ORWELL STIGAO U HRVATSKU

ORWELL STIGAO U HRVATSKU

19. travnja, 2015.

Andrej-Alilovic-Valipile-1-655x330

Hoće li se naša 2015. pretvoriti u 1984.?

18. travnja 2015. u Hrvatsku je stiglo proročanstvo Georga Orwella (pravo ime Eric Arthur Blair). U svojoj kultnoj knjizi Nineteen Eighty-Four (1984.) opisao je viziju rezultata totalitarizma. Tu viziju ili proročanstvo mnogi od nas su naslućivali – i dogodilo se u Lijepoj našoj!

U podnevnom dnevniku HRT-a objavljeno je da se u istarskoj peradarskoj tvrtki Valipile odanost i lojalnost radnika prema upravi mjeri poligrafom iliti detektorom laži. Za tijelo djelatnice ili djelatnika pričvršćuju se razni dijelovi naprave, kako bi se dobio pismeni trag reakcija te osobe dok odgovara na postavljena pitanja. Na lažljivim djelatnicima poligraf otkriva određene reakcije: crvenilo lica, ubrzani rad srca („puls), gutanje sline i ostale oblike očitovanja uzbuđenja – i to se reflektira na grafikon. Ukoliko djelatnik ukrade kokoš ili piliće, a još gore – ako u kafiću opsuje majku direktoru Aliloviću, igla poligrafa će zadrhtati. Grafikon će to pokazati.

Poligraf se ne može prevariti, to je aparat koji bilježi podatke i ništa više. One priče o „prevari“ poligrafa u filmovima ili knjigama, u stvarnosti su vrlo rijetke i događaju se samo ukoliko je neiskusan ispitivač koji nije dovoljno dobro analizirao podatke s aparata.

Direktor Valipile, Andrej Alilović kaže da je ispitivanje na poligrafu OK, uobičajeno i „dobro za firmu“. Sve ostalo podrazumijeva se, nelojalne, nepodobne i nedovoljno odane radnike treba otpustiti. Bez otpremnine!

Orwel je stigao

S obzirom na to da je ispitivanje poligrafom, novim Zakonom o radu omogućio ministar Mrsić i vlada RH, možemo očekivati masovnu kupnju poligrafa. Tisuće firmi, državna i lokalna uprava morat će nabaviti te aparate i provjeravati lojalnost, odanost i podobnost. Zbog uštede u proračunu najvjerojatnije će se poligrafi uvoziti iz Kine.

Nema sumnje da će se praksa protegnuti i na svekoliki puk. Predsjednici mjesnih odbora morat će krenuti po kućama i provjeravati; nacionalnost (ima previše lažnih Hrvata), vjeroispovijest (ima previše lažnih katolika), političku orijentaciju (previše je lažnih obožavatelja Milanovića, Karamarka i Kolinde). Najgore će biti po pitanju vjernosti u braku. Poligrafi će iskopati istinu – ajooooj! Ispitivanja, odnosno rezultati s detektora laži bit će korisni podaci u pravosuđu. Na listama ovrha i deložacija najprije će se krenuti od onih nelojalnih, nepodobnih i nevjernih.

Možemo pretpostaviti da će i Ustavni sud uvesti test na detektoru laži. Možemo zamisliti na stolici, čvrsto uvezanog kablovima i senzorima poligrafa, kandidata za ustavnog suca, Mladena Bajića.

Je li vaše ime Mladen Bajić? – pita ispitivač.

Da!

Iglice poligrafa miruju, na grafikonu ravne crte. Istina.

Je li vaša dužnost zaštita prava Republike Hrvatske? – nastavlja s pitanjima ispitivač.

Da!

Iskre i prasak. Kablovi pucaju, Mladen se trza u smrtnom grču. Ispitivač skače sa stolice i isključuje struju.

Mladena Bajića odnose djelatnici Hitne pomoći.

