovne dokumentacije koja bi mogla teško kompromitirati Dragutina Drka. Revizija je tako Izvješće sastavila na temelju nepotpunih podataka i na temelju preostale dostupne dokumentacije. Ključne dokumente i podatke o kriminalnoj pretvorbi Vindije posjeduju pojedinci, bivši i sadašnji djelatnici  koji upravo pripremaju pravne radnje za pokretanje postupka poništenja pretvorbe i privatizacije Drkove tvrtke. Očekuje se da će taj proces rasvijetliti i vlasništvo Dragutina Drka i nad ostalim tvrtkama i nekretninama koje je protuzakonito prisvojio.

Bez obzira na brojne kontakte i upite koji su upućeni Vindiji, a prvenstveno prema Dragutinu Drku i njegovoj kćerki Dubravki Drk Mravlinčić koja radi na odnosima s javnošću, kako bi dobili službeni odgovor iz tvrtke vezano uz ove navode i inicijativu za poništenje pretvorbe, do objave članka nikakav odgovor nismo primili. T

20 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 17 kolovoza, 2012, 21:31

  Dragutin Drk, vlasnik Vindije, postao je najveći donator SDP-a, otkriva Jutarnji dodajući da je u prvih šest mjeseci u stranačku kasicu prasicu uplatio 200 tisuća kuna. Tom uplatom nastavlja tradiciju jer je 2008. godine istu svotu uplatio tada vladajućem HDZ-u. Štedljivi Drk više ne uplaćuje ni kune HDZ-u, što je mnogo racionalnije ponašanje od Roberta Ježića koji je putem Diokija uoči predsjedničkih izbora gurnuo 200 tisuća i Josipoviću, i Hebrangu, i Primorcu. A radnike DIOKI-ja gurnuo je u propast.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. sofer222
  #2 sofer222 1 travnja, 2012, 14:55

  da,,redovito svojim dijelatnicima,,,ali sa mojom lovom!!!da,,ulaze u SVOJA!!,moderna poduzeca,,sa mojom lovom,,a mene tijera da dizem kredite da podmirim obaveze!!!u cemu je onda poanta radit za vindiju!!!???NIJE JEDINA!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. sofer222
  #3 sofer222 24 ožujka, 2012, 12:47

  svaka mu cast,,po njegovom,,,moras samo cijeli zivot radit za vindiju,,a da poplati samo dugove za prijevoz distribucija,treba mu 6milijuna eura!!!!pitam ga zasto nije uzeo kredit sto je nudila drzava ,,bas za likvidnost!!!??,,zato jer bi morao banki placat kamate,,a nama vozacima,,ne!!!zalosno,,

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. šofer
  #4 šofer 7 veljače, 2012, 15:19

  živio DRK samo da mi plati račun za 9 mjesec, jer već 50 dana nije se sjetio ništa platit,a gorivo 10kn,i pomnožite to sa 200tinjak vozača x5 mjesecix 30 000kn =30 000 000kn

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pipistrel
  #5 Pipistrel 10 prosinca, 2011, 12:02

  [quote name=”Monk”][quote name=”Pipistrel”]Zlatni Pan, pa to sam i napisao: nije sve bilo savršeno, ali nije u pitanju 20 stanova nego 2, i nije u pitanju podcijenjena vrijednost od 20-30 mil DEM nego 2.

  Tako barem piše u toj reviziji, a to očito autor članka nije pročitao, ili je pročitao pa je svaku brojku množio s 10.[/quote]

  Ma stvarno. Drk je ukrao samo 2 milijuna DEM a kad to pretvorimo u eure onda je to samo milijun eura. Poštenjačina, treba mu oprostiti jer je sve to ukrao u ime naroda i zaposlenika i podjelio im. Da je bilo više takvih poštenih lopova svi bi bili zaposleni i imali lijepe plaće baš kao u Vindiji.[/quote]

  NIgdje ne piše da je on nešto ukrao nego da je za toliko podcijenjena vrijednost VIndije.

  Da , u pravu si, da je bilo više takvih privatizacijskih priča bilo bi puno bolje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Monk
  #6 Monk 8 prosinca, 2011, 21:45

  [quote name=”Pipistrel”]Zlatni Pan, pa to sam i napisao: nije sve bilo savršeno, ali nije u pitanju 20 stanova nego 2, i nije u pitanju podcijenjena vrijednost od 20-30 mil DEM nego 2.

