OVDJE RADIO SRBOBRAN S PETROVE GORE

OVDJE RADIO SRBOBRAN S PETROVE GORE

27. prosinca, 2017. 5 komentara

 

Dr. Dušan Bjelajac, liječnik i manjinski aktivist izrijekom spominje kako nevladina udruga, koja ima zadaću informiranja stanovnika Banovine i Korduna, želi tu zadaću realizirati posredstvom radija, odnosno djelatnošću proizvodnje i emitiranja radijskoga programa za Gvozd, Topusko, Glinu, Dvor i Hrvatsku Kostajnicu. Zbog specifičnih zemljopisnih karakteristika, drži dr. Bjelajac, to bi se moglo postići relativno malom snagom eksperimentalnog radijskoga programa s antenskim sustavom na Abezu (Gvozd) ili pak na Poglediću (Glina). Ukoliko se emitivno područje želi proširiti i na Dvor i Hrvatsku Kostajnicu, antenski bi sustav trebalo postaviti na Zrinskoj gori. Djelovanje nove radijske postaje, spremnost na financiranje putem osnivačkih udjela

Napisao: Josip Frković

Dva mjeseca iza najave u Glini i kontakata u srpskom entitetu BiH s Miloradom Dodikom, multipraktični razvojačeni sanitetski pukovnik mitske sao krajine i VMO-a Republike Srbije, povratnik i djelatni specijalist-pulmolog sisačke Opće bolnice u Petrinji, te volonter zamjenik sisačko-moslavačkoga župana iz redova srpske manjine, predsjednik Informacijsko-dokumentacijskoga centra Banovine i Korduna, dr. Dušan Bjelajac, očito je ozbiljno odlučio proširiti mrežu lokalnih privatnih elektroničkih postaja županije. Još jednom, sedmom. Ne zna se, doduše, jesu li inicijatori naumili osnutak strogo manjinske institucije (IDC) ili radio-difuzije općega profila, ali svakako „sa zadatkom potpune i objektivne informacije u očuvanju povijesne, kulturne i tradicijske baštine srpske zajednice..“.

Vlastita proizvodnja

Naš je cilj poboljšati kvalitetu života. Nudeći informacije, ne samo na osnovi informiranja o događajima na lokalnoj i široj razini obrazovanja i pomoći u ostvarivanju prava i mogućnosti pojedinaca i zajednice. Također, u ovim vremenima relativiziranja i prikupljanja, obrade i predstavljanja izvornih dokumenata, a vlastitom proizvodnjom (audio, video izdaaštvo), želimo pokazati i dokazati da su ljudi Banovine i Korduna sposobni ostvariti postignuća koja će iza sebe ostaviti budućim generacijama“, kazao je to i zapisao dr. Bjelajac u Glini 17. listopada ove godine. On dodaje: „Želja je osnivača okupiti mlade, obrazovane ljude u centru informacijskih dokumenata koji su uza stručnu pomoć i obuku spremni raditi na ostvarivanju postavljenih ciljeva. To, naravno, zahtijeva angažiranje stručnih suradnika u regiji i izvan nje, s kojima je IDC u kontaktu i koji su spremni pomoći pri provedbi ovoga projekta…“ Osim predsjednika udruge dr. Bjelajca, tajnica je Glinjanka Branka Bakšić Mitić, a Dragan Ivković, predsjednik Upravnoga odbora.

