IZA NOVE KURIKULARNE PAPAZJANIJE STOJI AKADEMKINJA MILENA ŽIC-FUKS

IZA NOVE KURIKULARNE PAPAZJANIJE STOJI AKADEMKINJA MILENA ŽIC-FUKS

3. lipnja, 2017.

 

 

Podržavaju dvojica tajkuna iz područja medicine, jedan ima polikliniku Neuron, a drugi polikliniku Katarinu, jedan je akademik, a drugi forenzičar. Žic-Fuks je bila ‘šefica’ užeg peteročlanog ‘povjerenstva’ koje je ‘odradilo’ postavljeni im zadatak mimo normalne natječajne procedure. Niti jednom rječju na konferenciji za tisak nije spomenut ključan problem bivšeg sastava ERS-a pa se s obzirom na tu činjenicu može reći da šuvaroid Josip Milat (inače izbor Pave Barišića i Andreja Plenkovića) nije u pravu. Naime, Milat tvrdi da se reformski učinak Borisa Jokića neće nasljedovati, a on se upravo reciklirao u osobi Ružice Vuk koja je kao geografkinja imenovana za člana ERS-a za STEM područje

Napisao: Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

Još jedan dan u nizu burnih dana na temu kurikularne reforme je iza nas. Posljednja konferencija za tisak u MZO na predstavljanju nove voditeljice ERS-a (Ekspertne radne skupine) naznačila je sav jad i bijedu glavnih reformatorskih protagonista. Ministar Barišić se dičio transparentnošću izbora u odabiru ekspertne skupine i voditeljice im Jasminke Buljan Culej. Ponavljao je kako su primjenjivani kriteriji a da nije odgovorio na pitanje novinara o kojim se kriterijima radi. O onima iz natječaja? Ne. Dovoljno bi bilo pred javnošću usporediti životopise izabranih članova ERS-a i onih koji nisu izabrani da se u to uvjerimo. Ali, bit će još riječi o Pavi Brišiću kako budu pristizale žalbe na izbor članova ekspertne skupine.

Neovisno o kriterijima, nastup ministra Pave Barišića i nove voditeljice na nedavnoj konferenciji za tisak mogao bi poslužiti kao školski primjer logičke zavrzlame. Uzročno posljedična veza je uspostavljena, blago rečeno, na malo neobičan način. Citat:

”Školstvo nam je dobro, jer da nije, to bi značilo da smo mi (učitelji, nastavnici, profesori?) loši, tj. neobrazovani. Naši učitelji su fantastični, dakle i školstvo je izvrsno, ali svejedno imamo užasno loše rezultate iz matematike na PISA testovima naših petnaestgodišnjaka. Naši pak đaci postižu izvrsne rezultate na natjecanjima.” Dakle, ne zna se tko je za to zaslužan! Učitelji, nastavnici, profesori, obrazovni sustav u cjelini, roditelji, tete ili strine?! No ipak je najvažnije kako reče gospođa Buljan Culej: Naša djeca su najsretnija na svijetu.”

Talent i poticaji iz obitelji

Naravno – nije rečeno na kojim natjecanjima. Jesu li to možda međunarodne olimpijade iz matematike IMO i fizike IPhO na kojima vrlo rijetko osvojimo zlatnu medalju, ili možda iz prirodoslovlja na kojoj smo ‘pomeli’ konkurenciju i ‘osvojili pregršt zlata ?! Na takva pak natjecanja mnoge zemlje, npr. Švicarska, niti ne šalju svoje učenike jer ta natjecanja ne smatraju dovoljno kvalitetnima. Oni, vrlo rijetki koji se vrate s medaljama s IPhO-a ili IMO-a ostvarili su to zahvaljujući svom talentu i radu i poticaju iz svojih obitelji i to sigurno nije zasluga obrazovnog sustava, kao što nije ni zasluga HNL-a za uspjehe Luke Modrića.

Za promatrača pri zdravoj pameti to su totalno zbunjujuće izjave o kvalitetnom školstvu pa mu se zasigurno nameće i pitanje čemu onda reforma i trošenje novca i vremena.