  Tako barem piše u toj reviziji, a to očito autor članka nije pročitao, ili je pročitao pa je svaku brojku množio s 10.[/quote]

  Ma stvarno. Drk je ukrao samo 2 milijuna DEM a kad to pretvorimo u eure onda je to samo milijun eura. Poštenjačina, treba mu oprostiti jer je sve to ukrao u ime naroda i zaposlenika i podjelio im. Da je bilo više takvih poštenih lopova svi bi bili zaposleni i imali lijepe plaće baš kao u Vindiji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Monk
  #7 Monk 8 prosinca, 2011, 21:39

  [quote name=”Pipistrel”]A da autor ovoga teksta prije prouči nalaz revizije o pretvorbi Vindije? Dostupan je na internetu na revizija.hr.

  Ne kažem da je sve bilo super, ali u tom izvještaju piše nešto sasvim drugo nego što u ovome članku. Kome smeta jedna od boljih privatizacija u HR gdje je management privatizirao tvrtku i nastavio uspješno poslovati te s 250 djelatnika za vrijeme privatizacije stigao na 4.000?

  Nekome smeta što ljudi nisu izbačeni na ulice a nekretnine prodane? Tako bi barem izgledala tipična privatizacijska priča.[/quote]

  Ma pusti ih Pipistrelo, šta oni znaju kako se pere lova preko tvrtke kćeri ili preko tvrtke od kćeri.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Pipistrel
  #8 Pipistrel 19 listopada, 2011, 10:49

  Zlatni Pan, pa to sam i napisao: nije sve bilo savršeno, ali nije u pitanju 20 stanova nego 2, i nije u pitanju podcijenjena vrijednost od 20-30 mil DEM nego 2.

  Tako barem piše u toj reviziji, a to očito autor članka nije pročitao, ili je pročitao pa je svaku brojku množio s 10.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. gustirna
  #9 gustirna 17 listopada, 2011, 21:47

  zlatni pan
  uopce ne branim drk-a.vjerovatno je radio (pretvorio) kao ogromna vecina a svijetli primjer je drug HIGHWAY KEELER .
  znam komunistickog direktora,komunistickog poduzeca koji je kupio ‘legalno’ to poduzece ’91.za kupnju poduzeca zalozio je kucu i stan na prvoj crti bojisnice (gdje su svakodnevno padale granate) i dobio je kredit od banke gdje je bio direktor njegov pajdas iz gradskog komiteta.danas ta firma propada odnosno propala je ali nije..ne placa radnike.radnici protestiraju na ulici dok se vlasnik sepiri po raznim seminarima ekonomista koji bi nas trebali izvuci iz ovog gliba.
  ulicni protes tih radnika,barem ja,do sada nisam vidio na televizijama kao radnika ‘kamenskog’ dok nisu otkrili da je i jedan crveni suvlasnik kamenskog pa je i to povuceno sa televizija.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. zlatni_Pan
  #10 zlatni_Pan 17 listopada, 2011, 15:17

  * gustirna – nije Dragutin Drk crveni već plavi, bio je govornik na skupu u Varaždinu, svaka čast, potpora im je vjerna, baš me zanima zbog čega.

  * pipistrel – evo proučio sam, pa tko ima vremena neka sve čita

  najbitnije:
  6.1. Ocjena postupka pretvorbe
  Postupak pretvorbe društvenog poduzeća Vindija, Varaždin, nije obavljen u potpunosti
  u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća.

  proučite temeljito tekst, nemojte biti površni ko u školskim klupama.

  a za “Zena” posebna poruka: kaže se – zahvaljujući Dragutinu Drku. Znači prvo ime pa prezime. Jer pravopis nebudemo mijenjali koliko god nam neka izjava bila smješna i imali nalog da napišemo drugačije

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. gustirna
  #11 gustirna 16 listopada, 2011, 19:46

  ovaj drkavac sigurno nije CRVENI kada je dosao na red za pravosudje iako nitko o njegovom kriminalu nije napisao knjigu .crveni pajdas cacic pored knjige koja ga tereti.pored saborske rasprave o njegovom kriminalu koristi i dalje crvenu zastitu.strpao je u remetinac ‘svog’ cehoka moguce je da i ovoga ako mu se ovaj zamjerio.bez obzira sto drk redovno isplacuje svoje radnike i razvija firmu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Pipistrel
  #12 Pipistrel 15 listopada, 2011, 09:53

  A da autor ovoga teksta prije prouči nalaz revizije o pretvorbi Vindije? Dostupan je na internetu na revizija.hr.

