NOVA KOLUMNA SAŠE RADOVIĆA: SRETNI SMO ŠTO JE PROPALO, AVIONI NAM SLUŽE SAMO ZA MITINGE I PROSLAVE

NOVA KOLUMNA SAŠE RADOVIĆA: SRETNI SMO ŠTO JE PROPALO, AVIONI NAM SLUŽE SAMO ZA MITINGE I PROSLAVE

30. prosinca, 2018.

 

Piše: Saša Radović

U Hrvatskoj nema korupcije! Ni u jednoj velikoj aferi kojih ima „koš i još“, gdje su mistriozno nestali milijuni ili milijarde, naše bajne „institucije koje rade svoj posao“ kažu – da nema korupcije! Nema nigdje, nema ni u Agrokoru! Moramo stisnuti zube, zatvoriti usta i prihvatiti da je to tako! Ako spomenemo korupciju – bez obzira što imamo evidentne, notorne dokaze – bit ćemo optuženi i osuđeni za klevetu. Istražni postupak provest ćemo u Remetincu, a zatim kaznu u zatvorima u Glini, Turopolju ili u Lepoglavi… Možda se kazna poveća, doda se kleveti još nešto, na primjer – napad na ustavni poredak ili slično…

Dakle, nema korupcije, nema, nema!!! Mogu nam zabraniti da javno spominjemo korupciju, ali nitko nam ne može oduzeti vjeru. Vjerujemo u Boga, u ljubav ili u nešto treće, vjerujemo i u nepravdu, bezobzirnost, pohlepu i nitko nam to ne može uzeti. Ne mogu nam oduzeti ni sumnju, a za sumnju nema ni zabrana u našoj slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Zbog toga je najbolje da korupciju koja je kažnjiva (bez obzira na dokaze!), zamijenimo sumnjom.

Kad je nekažnjivo sumnjati – sumnjajmo!

Dobar primjer za sumnju na kraju 2018. ponajbolje je izražen njemačkom uzrečicom: „Zucker kommt zuletzt“. Taj „šečer dolazi na kraju“ kupnja je prastarih izraelskih bojnih zrakoplova. I sumnja, velika kao more ili nebo, koja se uvukla u cijelu Hrvatsku, u Hrvate u dijaspori i u one koji panično bježe iz Hrvatske. Iako je objavljen poveći skup članaka i kolumna o toj novoj aferi „F-16“, treba razjasniti još neke nepoznanice. Da se i dalje sumnja ili da se prestane sumnjati!

Nije korupcija nego sumnja

Ukratko; Kupujemo od Izraela 12 zrakoplova F-16 C/D Barak. To su američki oldtimeri (stari preko 30 godina!) prizvedeni u Lockheed Martin u SAD-u koji su davno poklonjeni Izraelcima s uvjetom da ih ne mogu prodati bez pristanka SAD. Sada nam Izrael prodaje te poklonjene prastare zrakoplove za 500.000.000 dolara (3,3 milijarde kuna). Bit će isporučeni do 2022. godine i tada će biti još stariji (oko 35 godin!).

Od ponuda iz Švedske, SAD-a, Južne Koreje, Grčke i Izraela, u vrlo netransparentnim javnosti, takoreći tajnim pregovorima, odabrani su izraelski zrakoplovi, F-16 Barak. Bez pristanka SAD, iako se znalo da je pristanak obvezatan! Taj propust prva je komponenta goleme sumnje „da nešto nije u redu“, no sljedeća sumnja je opasnija; Upitna je stručnost grupe koja je predlagala ovu ponudu vladi RH. Stručnjaci nisu uzeli u obzir (ili nisu znali) ono što zna svaki inženjer, da postoji „umor materijala“. Pukotine i lomovi javljaju se od dugotrajnih velikih naprezanja i silnih vibracija. Imali smo i ružan primjer; nakon programa proslave Oluje iznad Knina 2014., zbog umora materijala srušio se naš MIG 21 u jedan vrt, srećom pilot se katapultirao i preživio. Tom prastarom MIG-u odavno je prošao vijek trajanja kao i „našim“ F-16 (vijek je 30 godina i 8000 sati za F-16). Postoji realna mogućnost da prilikom polijetanja našim novo kupljenim oldtimerima otpadne rep ili krilo. Ili da se zrakoplov raspadne.

I sada ono treće što je više od svega izazvalo sumnju javnosti „da nešto nije u redu“; Glavni zagovornik ovog odabira bio je ministar Krstičević, a po dogovoru upravo njegova bivša firma King ICT gdje je bio vodeći menadžer, imat će monopol servisiranja i popravaka zrakoplova F-16. Zbog starosti zrakoplova godišnji troškovi servisiranja penju se na nevjerojatnih 80.000.000 dolara pa i više, što u deset godina iznosi novih cca pet milijarda kuna. U vrijeme pregovora o kupnji, King ICT osnovao je firmu kćer Planet IX za održavanje zrakoplova – za sjajan milijardski posao. U pravnim državama, nemoguće – u Hrvatskoj, normalno!

