OTVORENA PANOVA STAZA U KANJONU KAMČNIK KRAJ VRBOVSKOG

OTVORENA PANOVA STAZA U KANJONU KAMČNIK KRAJ VRBOVSKOG

1. srpnja, 2018.

 

 

U Značajnom krajobrazu Kamačnik kraj Vrbovskog uređena je Panova staza. Uz stazu su postavljeni gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Tonovi tih posebnih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku.

Panova staza, nazvana po bogu iz grčke mitologije koji se smatra zaštitnikom prirode, zajednički je projekt Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog.

Vrbovsko i njegova okolica zauzimaju sve važnije mjesto na turističkim kartama zaljubljenika u prirodu. Uz bogatu biološku raznolikost sada će u Kamačnik domaće i strane goste privlačiti i akustična atrakcija kreirana da šetače poziva na interakciju. Ona ujedno izletnike, pogotovo najmlađe, potiče da stazom dođu do Kamačnikova vrela. Isprobavajući glazbala zanimljivija im je i šetnja pri povratku.

Glazbala je izradio Zoran Gojmerac, vlasnik tradicijskog obrta Glazbala Gojmerac. Glazbala za Panovu stazu predstavljala su mu poseban izazov. Iako je iza njega veliko znanje i iskustvo u glazbalarstvu zahvaljujući čemu surađuje s mnogobrojnim folklornim društvima diljem zemlje, posljednji je zadatak imao osobitosti – glazbala su trebala biti velika i čvrsta, a glazba u suglasju s prirodom. Ponosan je, kaže, što je u tome uspio.

Na Panovoj stazi radilo se tri godine, a projekt je vrijedan gotovo sto sedamdeset i četiri tisuće kuna.

Na predstavljanju Panove staze Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju u povodu dvadeset godina portala Fotozine. Događaj su glazbom začinili veterani Folklornog ansambla Zagreb – Markovac, a fotografi su se natjecali u kuhanju kotlića.

Oni koji su Kamačnik posjetili prvi put, oduševili su se, među ostalim, njegovim smještajem. Kanjon se nalazi u blizini Vrbovskog koji je udaljen pedesetak minuta vožnje od Zagreba i Rijeke.

Na ušću Kamačnika u Dobru nalazi se bistro Kamačnik koji je otvoren svakodnevno od 9 do 22 sata. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code