ORLIĆ: KULTURA NEPOŠTIVANJA BRANITELJA

ORLIĆ: KULTURA NEPOŠTIVANJA BRANITELJA

15. studenoga, 2019.

 

Piše: Šefik Orlić

Oni ne vide druge. Nastala je „kultura“ ne poštivanja drugoga, određivanje osobnih kriterija probitaka. Što budeš bezobrazniji i drskiji, podmukliji na radnom mjestu, možež čak organizirati i osobni mobig, jer može se. Starije se šikanira, nemoćne odguruje, branitelje razjedinjuje, majorizira, predstavlja kao teret i trošak zajednice, koji stalno nešto traže. Te razjedinjene, omalovažene generacije su aktivno ne samo obranile, nego stvarale Hrvatsku suverenost, doslovno krvlju i dijelovima tijela, kako Vas nije sram, deklarativno se ulizivati junacima časnim ljudima, gledajući ih u oči lagati, sramota za zemlju koja zaboravlja svoje junake.

Selekcija udruga

Branitelji traže da ih se prizna kao ljudska bića koja imaju svoje potrebe, a neke potrebe nikada neće moći napraviti, kao što je tračati s unucima, jer su im noge amputirane ili disfunkcionalne, vidjeti prekrasne zalaske sunca u Primoštenu, jer su ostali bez vida, jer su izvršili suicid, nemajući snage nositi se s nastalim promjenama, nakon što su prošli ratišta živote dajući u ruke suboraca s kojima su svakodnevno izlazili na kraj ugroze po život. Nisu razmišljali da će biti izigrani tako da neće imati svoja radna mjesta, mjesto u društvu koje poštuje i treba svoje junake, omogućava im pristojan i dostojan život. Frapantan je podatak o broju branitelja koji su izvršili suicid, cijela jedna brigada. Neki izvori navode podatak da je suicid napravilo više od „polovice“ branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu. Redatelj Sedlar je napravio i dokumentarni film „3069“. Ovo je nedopustivo, ne samo jer je strašno, po društvo pogubno, jer stradavaju obitelji branitelja, stvaraju se nove traume, strašno je jer se radi o velikom broju izvršenih suicida. To je top tema, Ministarstva branitelja, koje jedino skrbi i pomaže u otklanjanju uzroka, naročito od kada je Ministar „Tigar“ branitelj koji je okusio strahote bojišnica, ranjavanja, koji stoji uz svoje suborce i njihove obitelji, razumije njihove situacije.                                                                                                                             Pohvala poštovanom ministru branitelja, koji je, prošle zime, pomogao jednoj obitelji, sa 12 metara ogrijevnog drva, da ne položi ostatak namještaja u hladnoj zimi. Da pohvalno, uz pitanje zar je to teško načiniti u drugim ministarstvima da se stvarno vodi skrb o braniteljima, da ih se pita, savjetuje, omogući dostojno živjeti. Stvarnost je istinito surova, branitelje se izvrgava „kulturi“ nepoštivanja, dapače ugrožava njihova opstojnost, kroz svakodnevne udarce po njihov dostojanstvu i dignitetu, kao i ostale građene koji se hrvaju sa nasrtajima ovrha, ne plaćanja, neimaštine i podcjenjivanja. Na branitelje se gleda kroz njihove udruge, koje umjesto da doprinose rješavanju pojedinih braniteljskih situacija, nanose štetu ugledu branitelja. Daleko smo od dobre klime, dobrog puta rješavanja ukupnih potreba. Javlja se potreba za selekcijom udruga koje stvarno djeluju za dobrobit branitelja, a koje samo parazitiraju odvlačeći potrebna sredstva, koja bi mogla biti nekome od velike pomoći.

Poštovani dragovoljci

Apeliram, na Ministarstvo da preispita dodjelu sredstava udrugama i nastoji riješiti probleme koji su još uvijek pod tepihom. Samo otvorenim, iskrenim i poštenim pristupom, uključivanjem branitelja u društveni život, imat ćemo manje socijalnih, psiholoških i ideoloških problema, kao i podjela među braniteljima koji zaslužuju potporu i uvažavanje od strane svih institucija i na svim nivoima donošenja odluka i obnašanja vlasti.

Neka im je vječna slava i hvala! Vama poštovani Dragovoljci i istinski branitelji veliko hvala! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code