Puna pokrivenost područja 

Dr. Bjelajac je već tada napisao: „Želimo otvoriti radio za područje Banovine i Korduna“, dodajući kako je ideja i planova vrlo mnogo, pa je suradnja s lokalnom zajednicom, vladinim i nevladinim sektorom neminovna pri ostvarivanju funkcija IDC-a. Predsjednik nevladine udruge pripominje kako su inicijatori utemeljenja spremni za projekt osigurati i neophodna materijalna sredstva. A već 12. prosinca na adresu Agencije za elektroničke medije u Zagrebu poslan je dopis u kojem liječnik i manjinski aktivist izrijekom spominje kako nevladina udruga, koja ima zadaću informiranja stanovnika Banovine i Korduna, želi tu zadaću realizirati posredstvom radija, odnosno djelatnošću proizvodnje i emitiranja radijskoga programa za Gvozd, Topusko, Glinu, Dvor i Hrvatsku Kostajnicu. Zbog specifičnih zemljopisnih karakteristika, drži dr. Bjelajac, to bi se moglo postići relativno malom snagom eksperimentalnog radijskoga programa s antenskim sustavom na Abezu (Gvozd) ili pak na Poglediću (Glina). Ukoliko se emitivno područje želi proširiti i na Dvor i Hrvatsku Kostajnicu, antenski bi sustav trebalo postaviti na Zrinskoj gori. Djelovanje nove radijske postaje, spremnost na financiranje putem osnivačkih udjela, odnosno sufinanciranjem DIC-a, već je izrazilo nekoliko jedinica lokalne samouprave, privrednih subjekata i nevladinih udruga. I dok neki suzdržano gledaju na eventualnu obnovu radija niske razine informativnosti i kulturnih funkcija, kakav je bio onaj vrginmoštanski prijeratni medij, pričekajmo ipak stav i mišljenje stručnjaka Agencije za elektroničke medije, a potom i potencijalnih sufinancijera. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zagorski veseljak
  #1 zagorski veseljak 27 prosinca, 2017, 17:53

  Zar nije im dosta što traže više od nas u lijepoj našoj.
  Opet hoće vladat, a jedva smo ih se pokušali riješiti….Ma Je… ih onaj tko im to dozvoli i dopušta…Gdje je sad naša presednica da lupi šakom o stol i reče dosta…Opet bi ONI bili ugroženi…

  kad su već toliko hrabri neka široj javnost podastru svoje programe…Što već nije dosta zasićen eter u Hrvatskoj….naravno ima mjesta na skali, je Agenciji je bitan profit….Otkuda samo pare za financirat opremu, odašiljače…..već imamo jedan županijski radio u SM području…..kakvu će ovaj dobit koncesiju….GRADSKU, ŽUPANIJSKU, DRŽAVNU…..Možda misle napravit kakvo otcjepljenje ko nekad….e ne ide drugovi više to tako…
  Bitno da su ovi NAŠI devedesetih pokupili grdne novce za koncesije….

  Koliko će ova samo koštat ako ju dobiju….Molim sve transparentno( iako0 ne znamo kaj znači ova riječ, koju često upotrebljavamo, kao i mnoštvo drugih).

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Velebit
  #2 Velebit 27 prosinca, 2017, 12:18

  U kojoj drzavi mi zivimo? Tkoje Predsjednik ili Predsjednica?Tkoje Premijer?Dali ova drzava ima vlada? Dali ova drzava ima sabor?Dali ima itko dami odgovori ?Dali Hrvatska ima vojsku?Ako imamo onda je ovoga dosta.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Marijan Blažević
  #3 Marijan Blažević 27 prosinca, 2017, 09:20

  Kako je to moguće bože moj dragi.Nisu li ti barbari juče dignuli otužje na ovu držsvu okupirali jednu trećinu pobili opljačkali uništili.Ima li i tko da to javno i otvoreno kaže.Dosta je više barbarluka.Župane sprdnjo jedna prodana imaš li i ttun obraza.Ovo će te koštati nećeš ni ti do vjeka biti župan.A kako onda dalje razmisli.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • moslavački - posavac
   moslavački - posavac 27 prosinca, 2017, 17:58

   Kad i župan sam ne zna kako reagirat…Ima sigurno”sposobne” i “podobne” suradnike.
   kakvo je to kad ova manjina ima siguran stolac u županiji, a ostale stranke ne mogu naći konsenzus.
   dajte više metnite točku na i.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 27 prosinca, 2017, 08:09

  Uzmi ti svoj radio nosiga u Srbiju nam Hrvatima ne treba propaganda imaje I ovako dosta.Ako ti da dozvolu Hrvatska vlada onda su i oni kao I ti.Dosta vas je vise kako vas nije sram koljaci.

  Odgovorite na ovaj komentar

<

*

code