  Ne kažem da je sve bilo super, ali u tom izvještaju piše nešto sasvim drugo nego što u ovome članku. Kome smeta jedna od boljih privatizacija u HR gdje je management privatizirao tvrtku i nastavio uspješno poslovati te s 250 djelatnika za vrijeme privatizacije stigao na 4.000?

  Nekome smeta što ljudi nisu izbačeni na ulice a nekretnine prodane? Tako bi barem izgledala tipična privatizacijska priča.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. lulek
  #13 lulek 14 listopada, 2011, 18:18

  netko je i Njih dotaknuo???

  iznenađen sam.

  Svašta bi tu još moglo biti i to day after yesterday

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. sunčica_62
  #14 sunčica_62 14 listopada, 2011, 18:14

  hahahahhahahahahahahahhahahahahaha ZEN ovaj te prokužio.
  vjerojatno si išao po “svoje mišljenje” pa si se izrazio.

  ROFL

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Brankec
  #15 Brankec 14 listopada, 2011, 17:52

  Uvaženi gospodine “Zen”
  predlažem Vam da se na predstojećim parlamentarnim izborima kandidirate za sastav vlade jer Vaš program: “POKRADI PA DIJELI I BUDI USPJEŠAN PODUZETNIK” će naići na podršku mnogih ljudi koji se nisu obogatili u doba privatizacije, a možda su jednako, ako ne i više kreativni od navedenog “vlasnika” navedene tvrtke.
  P.S. Izražavam sumnju da ste Vi na neki način povezani sa dotičnom tvrtkom, ako ne i njen visokopozicionirani djelatnik, jer da ste kojim slučajem njihov radnik u noćnoj smjeni koji nezna što znači plaćeni prekovremeni sat ili šofer kojemu se računi za obavljene usluge plaćaju sa zakašnjenjem od 100 i više dana pa zbog toga dolazite u probleme u svojim obavezama prema državi i porezu, pitam se dali bi tako pisali i veličali dotičnog.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. ZEN
  #16 ZEN 14 listopada, 2011, 11:33

  BEZ OBZIRA NA PRETVORBU VINDIJA I DALJE ŽIVI I RADI ZA RAZLIKU OD OSTALIH ” PRETVORENIH “PODUZEČA. REDOVITO ISPLAĆUJE PLAĆE SVOJIM DJELATNICIMA .šTO JE JOŠ VAŽNIJE ULAŽE U SVOJA PODUZEĆA , ŠIRI IH I MODERNIZIRA, A SVE TO ZAHVALJUJUĆI ČELNOM ČOVJEKU GOSPODINU DRK DRAGUTINU. ONI NE MORAJU ŠTRAJKATI I STVARATI “DRŽAVNE LOGORE” KAO NPR. DJELATNICI ĐAKOVŠTINE I MNOGI DRUGI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Ares
  #17 Ares 14 listopada, 2011, 07:24

  [quote name=”Privatnik”]Privatizirati sve što se u Hrvatskoj privatizirati da
  Zašto? Zato što je i najgori privatnik bolji vlasnik od države, čija su poduzeća ili temeljito opljačkana ili su nagomilala nevjerojatne dugove.[/quote]
  Stari moj papagaju, nisi ti ništa naučio u posljednjih 20 godina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Privatnik
  #18 Privatnik 13 listopada, 2011, 12:17

  Privatizirati sve što se u Hrvatskoj privatizirati da
  Zašto? Zato što je i najgori privatnik bolji vlasnik od države, čija su poduzeća ili temeljito opljačkana ili su nagomilala nevjerojatne dugove.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. NYT
  #19 NYT 13 listopada, 2011, 09:48

  Tisuće ljudi u HR u prvom valu pravde će morati biti smješteno van društvenog sustava.Gdje?Kamo?Kako?
  Napušteni rudnici?Uništene tvornice(pjesnička pravda)?Sabirno-distribucijski centri?Rijetko naseljeni otoci?

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Flick
  #20 Flick 12 listopada, 2011, 08:47

  Ajmo istrazivako novinarstvo i to abecednim redom:
  Arenaturist,Astra,Agrimex,Dubrovacki vrtovi sunca,Hoteli Zadar,Haludovo,KIM,Varteks,ZABA.itd.& itd…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code