Četvrta golema sumnja „da nešto nije u redu“ zapravo je prva, inicijalna ili predhodna – je li nam ta kupnja uopće bila potrebna? Hrvatska se topi, nestaje zbog raseljavanja, upravo zbog ovakvih i sličnih sumnja. Osiromašeni smo, opljačkani, ima nas već manje od 4 milijuna – ali smo ipak članica NATO-a. U bazi u Avianu NATO ima moderne bojne zrakoplove koji mogu biti iznad nas za nekoliko minuta leta. Oni su dužni da nas brane i ti zrakoplovi sigurno nisu izslužene, prastare olupine kojima je prošao vijek trajanja.

Na kraju dolazi zaista ono, „Zucker kommt zuletzt“. Debela, najdeblja sumnja! Pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio je na “certificiranje predloženi transfer 12 zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”.

U State Departmentu izračunali da 12 zrakoplova F-16 Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara. Do cijene od 500 milijuna dolara nedostaje 365 milijuna dolara. To je skoro 2,4 milijarde kuna. „Di su pare“? – upitao bi vrli drug Bernardić. Postoje li ili su nestale nekim mađioničarskim trikom? – pita se hrvatska javnost i sumnja!

One „institucije koje rade svoj posao“ ne zanimaju nikakve sumnje. Rade težak i odgovoran posao, na Gornjem gradu love miševe koji šuškaju, šalju SMS-ove i prisluškuju jedan drugoga. Svekoliki puk to ne zanima, SMS-ovi i jalove svađe ne mogu se jesti – a ima gladnih!

Spinovi

Ovih se dana po medijima razvlače spinovi o tome da tu „neophodnu“ kupnju nebeskih letjelica treba svakako provesti i da zla Amerika neda svoj pristanak na to. Možda je Trump u dogovoru s Putinom koji želi Jadransko more. Umjesto da budemo sretni što nam neće u jamu bez dna u desetak godina nestati osam ili deset milijarda. Nepotrebnih (jer smo članica NATO-a)!? A, ako su ti bojni zrakoplovi baš potrebni za proslave i aeromitinge – zar nije bilo bolje kupiti tri ili šest novih F-16 za manju ili istu cijenu? I uz mnogo, mnogo jeftinije održavanje! Hm, je li bolje jeftinije ili skuplje – i za koga?

Provlaće se i priglupi spinovi o tome – hoće li ministar Krstičević ili vlada RH dati ostavke? Nije priglupo, nego glupo! Politički moral odavno ne spava u Republici Hrvatskoj!

Na kraju treba ponoviti (za svaki slučaj!) – da u Hrvatskoj nema korupcije i da je zbog toga nitko ne istražuje. Još je manje mita ili provizija!

Ali, bilo bi jako lijepo da nema ni sumnja!

Anno Domini MMXVIII. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ivan Marković
  #1 Ivan Marković 4 siječnja, 2022, 14:34

  Sretna vam Nova godina svima, ja sam gđica Ivan Marković iz Hrvatske, samohrana sam majka troje djece, radim kao medicinska sestra u (KBC Zagreb) imam 37 godina, ovo sam stvarno uzela sebi ove godine 2022. Moram obavijestiti širu javnost kako sam dobila pomoć od gospođe BOŽENE DOBRAŠIN. Tražio sam način da uložim u Hrvatsku sa svojom ušteđevinom pa sam vidio oglas za svjedočanstvo na sigurnom forumu, kontaktirao sam je i dala mi je točan ideal koji sam tražio, a srećom i ona je bila pravi zajmodavac koji je dao Zajam s kamatom od 3% s dobrom reputacijom. Dobio sam kredit od 25.000 eura na rok otplate od 10 godina, a otplata počinje tri mjeseca nakon što sam dobio kredit, pa sam kredit dodao teško zarađenom novcu za ulaganje. Iskreno, ovo je stvarno i odlučio sam to podijeliti ovdje, pa ako trebate zajam ili želite uložiti svoj novac, možete je slobodno kontaktirati putem e-maila: [email protected] WhatSapp: +1347574180

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mugabe
  #2 mugabe 31 prosinca, 2018, 08:44

  Još kad ti ne bi bilo pet “milijarda” i deset tvrtka, jebo te gramatika, konju.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Saša
   Saša 31 prosinca, 2018, 11:46

   Dragi Mugabe, pogledaj gramatiku hrvatskog jezika. Živiš u nekoj staroj držžavi kad se govorilo “po tvom”.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code