MIKI BRATANIĆ I KONOBA U KIC-u

MIKI BRATANIĆ I KONOBA U KIC-u

22. studenoga, 2019.

 

U ponedjeljak 25. studenoga „Priča o konobi“ stiže u Zagreb. U KIC-u, Preradovićeva 5, u organizaciji Udruge Piceferaj od 19 sati Miki Bratanić će dočarati atmosferu jedne od najpoznatijih dalmatinskih konoba.

Projekt „Priča o konobi“  jedno je od nastojanja Mikija Bratanića da se kroz razne aktivnosti hrvatskoj i svjetskoj javnosti približi fenomen izvorne, tradicionalne, dalmatinske konobe, težakove konobe, u kojoj se pravi, čuva i uživa vino. Konobu je autor nazvao „koljevkom Dalmacije“ jer su mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, poput vina, ulja, prošeka, pršuta, sira i iznad svega dalmatinske klapske pisme, rođene i odgojene upravo u konobi. Jedan od ciljeva njegovih nastojanja jest upravo od konobe stvoriti prepoznatljivost, te kroz priču o konobi predstaviti i pribižiti Hrvatsku i Dalmaciju sa svim njihovim baštinskim biserima.

Izvor priče  jest njegova obiteljska konoba u Vrbanju na Hvaru, koja je od ove godine proglašena od strane Ministarstva kulture Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Iz nje je crpio inspiraciju za svoju knjigu „KONOBA“ , prvu objavljenu o konobi. Knjiga je prevedena  na engleski i talijanski jezik, a realizirana je u suradnji sa Etnografskim muzejom iz Splita, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Županije SD, Grada Splita i Grada Staroga Grada.

Nedavno je objavio i knjigu, katalog PRIČA O KONOBI u kojoj je sa raznih aspekata prikazao konobu i njeno značenje jučer, danas i sutra. Osim svojih tekstova okupio je i druge stručne i ugledne ljude koji su se pridružili i poduprli njegov projekt. Tako se u povijesnom aspektu priključio gosp. Nenad Cambj, u etnografskom gosp. Silvio Braica, u muzikološkom gosp. Joško Ćaleta, u sociološkom gosp. Tomislav Raukar, u gastronomskom gosp. Rene Bakalović i Veljko Barbieri, u zdravstvenom gosp. Neven Ljubičić i Ivan Urlić, u arhitektonskom gosp Joško Belamarić i Radoslav Bužančić, te u filozofskom gosp. Jakša Fiamengo.

Katalog je premijerno predstavljen u  SAD-u tj. gradovima Boston i New York pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Županije SD, Grada Splita, Grada Staroga Grada, te financijski podržan od vaše zaklade Hrvatska kuća. Kroz katalog „PRIČA O KONOBI“, autor je nastojao predstaviti konobu kao našu kulturnu baštinu, te Hrvatsku i Dalmaciju kao destinacije mirnog i zdravog života. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code