OKOLNA IZGRADNJA ŠTITA

OKOLNA IZGRADNJA ŠTITA

25. listopada, 2012.

Čitajte u kolumni Ileta Papića Goluba

Nakon snažnih ruskih upozorenja i kritika raketnog štita u Istočnoj Europi dolazi ipak do određene promjene plana, odnosno odustajanja od postavljanja raketnog štita na kopnu. Umjesto toga štit se sa kopna seli na more,  iz Poljske u Mediteran, kao i povlačnje raketnog štita sa Istoka prema Zapadu. Oštra i odlučna ruska reagiranja na postavljanje štita rezultirala su poteškoćama u kordinaciji između SAD-a i njezinih istočnoevropskih saveznika. Ali to ne znači da se odustalo od izgradnje proturaketnog štita na Europskom kopnu. Obama i njegova administracija za razliku od Buscha i njegove administracije koja je forsirala izgradnju štita direktno odlučio sa svojom administracijom graditi raketni štit korak po korak tj. okolnom strategijom izgradnje. Kopneni proturaketni presretači i radari i dalje su za izgradnju u Rumunjskoj do 2015. kao i u Poljskoj do 2018. godine.

RAKETNI ŠTIT NA MORU

U svibnju ove godine u Chicagu objavljenja je službena potvrda da je američki proturaketni štit u Europi postigao razinu operativne sposobnosti. Umjesto na kopnu proturaketni presretači nalaze se na američkim brodovima na Mediteranu. Opremljeni su borbenim sustavom Aegis koji prestavlja složen sustav proturaketne obrane s najmodernijim raketnim presretačima i radarima. U španjolskoj NATO bazi stacionirana su četri razarača opremljena Aegis sustavom kao i 1400 američkih operatera. Zapovjedništvo i kontrolni centar nalazi se u američkoj vojnoj bazi Rammstei u Njemačkoj a radarski sustavi u Turskoj. Svi ovi podaci jasno pokazuju da se radi na okolnom korak po korak okruženju Rusije. Najjasniju definiciju i kritiku raketnog štita izrekao je Putin i ona glasi: “Problemi proturaketne obrane i ofanzivnog nauružavanja vrlo su blisko povezani. Izgradnjom takvog obrambenog kišobrana nad sobom naši partneri bi se mogli osjećati u potpunosti sigurnim i početi raditi što god požele. To dovodi do povećanja agresivnosti u realnoj politici i ekonomiji.”

RAKETNI PRESRETAČI

Ruskim vojnim analitičarima je također jasno da postavljanje špijunskih radara u blizini ruskih zapadnih granica znači samo jedno, uvid duboko u Ruski teritorij. Raketni presretači na kopnu koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, od defanzivnog anti balističkog projektila vrlo brzo mogu postati ofenzivno oružje usmjereno protiv Rusije. I tko god pobjedio na američkim predsjedničkim izborima za očekivati je da će SAD nastaviti sa razmještanjem proturaketnog štita. Ruski analitičar Dmitri Trenin zaključio je da će čak kad proturaketna obrana ne funkcionira, potencijalni protivnik će je tretirati kao da funkcionira. Odnosno proizvesti će najgore kod obje strane, ne obrane već razmještanje ofenzivnog naoružanja koje će kontrirati obrani. Tako da je u ovom strateškom okruživanju Rusije najveća žrtva Europa čiji prostor SAD koriste za svoj agresivni nastup prema Istoku. Tako da će u budućnosti ustrajnost Rusije i odlučnost europskih građana biti jedina brana daljnjoj američkoj vojnoj izgradnji u Europi. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code