Mimo natječajne procedure

Za bolje upućenijeg promatrača jasno je da iza ove najnovije ‘kurikularne papazjanije’ stoji akademkinja Milena Žic-Fuchs koju podržavaju dvojica tajkuna iz područja medicine, jedan ima polikliniku Neuron, a drugi polikliniku Katarinu, jedan je akademik, a drugi forenzičar. Žic-Fuks je bila ‘šefica’ užeg peteročlanog ‘povjerenstva’ koje je ‘odradilo’ postavljeni im zadatak mimo normalne natječajne procedure.

Niti jednom rječju na konferenciji za tisak nije spomenut ključan problem bivšeg sastava ERS-a pa se s obzirom na tu činjenicu može reći da šuvaroid Josip Milat (inače izbor Pave Barišića i Andreja Plenkovića) nije u pravu. Naime, Milat tvrdi da se reformski učinak Borisa Jokića neće nasljedovati, a on se upravo reciklirao u osobi Ružice Vuk koja je kao geografkinja imenovana za člana ERS-a za STEM područje. U prošloj epizodi reformskog pokušaja desna ruka Borisa Jokića, a u najnovijoj lijeva ruka Jasminke Buljan Culej. Da zavrzlama, a i apsurd budu veći, Buljan Culej je na konferenciji za tisak akcentirala problem loših rezultata u matematici, a eto metodičarka geografije (Ružica Vuk) ne samo da pokriva matematiku nego i fiziku, kemiju, biologiju, informatiku i inženjerstvo. Iz tog se izbora vidi kojim se je kriterijima služilo povjerenstvo pri odabiru člana ekspertne skupine za STEM područje zbog kojega je (na kraju krajeva) pala Jovanović-Pusić Jokićeva reforma.

Dakle, da je umjesto gospođe Ružice Vuk za STEM imenovan i sam uzoriti kardinal Bozanić bili bismo na istom! T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. .FRANO
  #1 .FRANO 15 listopada, 2018, 16:37

  KAKVO OBRAZOVANJE TREBA HRVATSKO DRUŠTVO???

