OSUĐENI ZBOG PODRŠKE ISIL-u

OSUĐENI ZBOG PODRŠKE ISIL-u

8. listopada, 2015.

presuda-isil
Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Biljana Ćuković u utorak 6. kolovoza je izreklo prvostupanjske presude kojim su optuženi u predmetu “Erdić i drugi”, a koji su optuženi za organiziranje odlaska i učešće na sirijskom ratištu na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL), osuđeni na ukupno sedam godina zatvora.
Prvooptuženi Husein Erdić osuđen je na tri i po, Midhat Trako na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merin Keserović na po godinu zatvora.
Ovo je prvostepena presuda, a advokati optuženih imat će pravo na žalbu o kojoj će odlučivati Apelaciono vijeće Suda BiH. Tužilac Dubravko Čampara kazao je novinarima da je zadovoljan presudom, te da je ona historijska zato što je ovo prvi put da se u BiH presudi za pokušaj priključivanja paravojnim organizacijama.
Izricanju presude prisustvovao je samo prvooptuženi Husein Erdić, dok je drugooptuženi Nihad Trako izjasnio se da ne želi prisustvovati izricanju presude, kao i Nevad Hušidić, a Merim Keserović koji je i najmlađi, jer nema ni 19 godina svoj nedolazak opravdao je nedostatkom sredstava, jer živi u Bužimu.
Prema navodima optužnice, Husein Erdić je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine početkom veljače 2015. organizirao i rukovodio te dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Turske da sa područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bh. državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji IDIL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo – Istanbul.
IZVOR: www.doznajemo.com/federalna.ba)T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code