ORaH VS. HDZ U “MARKOVOM TRGU” O POBAČAJU I EUTANAZIJI

ORaH VS. HDZ U “MARKOVOM TRGU” O POBAČAJU I EUTANAZIJI

7. svibnja, 2015.

20140911corusic-novaTV-IZ
https://www.youtube.com/watch?v=tUs58vfvzuM

U emisiji “Markov trg” na Z1 televiziji u utorak 5. svibnja gostovali su Ante Čorušić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo i Sandra Vračan, voditeljica Podforuma za ljudska prava i pravdu ORaH-a. Komentirali su dvojbe koje su utkane u ljudski život od začeća, obrazovanja, života, politike pa sve do smrti. Pokušali su dati odgovor na pitanje jesu li pobačaj i eutanazija pravo na izbor ili ubojstvo.
Čorušić je naglasio kako dvojbe uopće ne bi trebalo biti. ”Mi znamo, pogotovo oni koji su u liječničkoj struci, kako počinje ljudski život, a počinje začeće. Naša obveza je, kao stručnjaka, poštivati ljudski život od početka do kraja. I cijela filozofija se temelji na tome. I dok god to možemo, ljudski život treba čuvati”, rekao je.

Istaknuo je kako nema dvojbe da ljudski život nastaje spajanjem muške i ženske stanice.

”Ovih desetak tjedana nakon začeča nije slučajno određeno i postoji puno razloga zašto većina država EU to dopušta. Ova nova definicija kada počinje začeće je diskutabilna, ali dok god postoji zakon koji jamči ženama legalan pobačaj mi to moramo poštivati, jer je u pitanju i život žene”, rekla je Vračan.

Čorušić je rekao kako je po zakonu koji je Hrvatska ima od komunističkog naslijeđa, pobačaj bio dopušten od 12. tjedna, pa je skraćen na deseti tjedan. ”Nitko od nas neće osporiti legitimno pravo žene na pobačaj, međutim, treba reći i to da ako imamo tvrdnju da život počinje začećem i ako se odlučite prekinuti nečiji život, vi ste počinili legalizirano ubojstvo. Ako to gledate zdravorazumski i zdravozakonski. Pobačaj u Hrvatskoj je legalizirano ubojstvo”, istaknuo je Čorušić. Kaže kako je pobačaj uistinu prekid života treće osobe. Znanstveno je dokazano da već u šestom tjednu embrij ima aktivnost mozgovine, iz čega se kasnije razvija mozak.

”Moram naglasiti da mi nismo protiv života, ali pobačaj je u neku ruku nužno zlo. Svakih osam minuta u svijetu jedna žena gubi život jer obavlja pobačaj u nelegalnim, nehumanim u nestručnim uvjetima. Ukoliko bismo stvari postavili drugačije i zabranili pobačaj, dogodit će se da će žene ići kod sumnjivih nadrilječnika i gubiti život. Onda vam dolazi i do korupcije, s time da će najviše stradati najsiromašnije žene. Moramo građanstvo educirati”, napomenula je Vračan.

Nastavila je kako je i dalje stajališta da žene uglavnom dobro promisle te da mogu donijeti odluku o vlastitom tijelu bez dodatnih preispitivanja od strane trećih osoba. ”Ako bi se na to išlo, onda bi to morale biti nepristrane osobe. Pobačaj nije nešto što potičemo i zagovaramo, ali ukidanjem pobačaja, dovest ćemo do toga da će i druga djeca ostati bez majki jer je išla na pobačaj ili će otkidati od usta kako bi išle na pobačaj u drugu zemlju”, rekla je.

Dotakli su se i eutanazije. ”Ja sam definitivno protiv eutanazije. Moje je uvjerenje da je bog dao čovjeku život i samo ga Bog može i uzeti. Imate samoubojice koje se ubijaju i to je bolest, ali eutanazija je postala pomodarstvo. Struka vam zaista neće nikada provesti eutanaziju. Imate komforne klinike za umiranje i tamo imate sobu u apartmanu i dolazi čovjek s injekcijom te vam skraćuje život, a on vam može trajati još deset do 15 dana. Protiv sam eutanazije i kao svaki normalan čovjek i doktor”, napomenuo je Čorušić.

”Doktor je evo objasnio značenje, ali ja bih naznačila podjele. Kod nas je pasivna eutanazija, kada čovjek odustaje od liječenja. On pristaje ne liječiti se i to je pasivna eutanazija, a postoji i indirektna. Čovjeku se daje morfij i upravo taj morfij skraćuje život. Sve zemlje Nizozemska, Belgija, Luksemburg i još neke, koje su odobrile eutanaziju imaju i stroge uvjete. U Švicarskoj je sustav vrlo blizak našem. No, tko potakne drugoga u samoubojstvu iz niskih pobuda, kaznit će se. U Švicarskoj možete i potaknuti i pomoći čovjeku u samoubojstvu (eutanaziji), ali ne iz sebičnih razloga”, s pravnog stajališta objasnila je Vračan.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code