Sličnih priča bit će na tisuće. Najbolje će proći ispitivači poligrafa. Po hrvatskoj praksi – preko noći postat će multimilijunaši. Pitate, kako? Otiđite u Gajevu 30. (DORH) i saznat ćete. Otvorite vrata bilo kancelarije i pogledajte. Za stolovima sjede djelatnici s povezima na očima i s vatom u ušima. Ništa ne vide ni ne čuju. Nisu vidjeli ni čuli čak ni za najveću europsku mega aferu HYPO. Dok je ostale umiješane zemlje istražuju milijardske pljačke u Hypo-u – naš DORH spava.

U Gajevoj 30. jedino radi prijamna kancelarija, djelatnici ubrzanim tempom primaju Kaznene prijave, režu ih strojevima na tanke trake i bacaju u koš. Kasnije se to pali u pećima (kao u Auschwitzu).

Dakle, unosan posao onih novih multimilijunaša, ispitivača na poligrafu – je baciti u koš „krive grafikone s poligrafa“. Prijateljski ili po preporuci. I ništa više!

Zoki i crni Marko

No, ipak nije sve tako crno. Neke priče će biti jako, jako korisne za opstojnost države Hrvatske. Ukoliko se budu testirali članovi HDZ-a, na pitanje: Volite li svoga šefa Tomislava Karamarka? – 100 posto članova će reći – DA!

Laž, svi lažu, izdat će ih zločesti poligraf i Karamarko će svih 100 posto članova (kao Jadranku Kosor) izbaciti iz stranke.

Slično će se dogoditi i u SDP-u. Jedina razlika je što će na pitanje o ljubavi prema Zoranu Milanoviću biti 107 posto laži (sa 107 posto glasova dobio je izbore u Srbiji Slobodan Milošević).

Zoki će, kao i Kolarevićku, izbaciti sve reformirane komuniste na ulicu.

Sreća, prosperitet, napredak, izlazak iz krize, svjetla budućnost!!! – zločinačka interesna zajednica HDZSDP nestat će s lica Planeta Zemlja! Ah, puste priče – bilo bi prelijepo da se ostvare.

Kažu da u svakoj šali ima pola zbilje. Radnja spomenute Orwellove knjige (1984.) smještena je u London (može i u Zagreb) i opisuje futurističko totalitarno društvo čiji vlastodršci koriste najsuvremenija dostignuća tehnologije da bi svekoliki puk držali u pokornosti. Taj svevremeni tekst shvaćen je kao upozorenje budućim generacijama – da se ne dogodi, ali dogodilo se!

U Svetom Petru u šumi, u srcu Istre, u državi Hrvatskoj dogodilo se nešto strašno. U ovom istarskom slučaju – u peradarniku Valipile pred nama je stravičan zločin – to su prva ubojstva moždanih vijuga Hrvatske kao jedinstvene zajednice. Toj maloj Hrvatskoj, ali velikom nacionalnom biću, ukraden je dio slobode, pušten je u taj kolektivni mozak nacije – smrtonosni virus totalnog ropstva. Ukrast će nam i misli!

Hoće li se naša 2015. pretvoriti u 1984.? Ili je već pretvorena!

Ceterum autem censeo HDZSDP esse delendam”

Anno Domini MMXV./20.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Kostur
  #1 Kostur 20 travnja, 2015, 07:10

  Gospodine Radović uzalud skrivate ime na ovom članku. Čitaoci vas prepoznaju po vašem oštrom i arogantnom stilu i po oznaki Ano Dominis. Policija ima i odjel koji prati sve označene ljude i po novoj tehnologiji može kontrolirati što piše na računalu kad uključite internet

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anna
   Anna 20 travnja, 2015, 11:19

   Čestitam na tekstu bez razlike da li ga je napisao Anno ili Radović, Možda bi policija imala više uspjeha da spriječava kriminal za što ju narod plaća umjesto što čuva počinitelje kaznenih djela a nevinom narodu oduzima svako moralno pravo, dostojanstvo i počela se i privatna imovina da otima.Koji je to sistem,koja je to država i koji je to narod da to sve finansira i šuti???

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code