  MA ,GOSPODO KAPITAKISTIČKI VELEUMNICI, TAKOZVANI PROSVJETNO- OBRAZOVNI KREATORI,
  KAVKO JE TO OBRAZOVANJE PRILAGOĐENO TRŽIŠTU ???? A KAKVO JE TO TRŽIŠTE ,SVI ZNAMO, KAPITALISTIČKO ,SA SVIM DEVIJACIJAMA I ŠPEKULATIVNIM MANIPULACIJAMA ČIJA JE SVRHA PROFIT A NE PERSPEKTIVNI I OPĆI RAZVOJ LJUDSKOG DRUŠTVA. PA OBRAZOVANJE NIJE I NE MOŽE BITI PRILAGOĐAVANO TRENUTNOM STUPNJU PROIZVODNIH SNAGA ,JE R DRUŠTVENA I INDVIODUALAN SVIJEST LJUDSKOG UMA STALNO NAPREDUJE U STVARALAŠTVU I KREACIJAMA TOG STVARALAŠTVA ,PA SVAKO PRILAGOĐAVANJE TOM TRENUTNOM STUPNJU VLADAJUĆE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE JE DEKADENCIJA ,JER VLADAJUĆA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA NIJE CILJ I PERSPEKTIVA NAŠEG RAZVOJA ,A JOŠ MANJE OBRAZOVANJA . NAŠ CILJ TREBA BITI PODSTICANJE LJUDSKE KREACIJE I STVARALAŠTVA , ZBOG ČEGA SE NAŠE OBRAZAOVANJE MORA USMJERITI UPRAVO U TOM PRAVCU NA PROIZVODNJU ČOVJEKA KREATIVNOG STVARALAŠTVA,ŠTO ĆE REĆI PERMANENTNOG KRETANJA NAPRED U STAVARALAŠTVU ,U KOJEM ĆE DOĆI DO IZRAŽAJA SVE INVENCIOZNE SPOSOBNOSTI SVAKOG ČOVJEKA ,JUČERAŠNJEG ILI DANAŠNJEG NAŠEG UČENIKA, ALI BUDUĆEG KREATORA NOVIH IZUMA KOJI SU UVJEK SVRHOVITI LJUDSKIM POTREBAMA . PA UNIFICRANO ILI SPECIJALIZIRANO ILI USMJERENO OBRAZOVANJE,KAKO GA NAZIVJU ,TRŽIŠNO UPOTREB LJIVO, JE PAVI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI.
  TREBA IMATI U VIDU DA DANAŠNJE LJUDSKO DRUŠTVO RASPOLAŽE PLANETARNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM KOJA JE SPOSOBNA DA SVAKOM LJUDSKOM BIĆU, NA NAŠOJ GEJI, OSIGURA MAKSIMUM ŽIVOTNIH I PERSPEKTIVNIH POTREBA RAZVOJA I STVARALAĐŠTVA .A SVJEDOCI SMO VELIKE SRAMOTE LJUDSKOG UMA DA SVIJET UMIRE OD GALADI ILI NEKIH DRUGIH POPRATNIH POSLJEDICA , BIJEDE ŽIVLJENJA. JOŠ JE MARX ,PRIJE 15O GODINA DIJALEKTIČKOM METODOM PROREKAO PROPAST KAPITALIZMA ŠTO SE DANAS OČITUJE U OVOJ BIJEDI ŽIVLJENJA I BLOKIRANOM RAZVOJU NA SVIM PODRUČJIMA LJUDSKOG ŽIVLJENAJ, ŠTO ĆE REĆI DA JE KAPITAL -ODNOSIMA KRAJ ,JER NIJE SPOSOBAN KAO I NJEGOV PRETHODNIK ,FEUDALIZAM ,DA UPRAVLJA NOVIM PROIZVODNIM SNAGAMA ,JER GA SPUTAVA PRIVATNO VLASNIŠTVO USMJERNO ,ISKLJUČIVO ,NA STVARANJE PROFITA I BOGAĆENJA. PA SE STVARA PERSPEKTIVA ,ONA MARXOVA, KAD STUPANJ TEHNIKE I TEHNOLOGIJE NUDI UVJETE DA RAD POSTAJE SLOBODNA LJUDSKA KREACIJA A NE NADNICA .TAJ MOMENAT MARX NAZIVA CARSTVOM SLOBODE , KADA PRESTAJE RAD KOJI JE ODREĐEN NEVOLJOM I VANJSKOM SVRSISHODNOŠĆU. TO JE VRIJEME ,A ONO JE PRED VRATAIMA,KADA ČOVJEKA POTIČE NA RAD NJEGOVO SLOBODNO OPREDJELJENJE A NE VANJSKA NUŽDA. PA CITIRAM MARXA: SAMO ŽIVOT KOJI JE OSLOBOĐEN OD VANJSKE NUŽDE I PROIZVODNJA KOJA JE POSTALA SAMOSVRHOM, KONAČNI JE CILJ LJUDSKE POVIJESTI=.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Zora Dubrovačka
  #2 Zora Dubrovačka 3 lipnja, 2017, 16:10

  Do kada će se ovaj tip potpisivati kao doministar, a kao takav snimio je samo pornić?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 3 lipnja, 2017, 14:38

  Pa barem je gospon Dragan primorac nešta napravio kao ministar i pokrenuo reformu.
  Da ga bar sanader nije sje…svojom ostavkom.
  Nešta bi i napravio. Ovako su nasljednici napravili ršum.
  Pogotovo ovaj zadnji plagijator.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Milorad
  #4 Milorad 3 lipnja, 2017, 14:06

  Evo, oglasio se i perverzni ševac drugarice ljepotice Sunčice Findak, koja i dalje kćeri prikazuje erotske uratke majčine s doministrom. Do klinca i kuzpleraji antifa! ZDS

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 3 lipnja, 2017, 11:14

  Papazjanija, čušpajz, šarena laža, patvorina, obmanjivanje, zamagljivanje, kupovanje vremena, neznanje, neiskustvo, neimanje vizije, plagiranje, politiziranje, ideologiziranje, klerikalizacija, neznanje, nesposobnost, …svi skupa – cijela ekspertna skupina s Barišićem na čelu su prazan skup.. Osim toga to znanosti i obrazovanja nikome od rukovodećih n ije stalo. Sve su to puster priče, Njihova se djeca školuju vani, a ovdje se proizvode uslužni djelatnici. Nama ne trebaju pametni, stručni i slobodno misleći ljudi. Mi smo amorfna masa, naročito biračka.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code