OGORČENI NIKOLA KNEZ I MLADI JASTREB

OGORČENI NIKOLA KNEZ I MLADI JASTREB

3. lipnja, 2024.

 

Nekoliko puta sam se i pismeno obratio Općini Legrad, ali na moje veliko čuđenje nikada mi nisu ni odgovorili, što je za mene, koji godinama živim i radim vani, bilo nezamislivo. A onda je uslijedio pravi šok! Općina je objavila da će u sklopu Dana općine od 1.-7. kolovoza organizirati – Legrad film festival!? Dakle, uzeli su moju ideju i objavili su da će uz besplatan ulaz i prigodnu prodaju kokica i pića  na „festivalu“ svaki dan prikazati jedan igrani film, poput „Nosila je rubac črleni“, „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“, pa do „Marginalaca“ , što nema nikakve veze s onim što sam im ja predlagao! Tako sam ostao bez ideje i – festivala!

Kad vatrogasci, poljoprivrednici, glazbenici, pčelari, lovci i slični održavaju svoje manifestacije uvijek su u prvom redu oni koji su članovi njihovih udruga.

A kad hrvatski branitelji imaju svoje „fešte“ ili sjećanja na ono što je bilo kad se ginulo, „svi“ su važniji od njih

Napisao: Mladen Pavković

Hrvatsko-američki redatelj Nikola Knez iznimno je ogorčen.

Naime, djetinjstvo je proveo u Legradu (Podravina), a već godinama živi i radi u Texasu.

Prošle godine posjetio je Legrad te je o svom trošku snimio i nekoliko dokumentarnih filmova o ovome kraju, među ostalima i o hrvatskim braniteljima iz Legrada.

Također je predložio da ovog ljeta baš u ovom mjestu organizira i Reviju svjetskih dokumentarnih filmova, a u organizaciji njegova Hrvatskog filmskog instituta iz Texasa.

„Na raspisani natječaj javilo mi se veoma mnogo autora, gotovo iz svih krajeva svijeta, tako da sam prikupio čak oko 170 vrhunskih dokumentarnih filmova, od kojih sam većinu mislio prikazati na I. festivalu dokumentarnih filmova u Legradu. Za tu prigodu nabavio sam i vrhunsku opremu. Imao sam dojam da se i predstavnici Općine Legrad umnogome slažu s ovom idejom, jer bi to bila i međunarodna promocija ovog kraja. Nekoliko puta sam se i pismeno obratio Općini Legrad, ali na moje veliko čuđenje nikada mi nisu ni odgovorili, što je za mene, koji godinama živim i radim vani, bilo nezamislivo. A onda je uslijedio pravi šok! Općina je objavila da će u sklopu Dana općine od 1.-7. kolovoza organizirati – Legrad film festival!? Dakle, uzeli su moju ideju i objavili su da će uz besplatan ulaz i prigodnu prodaju kokica i pića  na „festivalu“ svaki dan prikazati jedan igrani film, poput „Nosila je rubac črleni“, „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“, pa do „Marginalaca“, što nema nikakve veze s onim što sam im ja predlagao! Tako sam ostao bez ideje i – festivala! – kazao je ogorčeno Nikola Knez, koji je dosad za svoje dokumentarne filmske projekte diljem svijeta primio čak oko 70 nagrada i priznanja!

Ogorčeni Mladi Jastreb

Ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković-Mladi Jastreb pozvan je na svečanu akademiju Hrvatske vojske, ali je po pisanju medija napravio „incident“!

Umjesto da se sjedne na neko mjesto iza (!) prvih pet-šest redova, kako mu je prvobitno odredio protokol, on se pobunio, poglavito kad je vidio da su sva prva mjesta već bila rezervirana za političare i politikante, koji uglavnom nisu sudjelovali u obrani hrvatske države, pa čak ni u njezinu stvaranju. (Svaka čast iznimkama).

„Ovo je sramota, sram vas bilo! Nećete me ovako ponižavati!“ – rekao je Borković organizatorima, ali i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Nakon ovog „incidenta“ strasti su se smirile i ratnom junaku su ipak pronašli adekvatno mjesto.

E, sad…možete li zamisliti da se neki  zapovjednik iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata  pojavi u Hrvatskom saboru ili na nekoj sjednici poglavarstva grada ili županije i da jednostavno zauzme neko od prvih mjesta, tek toliko da čuje što se tamo događa, tim prije jer da nije bilo hrvatskih branitelja, a poglavito dragovoljaca iz 1991. ni mnoge hrvatske (?) tvrtke ne bi danas mogle raditi, a kamoli ostvarivati enormnu dobit?

Ne, to se  ne može dogoditi, taj film nije i neće igrati!

Stradalnici kao kulise

S druge pak strane, svjedoci smo da prigodom polaganja vijenaca i paljenja svijeća na komemoracijama vezanim uz Domovinski rat, opet su u prvom planu načelnici, gradonačelnici, župani, ministri, razno razni predsjednici i zastupnici. I tu su hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih iza njih! Kad s tim u svezi  treba davati izjave za medije opet su u prvim redovima oni koji su na „funkcijama“, dok im branitelji i stradalnici uglavnom služe kao „kulise“, koje im „uljepšavaju“ sliku!

Kad vatrogasci, poljoprivrednici, glazbenici, pčelari, lovci i slični održavaju svoje manifestacije uvijek su u prvom redu oni koji su članovi njihovih udruga.

A kad hrvatski branitelji imaju svoje „fešte“ ili sjećanja na ono što je bilo kad se ginulo, „svi“ su važniji od njih!

Svojedobno se isto tako bunio i ratni zapovjednik obrane Škabrnja Marko Miljanić. Njega su jednom čak „izbacili“ u Škabrnji, koju je branio, iz prvih redova kolone sjećanja!

Dakle, kad je riječ o stvaranju hrvatske države, odnosno Domovinskom ratne  „incidente“ ne rade istinski hrvatski branitelji, već prije bi se reklo oni koji su 1991., kad je trebalo, bili ZADNJI!

Stoga, na ovakvim i sličnim domoljubnim manifestacijama u prvim redovima moraju i trebaju biti hrvatski branitelji, ratni stradalnici, članovi obitelji poginulih i nestalih te ratni zapovjednici policije,  Vojno-redarstvenih akcija, a osobito branitelji Vukovara, Škabrnje, Osijeka, Gospića, Šibenika, Karlovca, Dubrovnika… T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Miss Tereza
    #1 Miss Tereza 4 lipnja, 2024, 12:49

    Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code